Naisten unet ovat villimpiä kuin miesten – syy hormoneissa

Naiset näkevät värikkäimpiä ja elävämpiä unia kuin miehet ja myös muistavat ne paremmin. Unet voivat olla mukava piriste uuteen päivään, mutta vastapainoksi naiset näkevät miehiä useammin myös painajaisia.

Näitkö taas niin todentuntuisen unen ettet saa sitä pois mielestäsi? Olet koko päivän pohtinut sen merkitystä ja kysynyt ystäviltäsi neuvoa. Miehesi puolestaan ihmettelee, miten edes voit muistaa unet. Hän kun ei tunnu näkevän unia ollenkaan.

Brittiläisen yliopiston teettämän tutkimuksen mukaan, naiset näkevät miehiä useammin tunneperäisiä ja surrealistisia unia, mutta vastapainoksi heillä on myös enemmän univaikeuksia.

Hormoneilla suuri vaikutus

Erot unissa ja niiden muistamisessa naisten ja miesten välillä löytyy hormoneista. Naisilla kuukautiskierrosta johtuvat kehon lämpötilan vaihtelut aiheuttavat naisilla värikkäitä ja eläväntuntuisia unia.

- Kehon lämpötila nousee juuri ennen ovulaatiota ja laskee ennen kuukautisia. Tällä on selitettävissä se, että juuri ennen kuukautisia tulevat painajaiset, huomauttaa kirjan The Dream Whisperer kirjoittanutDavina Mckail.

Ei siis ole yllättävää sekään, että raskaana oleva nainen, jonka hormonit jylläävät toden teolla, näkee poikkeuksellisen värikkäitä unia.

- Raskauden aikana hormonit ovat koholla ja naiset viettävät pidemmän aikaa aktiivisessa REM-unessa, jonka aikana eloisat unet nähdään, kertoo Victoria Dawson, unien asiantuntija.

Naisilla voimakkaampi muistijälki

Useimmat naiset ovat huomattavasti tunteellisempia kuin miehet. He ovat myös monesti avoimempia uusille kokemuksille ja herkempiä. Tunteet ovat suoraan kytköksissä uniin ja siihen kuinka helposti ne muistetaan.

Mitä dramaattisempi uni on ollut, sitä merkityksellisemmältä se tuntuu, ja sitä paremmin se muistetaan. Naiset myös puhuvat unistaan jälkeenpäin, mikä auttaa muistijäljen syntymisessä.

Yömyssy kannattaa jättää väliin

Tutkimuksen tuloksista selvisi, että miehistä painajaisia näki 19 prosenttia kun luku naisten keskuudessa oli 30 prosenttia.

Joidenkin mielestä painajaiset tai jopa psykedeeliset unet voivat tuntua viihdyttäviltä jälkikäteen muisteltuna. Usein kuitenkin rankka painajainen voi pyöriä päässä vielä pitkään ja aiheuttaa stressiä.

Aikaisemmin uskottiin, että nautintoaineet kuten tupakka ja alkoholi, sekä rasvainen ruoka olisivat syynä painajaisiin. Syy ja seuraus ei ole niin yksiselitteinen, mutta tutkimukset kuitenkin osoittavat, että esimerkiksi alkoholi häiritsee unta ja ihminen on tällöin alttiimpi heräämään kesken REM-unen, jonka aikana aivot työskentelevät aktiivisesti.

Vaikuta itse unenlaatuun

Unenpuute vaikuttaa suuressa määrin sekä henkiseen, että fyysiseen hyvinvointiin. Keskittymiskyvyn puute, uupumus ja vaikeudet koordinaatiossa ovat seurauksia jo vähäisestäkin unenpuutteesta.

Stressaantuneena on vaikea saada unta, sillä asiat pyörivät päässä isona möykkynä. Vähäinenkin määrä kofeiinia sisältävää nautintoainetta tulisi jättää pois muutamaa tuntia ennen nukkumaan menoa. Toimiva keino on myös käydä lämpimässä suihkussa tai kylvyssä, sillä se nostaa kehon lämpötilaa ja unen pitäisi tulla helpommin.

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja