Näissä sairaanhoitopiireissä on Suomen pisimmät hoitojonot

Erikoissairaanhoidon jonossa on 64 336 henkilöä. Heistä 751 on odottanut hoitoon pääsyä yli puoli vuotta. Hoitojonot lyhenivät viime vuoden lopussa tehokkaammin kuin koskaan aikaisemmin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) viimeisimmän tiedon mukaan Satakunnan sairaanhoitopiirissä on jouduttu odottamaan kauimmin hoitoon pääsyä. Joulukuun lopussa jonossa olevista 4,5 prosenttia eli 112 henkilöä odotti hoitoon pääsyä yli puoli vuotta.

Seuraavaksi eniten jonoa oli Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä. Hoitoa yli puoli vuotta odotteli 3,9 prosenttia eli 36 henkilöä.

Kolmantena on Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri, jossa jonottavia oli 3,2 prosenttia eli 148 henkilöä. Väestöön suhteutettuna Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä oli eniten yli puoli vuotta jonottaneita.

Pohjois-Karjalan ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä päästiin rivakasti hoitoon. Jonottajista vain 0,3 prosenttia on joutunut odottamaan hoitoon pääsyä yli puoli vuotta.

Valvira valvoo

Hoitojonojen pituuksissa saattaa olla suurtakin vaihtelua. Viime vuoden huhtikuussa Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä oli eniten yli puoli vuotta hoitoon pääsyä odottaneita. Joulukuussa jono oli kadonnut.

THL:n kehittämispäällikkö Pirjo Häkkisen mukaan tilannetta selittää Valviran puuttuminen lainvastaisen hoitojonon pituuteen.

– Valvira ja aluehallintovirastot valvovat, että lakia noudatetaan.

Jos vähintään viisi henkilöä 10 000 asukasta kohti on jonottanut hoitoa yli puoli vuotta, Valvira selvittää sairaanhoitopiirin tilanteen. Jos jono ei pienene tiettyyn aikarajaan mennessä, sairaanhoitopiiriä uhkaa sakko.

Selvitäkseen hoitojonoista sairaalat esimerkiksi ostavat palveluja yksityiseltä sektorilta. Useat sairaalat valvovat itse jonotilannetta aktiivisesti, eikä Valviran tarvitse puuttua tilanteeseen.

– Pienten sairaanhoitopiirien ongelma on, että erikoislääkäreitä on vain yksi tai kaksi. Kun tämä on lomalla, ei tilalle saada välttämättä sijaista, Häkkinen toteaa.

Jonot lyhentyneet

THL:n mukaan hoitojonot lyhenivät viime syksynä lähes kaikilla erikoisaloilla. Joulukuun lopussa 751 henkilöä eli 1,2 prosenttia kaikista hoitoa odottaneista odotti yli puoli vuotta. Odottajia oli lähes 800 vähemmän kuin elokuun lopussa.

Neljää sairaanhoitopiiriä lukuun ottamatta kaikissa sairaanhoitopiireissä pitkään hoitoa odottaneiden määrät vähenivät tai pysyivät ennallaan.

– Nyt tilanne on hirveän hyvä. Seuranta on ollut käynnissä joulukuun lopusta 2007, ja tämä on paras tilanne koko seurannan aikana, Häkkinen toteaa.

Suurin selittävä tekijä on Häkkisen mukaan Valviran puuttuminen jonoihin. Myös lainsäädäntö on muuttunut. Kansanterveyslaissa ja erikoissairaanhoitolaissa säädettiin vuodesta 2005 alkaen, missä ajassa potilaan on viimeistään päästävä hoitoon terveyskeskukseen ja sairaalaan.

Viime toukokuussa voimaan astuneen terveydenhuoltolain myötä tilanne on parantunut myös ensimmäisten käyntien osalta.

Studio55.fi/Anette Lehmusruusu

Kuvat: Colourbox.com ja Lehtikuva


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja