Mainos

Naiset ensimmäistä kertaa mukana vaaleissa Saudi-Arabiassa

Saudi-Arabian vanhoillisessa kuningaskunnassa tehdään tänään historiaa kun naiset osallistuvat ensimmäistä kertaa vaaleihin. Kunnallisvaalien noin 7 000 ehdokkaasta vajaat 900 on naisia - ja naiset saavat myös äänestää.

Vaalimenestyksen osalta ei ole kuitenkaan lupa odottaa suuria: naiset eivät ole kyenneet käytännössä kampanjoimaan koska he eivät saa osallistua samoihin tilaisuuksiin kuin miehet. Monien naisten ehdokkuus on myös evätty. Äänestämään pääseminenkin voi osoittautua vaikeaksi, koska nainen ei saa ajaa autoa tai muutenkaan matkustaa ilman miesholhoojaa.

Uutistoimisto AFP:n haastattelema länsidiplomaatti pitäisi yhdenkin naisen tulemista valituksi "valtavan myönteisenä yllätyksenä". Jokunen nainen saattaa silti selvittää tiensä paikallisneuvostoon, sillä kaikkia paikkoja ei täytetä vaaleilla vaan maan hallitus nimittää osan jäsenistä.

Naisten pääsyn vaaleihin avasi edesmennyt kuningas Abdullah vuonna 2011 antamallaan määräyksellä. Kuningas myös päätti varata valtakunnallisen neuvoa-antavan shura-neuvoston paikoista viidesosan naisille. Varsinaista parlamenttia maassa ei ole, ja nyt järjestettävät paikallisvaalitkin ovat vasta kolmannet lajissaan.

Heimositeet tärkeitä

Wahhabilaista islamin suuntausta edustavassa Saudi-Arabiassa naiset tarvitsevat miespuolisen perheenjäsenen luvan muun muassa avioitumiseen, matkustamiseen ja töiden tekemiseen. Julkissa tiloissa naisten on verhouduttava koko kehon peittävään mustaan kaapuun.

Sukupuolet pidetään tiukasti omissa piireissään muun muassa ravintoloissa ja kaupoissa.

Naisten vaalimenestystä saattaa kampittaa myös se, että Saudi-Arabiassa heimositeet ovat perinteisesti ylitse muiden. 47-vuotias perheenäiti Um Mohammed kertoo tyttäriensä auttaneen erään naisehdokkaan kampanjoinnissa, mutta itse hän aikoo äänestää tuttua miesehdokasta.

-Äänestän häntä koska hän on meidän heimostamme ja varmistaa meidän etumme, nainen kertoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.