Naiskirjailija löysi nuoremman miehen: Vonkaaminen ei kuulu puumanaiselle!

Kirjailija ja informaatikko Sari Järnin elämä parikymmentä vuotta nuoremman miehen kanssa tiivistyi tovi sitten aiheesta kertovan kirjan ilmestymiseen. Parisuhde nuoren miehen kanssa on avartanut kirjailijan näkemyksiä – ja ote elämään on muuttunut rennommaksi.

Matka puumanaisena parikymmentä vuotta nuoremman miehen rinnalla ajoi lopulta kirjailija Sari Järnin kirjoittaman Hiirestä Puumaksi -teoksen. Tie parisuhteen alkutaipaleilta kirjan julkaisemiseen on ollut pitkä, ja sen varrella matkaan on tarttunut kokemus jos toinenkin. Järn kertoi Helmelle avoimesti elämästään puumanaisena.

"Tässä sitä on nyt sitten pyydystetty ja saatu saalis"

Nuorempana Järnillä oli tapana suhtautua asioihin äärimmäisen kriittisesti. Tapa kulkea silmät auki ja tarkkaillen ympäristöä heijastui myöhemmin myös parikymmentä vuotta itseään nuorempaan mieheen rakastuneen kirjailijan ajatuksiin suhteen alkutaipaleella.

– Kun minä ajattelen nyt itseäni naisena kahdenkymmenen ja kolmenkymmenen ikävuoden välillä, niin olin jotenkin kovin ärhäkässä suhteessa kaikkeen. Sitä näki joka paikassa jotain naisvihan ilmentymiä, Järn toteaa.

Tie puumanaiseksi oli Järnin kohdalla oli etenkin ajattelun tasolla vaiheikas. Uuden tilanteen sisäistäminen oli pitkä prosessi, jonka kehittyessä vastaan tuli koko tunteiden kirjo. Suhteen alussa ajatus siitä, että hän olisi puuman lailla saalistanut itselleen kielletyn nuoren miehen, tuntui vieraalta.

– Suhteen alkuvaiheessa minua ärsytti ajatus siitä stereotypiasta, että tässä sitä on nyt sitten pyydystetty ja saatu saalis, Järn muistelee.

– Siinä oli sillä tavalla herkillä. Ajattelin, että jos joku kuvittelee, että haluan olla jotenkin muodikas, niin kysymys ei ole siitä! Järn kertoo.

Yhdessä vietetyt vuodet ovat tuoneet Järnin elämään uuden asenteen: muiden mielipiteistä on turha välittää.

– Nykyään minulla on omaan itseeni vähän rennompi ote, enkä ota ihan kaikkea itseeni. Jos joku sanoo minua ylipäänsä puumaksi tai jos joku sanoo minua puumaksi pahalla, niin sillä ei ole minulle merkitystä, Järn toteaa.

"Naistenhan pitäisi olla kilttejä tyttöjä kohdusta hautaan"

Rohkeana puumanaisena Järn uskaltaa arvailla myös syitä siihen, miksi kahden aikuisen ihmisen suhde saatetaan tuomita ikäeron perusteella. Henkinen ikä on kuitenkin se, joka painaa juuri parisuhteen tarkassa vaakakupissa.

– Naistenhan pitäisi olla kilttejä tyttöjä kohdusta hautaan. Taustalla saattaa olla vähän sellaista makua, että pitäisi olla jotenkin elää sen peruskaavan mukaan, Järn pohtii.

Vuosien vieriessä tosielämän puumanainen on huomannut myös ihmisten asenteiden muuttuneen. Tätä nykyä kumppaneiden välistä suurtakaan ikäeroa ei kummastella enää entiseen tapaan. Järn on huomannut siirtyneensä parisuhdestatuksensa vuoksi vähitellen aivan uusiin, entistä arvostetumpiin saappaisiin.

– Meidän parisuhteemme aikana on tapahtunut sellaista pientä muutosta siihen suuntaan, että asia on muuttunut sellaisen säälittävän tyrkytyksen sijaan itsevarmuudeksi ja aikuisen naisen elämäksi, Järn kertoo.

"Puumanainen ottaa haasteen vastaan ja etenee sen mukaan"

Mistä puumanaisen sitten tunnistaa? Jos etsii oikeaa puumanaista, on katse suunnattava myös muualle kuin lähiöiden kuppiloiden nuoria miehiä piirittäviin pubiruusuihin. Vain puumanaisen irvikuva puristelee nuoria miehiä luvatta takapuolista.

– Se turhanpäiväinen vonkaaminen ei todellakaan kuulu puumanaiselle, Järn toteaa yksiselitteisesti.

Kirjailija on pahoillaan siitä, että ihminen lähestyy toista hävyttömin liikkein pitäen itseään koko maailman parhaimpana hoitona.

– Samaan tapaan nuoret naiset ovat aina joutuneet kokemaan sitä, kun vanhemmat miehet ovat heitä vonkaamassa ja ovat olevinaan parasta, mitä heille on tapahtunut. Sitä toivoisi, että puumanaiset eivät sortuisi siihen samaan ylilyöntiin ja kävisi puristelemassa pakaroita baaritiskillä, Järn toteaa.

Puumanainen voi todellisuudessa olla monessa suhteessa täysin stereotypiansa vastakohta.

– Puumanaisen tunnistaa itsevarmuudesta: siitä, että on sinut itsensä kanssa ja siitä, että on rohkea aloitteentekijä ja oman tiensä kulkija siinä mielessä, että ottaa rohkeasti oman tilansa. Puumanaisella on oma reviiri ja omat tavoitteet – on se sitten vaikka nuoremman miehen etsiminen. Puumanainen ottaa haasteen vastaan ja etenee sen mukaan, Järn kuvailee.

"Nuorella miehellä pitää olla aikamoinen itseluottamus"

Jotta puumanaisen ja nuoremman miehen suhteessa tasapaino ikäerosta huolimatta säilyy, vaatii suhde tietynlaista luonnetta molemmilta osapuolilta. Järn ei usko, että kuka tahansa nelikymppinen pystyisi elämään 20 vuotta nuoremman miehen kanssa.

– Siinä vaiheessa kun ikäero on parikymmentä vuotta, niin siinä ehkä vaaditaan kummaltakin suhteen osapuolelta tiettyjä ominaisuuksia, jotta suhde toimisi, Järn toteaa.

– Puumanaisella pitää olla vielä tallessa se jonkinasteinen elämäniloisuus ja rento ote elämään. Toisaalta nuorella miehellä pitää olla aikamoinen itseluottamus, Järn listaa.

Elämä kokeneemman naisen kanssa vaatii nuorelta mieheltä vankkuutta.

– Voisin sanoa, että mieheltä vaaditaan jopa jonkinlaista yleismaailmallista rakkautta naissukupuolta kohtaan, Järn hymyilee.


AVA

Teksti: Heli Kuitunen

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat