Naisen työmatka päättyi 25 metrin jälkeen tehohoitoa vaatineisiin vammoihin – päälle ajanut pyöräilijä syytteli uhria, pensaita ja kaupunkia

Polkupyöräilijä törmäsi jalankulkijaan, joka sai vakavia vammoja. Oikeus tuomitsi polkupyöräilijän sakkoihin ja mittaviin korvauksiin.

Törmäys tapahtui kesäkuussa 2019 Helsingin Oulunkylässä. Polkupyöräilijä ja jalankulkija olivat matkalla vastakkaisiin suuntiin kevyenliikenteen väylällä.

Onnettomuuden uhriksi joutunut nainen kertoi oikeudessa, että lähti töistä iltapäivällä kello neljän aikoihin. Hän ehti kävellä vain 25 metriä, kun yhtäkkiä hän näki violetin hahmon lähestyvän kovaa vauhtia, eikä mitään ollut tehtävissä.

Nainen kertoi yrittäneensä mahdollisesti väistää hyppäämällä puskaan, mutta hänen muistikuvansa päättyvät tähän.

Polkupyörällä liikkunut mies taas kertoi, että ajeli jyrkkää alamäkeä alas. Mies kertoi käyttäneensä sekä etu- että takajarrua.

Alhaalla väylä päättyi T-risteykseen ja pyöräilijän oli tarkoitus kääntyä oikealle. Hän kertoi joutuneensa väistämään väylän reunan piikkisiä puskia ja keskittyneensä eturenkaan kulkuun, koska tie oli roskainen.

Samassa miehen edessä oli jalankulkija. Pyöräilijä kertoi tehneensä refleksinomaisen väistöliikkeen ja kaatuneensa. Mies ei oikeudessa kertonut, että olisi törmännyt jalankulkijaan.

Uhrin työkaveri auttoi

Pyöräilijä kertoi tiuskineensa onnettomuuden jälkeen jalankulkijalle, että tämän olisi pitänyt väistää pyöräilijää. Miehen mukaan nainen käveli keskellä väylää.

Oikeudessa mies syytteli myös Helsingin kaupunkia siitä, että väylä oli liian kapea ja pensaat sen reunoilla leikkaamatta. 

Mies kertoi onnettomuuspäivänä juoneensa lounaalla yhden oluen ja töiden jälkeen iltapäiväkolmen aikoihin toisen. Päihtynyt hän ei oman arvionsa mukaan ollut.

Törmäyksessä päänsä lyöneen jalankulkija työkaveri kuuli törmäyksen äänet työpaikalleen. 

Hän tuli tilanteeseen heti onnettomuuden jälkeen. Hän talutti naisen takaisin työpaikalle ja soitti hätäkeskukseen.

Yli 22 000 euron korvaukset

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi 50-vuotiaan polkupyöräilijän 80 päiväsakkoon liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja vammantuottamuksesta. 

Oikeuden mukaan miehen vauhti oli liian kova, koska hän ei kyennyt pysäyttämään pyörää turvallisesti. Oikeus totesi, ettei miehen oma käsitys jalankulkijan väistämisvelvollisuudesta ei perustu lakiin.

Nainen sai törmäyksessä vakavia vammoja päähänsä. Hänellä todettiin useita kallonmurtumia, aivoruhjeita ja aivoverenvuotoja. Hän selvisi onnettomuudesta hengissä ainoastaan tehohoidon ansiosta.

Pyöräilijä rikkoi liikennesääntöjä oikein urakalla 0:27
Katso videolta, miten eräs toinen pyöräilijä rikkoi liikennesääntöjä oikein urakalla Helsingin keskustassa. Poliisi määräsi toilailusta 12 päiväsakkoa.

Nainen joutui sairauslomalle useiksi kuukausiksi.

Oikeus määräsi polkupyöräilijän maksamaan naiselle yhteensä yli 22 000 euron vahingonkorvaukset kivusta ja pysyvästä haitasta.

Mies valitti ratkaisusta Helsingin hovioikeuteen, joka piti käräjäoikeuden ratkaisun voimassa.

Lue myös:

    Uusimmat