MM-putoamisesta Ruotsi-kiekon häpeätahra – Naisleijonien luotsilta hämmästyttävä huomio taustoista: "Kun kaikki lähtee menemään päin persettä"

Länsinaapurin Ruotsin taival naisten jääkiekon MM-kisoissa ei ole sujunut ruusuisesti, sillä joukkue putosi kisojen kakkostasolle. Suomen päävalmentaja Pasi Mustosen mukaan karsiutuminen oli yllätys. Taustalla on mennyt kuitenkin jo pidempään heikosti.

Ruotsin naiset voittivat B-lohkon neljästä ottelusta vain yhden. Putoaminen divariin sinetöityi, kun joukkue hävisi tiistaina Japanille maalein 2-3.

Mustosen mukaan heikko menestys oli odotettavissa, mutta putoaminen oli yllätys.

– Kun kaikki lähtee menemään päin persettä… He hallitsivat kaikkia pelejä, mutta hävisivät. Jos häviää neljästä pelistä kolme, ei ehkä ansaitse paikkaa. Joukkue ei ole laadullisesti riittävän hyvä.

– Siellä lehdistö pitää tätä ruotsalaisen jääkiekon kaikkien aikojen häpeätahrana. Valtava pommi.

Naisten Tre Kronorilla ei mennyt hyvin viime vuonnakaan, jolloin joukkue oli Korean olympialaisten jumbofinaalissa. Muut maat, kuten Tshekki ja Japani ovat yksinkertaisesti ajaneet Ruotsin edelle.

– Tshekillä on paljon taitavampia pelaajia. Japani pelaa parempaa joukkuelätkää kuin Ruotsi: he ovat tehneet vuosia töitä ammattilaisjoukkueena. Kilpailu on koventunut, mutta Ruotsi ei ole pystynyt reagoimaan siihen.

Tiiviisti ruotsalaista jääkiekkoilua seuraavan Mustosen mukaan länsinaapurin tilanteen vaikeammaksi tekee naisten pääsarjataso SDHL. Kahtena viimeisimpänä vuonna sarjaan on virrannut paljon ulkomaalaispelaajia, eikä ruotsalaisia näy edes finaaleissa.

– SDHL:ssä on karkeasti sanottuna 210 pelaajaa, ja heistä yli 70 on ulkomaalaisia. Finaalissa pelanneella Linköpingillä on 18 ulkomaalaista, muistaakseni yhdessä finaalipelissä jäällä kävi kolme ruotsalaista.

– He soittavat täysin toista viulua.

Naisleijonien MM-kotiturnaus jatkuu Tshekki-puolivälierällä torstaina

Lue myös:

    Uusimmat