Naisilta suljetun pörssiklubin johtaja: Tasa-arvoa ei pidä sotkea kaikkeen

Helsingin pörssiklubi on seisonut Helsingissä, Fabianinkadulla pian sadan vuoden ajan. Sen sisätiloissa on nähty niin naisjohtajia kuin naispoliitikkojakin, mutta klubin jäseneksi ei naispuolinen huippujohtaja pääse vieläkään. Klubi ei näe säännöissään ongelmaa, koska naiset pääsevät klubille vieraaksi.

Pääkaupungin johtavat liikemiehet perustivat Helsingin Pörssiklubin vuonna 1910 ja kahden vuoden sisällä herrainklubi aloitti pörssitalossa Englannista tilattuine sisutuksineen.

Helsingin pörssiklubin johtaja Michael Nyman perustelee miesjäsenyyttä vanhalla perinteellä.

- Koko klubin ajatus eli toiminta, sisustus ja koko, tulee Lontoosta. Tämä englantilaistyyppisyys on ollut kautta aikojen. Tätä on pidetty hyvänä, mielenkiintoisena ja tavallisesta elämästä poikkeavana asiana. Mitään ongelmia tästä ei ole tullut korviini, Nyman kertoo. - Täällä käy vieraina daameja, jotka ovat maan huippujohtajia ja hallitusammattilaisia. Olen saanut käsityksen, että on kiva, että tällainenkin klubi löytyy. Näitähän ei Suomessa ole montaa. Se on Svenska Klubben, pörssiklubi, Suomalainen klubi ja Handelsgillet.

Nymanin mukaan klubien toiminta ei sodi tasa-arvoa vastaan.

- Ei minun mielestäni tasa-arvoa pidä kaikkeen sekoittaa. Pitää olla erilaisia mahdollisuuksia. On kaikennäköisiä kerhoja ja toimintaa niin miehille kuin naisillekin.

Naiset pääsevät vieraiksi - mutta eivät kirjastoon

Naiset pääsevät pörssiklubille vierailulle kaikkiin muihin tiloihin paitsi kirjastoon.

- Kirjasto on perinteisesti ollut se tila, missä herrat ja nimenomaan klubin jäsenet istuvat rauhassa lukemassa lehtiään. Sitä on haluttu pitää yhtenä tyyssijana. Näin on aina ollut. Tästä on haluttu pitää kiinni ja tehdä siitä pieni erikoisuus. Muuten naiset pääsevät kaikkiin tiloihin ja naisiahan on täällä vieraina päivittäin.

Pörssiklubin sääntöjen muuttamisesta on ollut puhetta monta kertaa.

- Teemme gallupeja täällä vuosittain. Ja kuten kaikissa asioissa, niin tässäkin asiassa ollaan vastaan ja puolesta. Ainakin toistaiseksi jatkamme näin. Täytämme ensi vuonna sata vuotta ja ainakin näissä merkeissä ja toimintamuodolla ensi vuonna juhlimme. Maailma muuttuu ja olemme valmiit ottamaan vastaan uusia haasteita.

Tennistä, bridgeä ja henkistä tukea

Nyman ei usko, että herrat tekevät pörssiklubilla talous- tai finanssialan päätöksiä keskenään.

- En usko, että täällä tehdään yhtään sen enempää päätöksiä kuin naisetkaan omissa ryhmissään tai kokouksissaan. Ei tämä sen kummempi päätöksentekopaikka ole.

Nymanin mukaan pörssiklubilla miehet tekevät muutakin kuin puivat ajankohtaisia asioita. Jäsenet tapaavat tuttujaan ja harrastavat klubin jaostoissa muun muassa tennistä, shakkia, bridgeä, moottoripyöräilyä ja veneilyä.

- Tämä on myös kaveripiiri, jossa voi laittaa pään toisen olkapäälle, jos on vaikeuksia.

Esimerkiksi Ranskassa, Espanjassa ja Yhdysvalloissa useimmissa niin kutsutuissa herrainklubeissa on nykyisin erikseen myös naisjaostot.

Helsingin Pörssiklubi juhlii ensi vuonna 100-vuotisjuhliaan. Klubin johtaja Michael Nyman myöntää, ettei tulevaisuudesta koskaan tiedä - joku aamu klubin kirjastossa sanomalehden voi kääräistä auki naisjohtaja.

Naisasialiitto Unioni ei ota miesjäseniä

Miehiä jäsenekseen ei hyväksy Naisasialiitto Unioni. Sen tiloihin Bulevardille tai merenrantahuvilaan Lauttasaaressa miehet pääsevät kuitenkin vieraaksi ja tiloja vuokrataan myös miehille tai miesporukoille. Porttikielto miehille annetaan vain Unionin omien ryhmäkokousten aikana sekä juristipäivystyksen aikaan, koska tuolloin paikalla voi olla miehen väkivaltaa kokenut nainen.

Tapaus Kiesi käynnisti taas keskustelun

Keskustelu naisten ja miesten tasa-arvosta leimahti jälleen, kun Audin myyntijohtaja Esko Kiesi vertaisi naista autoon ja totesi mm, että nainen on tunne-elämänsä vuoksi usein miestä huonompi johtaja-asemassa. Kohun jälkeen Kiesi irtisanoutui Audin palveluksesta.

Tänään ilmeni, että naisten ja miesten arviot työelämän tasa-arvoisuudesta poikkeavat yhä selvästi toisistaan. Anna-lehden teettämässä tutkimuksessa naisista valtaosa arvioi, että miehet saavat helpommin palkankorotuksia ja että naisilta vaaditaan suurempaa pätevyyttä nimitettäessä tehtäviin.

(3.9.2009)

(2.9.200)

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat