Naisten tulot 14 prosenttia pienemmät kuin miesten: Suurituloisimpien joukossa vain yksi neljästä on nainen

Suomalaisten naisten tulot ovat keskimäärin 14 prosenttia pienemmät kuin miesten, kertoo Tilastokeskus. Miehiä on selvästi naisia enemmän korkeimmissa tuloluokissa, mutta samalla myös tuloerot ovat miesten keskuudessa suurempia kuin naisten joukossa.

Tulonjakotilastoon on luettu mukaan vuoden 2019 palkat, yrittäjätulot, eläkkeet ja muut tuet ja etuudet. Summista on poistettu tuloista maksetut verot.

Suurimmat tulot ovat perheellisillä työikäisillä miehillä. Pienituloisimpia ovat nuoret, yksinasuvat ja ulkomaalaistaustaiset.

Tilastokeskuksen yliaktuaari Kaisa-Mari Okkosen analyysissa Suomen 18 vuotta täyttänyt väestö on jaettu 20:een yhtä suureen ryhmään niin, että joka ryhmään kuuluu viisi prosenttia väestöstä eli noin 218 000 ihmistä jaoteltuna vuoden 2019 tulojen mukaan. Naisten nettotulojen mediaani oli 20 920, eli puolet naisista sai sitä enemmän ja puolet sitä vähemmän tuloja. Miesten tulomediaani oli 24 910 euroa.

Suurituloisin ikäluokka oli miehissä vuonna 1975 syntyneet ja naisissa vuonna 1976 syntyneet. Henkilökohtaisten tulojen erot naisten ja miesten välillä olivat suhteellisesti suurimmat 65–77 -vuotiaiden keskuudessa. Tässä ryhmässä naisten tulot jäivät viidenneksen miesten tuloja pienemmiksi.

Ikäluokassa 18–20 -vuotiaat naiset nousivat hieman miesten edelle.

Tuloryhmittäin jaoteltuna naisten osuus on miehiä suurempi pieni- ja keskituloisissa ryhmissä, lukuun ottamatta kaikkein pienituloisinta viittä prosenttia. Pienituloisimpaan ryhmään kuuluu muun muassa vielä kotonaan asuvia nuoria ja asepalvelustaan suorittavia.

Pientuloisimmasta ryhmästä noin 18 prosenttia oli ulkomaalaistaustaisia, ja ulkomaalaistaustaiset ovat yleisesti ottaen muuta väestöä pienituloisempia. Ulkomailla syntyneiden henkilöiden mediaanitulo oli 13  730 euroa, suomalaistaustaisten 23  000 euroa.

Yli 52 000 euron nettotuloilla suurituloisimpien ryhmään

Miesten osuus nousee sitä suuremmaksi, mitä suurituloisemmasta ryhmästä on kyse. Kaikkein suurituloisimmassa viidessä prosentissa vain yksi neljästä on nainen. Suurituloisimpaan viiden prosentin ryhmään päätyi, jos henkilökohtaiset tulot olivat verojen jälkeen vähintään 52 020 euroa vuonna 2019.

Miesten tulojen keskiarvo oli tässä ryhmässä 91 890, naisten 80 250, eli miesten joukossa oli enemmän erittäin suurituloisia.

Työikäiset, eli 18–64 -vuotiaat miehet ja naiset sijoittuvat hieman eri tavoin tuloluokkiin. Yksinasuvat naiset kuuluvat pääosin keskituloisiin ryhmiin, kun taas yksinasuvat miehet ovat selvemmin jakaantuneet pieni- ja suurituloisiin ryhmiin.

Lapsiperheissä miehistä noin 30 prosenttia kuului suurituloisimpaan kymmeneen prosenttiin.

Kaikkiaan naisten ja miesten tuloerojen taustalla on monta tekijää. Naisvaltaisten alojen palkkataso on pienempi, ja naisten poissaolo töistä perheenperustamisiässä pienentää heidän tulojaan.

Katso myös: Tuloeroissa ongelma on pienet tulot – "Köyhiä pitää auttaa"

Tuloeroissa ongelma on pienet tulot –"Köyhiä pitää auttaa" 10:18

Lue myös:

    Uusimmat