Naisystävän mukaan poliisin käsiin kuollut George Floyd oli riippuvainen opioideista – oikeudenkänti jatkui todistajien kuulemisella

Oikeudenkäynti poliisin käsiin viime toukokuussa kuolleen George Floydin kuolemasta on jatkunut todistajien kuulemisella 1:57

Yhdysvalloissa Minneapolisissa on jatkunut oikeudenkäynti, jossa valkoista poliisia syytetään afroamerikkalaisen George Floydin taposta pidätystilanteessa. Oikeudessa on tämän viikon aikana kuultu todistajia. 

Floyd kuoli viime toukokuun lopulla, kun nyt syytteessä oleva poliisi Derek Chauvin painoi häntä jalallaan niskasta yli yhdeksän minuutin ajan.

Oikeudenkäynnissä pyritään nyt ratkaisemaan, kuoliko Floyd tähän painamiseen vai johonkin muuhun. Chauvinin puolustus vetoaa Floydin lääkeriippuvuuten, joka sen mukaan aiheutti tai ainakin edesauttoi hänen kuolemaansa. 

Eilen puheenvuoron saivat muun muassa syyttäjän todistajana toimiva ensihoitaja ja puolustuksen todistajaksi kutsuttu Floydin seurustelukumppani. 

Ensihoitaja Derek Smithin mukaan Floyd oli maassa käsiraudoissa ja poliisi päällään, kun hän saapui paikalle. Smith kertoi syyttäjäryhmän jäsenen Erin Eldridgen ristikuulustelussa eilen, että Floyd vaikutti elottomalta.

Eldridge:  Sanoit, että hän oli käsiraudoissa, kun lähestyit häntä. Olivatko poliisit yhä hänen päällään? 

Smith: Kyllä. Poliisit olivat yhä hänen päällään, kun lähestyin häntä. 

– Etkö tuntenut tai havainnut pulssia? 

– En havainnut pulssia. 

– Millaiseksi arvioit hänen kuntonsa olleen kokonaisuutena? 

– Maallikkokieltä käyttäen: Arvelin hänen olevan kuollut.

Puolustus vetoaa opioidiriippuvuuteen ja ohjesääntöön

Puolustus pyrkii osoittamaan kuoleman johtuneen huumausaineista tai huumaavista lääkkeistä. Oikeuslääketieteellisessä tutkimuksessa Floydin ruumiista löytyi voimakasta opioidipohjaista kipulääkettä fentanyyliä sekä merkkejä metamfetamiinin käytöstä. 

Puolustuksen todistajana kuultu Floydin kanssa noin kolmen vuoden ajan seurustellut Courteney Ross kertoi, että heillä molemmilla on ollut opioidiriippuvuus.

He ottivat fentanyyliä lievittääkseen kipujaan. Tunteikkaan todistuksensa aikana Ross itki useaan kertaan.

– Tarinamme on tyypillinen tarina siitä kuinka monet tulevat riippuvaiseksi opioideista. Meillä kummallakin oli kroonisia kipuja. Minulla niskassani ja hänellä selässään, Ross sanoi eilen oikeudessa. 

Rossin mukaan kummatkin olivat ottaneet fentanyyliä toukokuussa.

Puolustus on vedonnut myös siihen, että Chauvin toimi poliisin pidätystilanteita koskevan ohjesäännön mukaan.

Oikeudessa on kuultu todistajana Chauvinin entistä lähiesimiestä, entistä ylikonstaapelia David Ploegeria. Ploegerin mukaan Chauvin oli tietoinen siitä, mitä tapahtuu, jos jalalla painaa niskasta liian pitkään.

– Jos pitää jotakuta liian pitkään maassa rinnallaan tai vatsallaan, hänen hengityksen voi vaikeutua.

Ploegerin todistuksen mukaan poliisin pitäisi päästää kiinnitettu polvipuristuksesta sen jälkeen, kun käsiraudat on saatu laitettua ja kohde ei enää vastustele.

Oikeudenkäynti jatkuu vielä viikkoja

Chauvinin syyllisyydestä päättää 12-jäseninen valamiehistö, jonka jäsenten henkilöllisyys pidetään salassa. Oikeudenkäynti jatkuu vielä ainakin viikkoja.

Jos Chauvin todetaan syylliseksi, hän voi ankarimmillaan saada 40 vuoden vankeusrangaistuksen.

Kolmea muuta poliisia epäillään avunannosta. Heidän oikeudenkäyntinsä alkaa myöhemmin tänä vuonna.

Lue myös:

    Uusimmat