Naisen kokemuksia miesvaltaisella alalla - "Hei, sähän olet nainen!"

Naisteekkareiden työelämässä kohtaamat ennakkoluulot ovat olleet paljon esillä viime aikoina. Oman osansa niistä on saanut 1980-90-lukujen vaihteessa opiskellut puunjalostuksen diplomi-insinööri Tuula Antola.

Nykyään Espoon elinkeinojohtajana toimivalla Antolalla on värikäs työura takanaan. Ensimmäiset kokemukset asenteellisuudessa tulivat heti ensimmäisessä kesätyössä.

– Kun hain nuorena teekkarityttönä kesätöihin lehtipainoon, työhönotossa todettiin, että meillä tytöt ovat yleensä menneet postitukseen, Antola kertoo.

Oma napakkuus pelasti kuitenkin tilanteen. 

– Ymmärsin sanoa, että olen kuulkaas opiskellut graafista tekniikkaa ja ajattelin tulla teille rotaatioharjoittelijaksi. Ja kyllä mä sinne sitten pääsin, Antola muistelee.

Antolan kokemuksen mukaan tyttöteekkareihin liittyvät ennakkoluulot koskevat lähinnä yritysten keskijohtoa.

– Työntekijät sen sijaan ottivat minut hyvin luontevasti vastaan. Siellä oli mitä reiluimpia työkavereita – kaikki muut miehiä ja 20–30-vuotta vanhempia, Antola kertaa vastaanottoaan.

Antola törmäsi myös myöhemmällä työuralla ennakkoasenteisiin. Osa niistä huvittaa vieläkin.

– Kun työskentelin globaalisti toimivassa konsulttiyrityksessä, kuuluin kansainväliseen työryhmään, joka oli aika insinöörivetoista porukkaa eri puolilta maailmaa. Kun meillä oli ensimmäinen kokous, niin tämän ryhmän amerikkalainen vetäjä sanoi spontaanisti minut nähdessään: Tuula, you are a woman! Antola nauraa.

Huvittavasta avausrepliikistä tuli Antolan mukaan pitkäaikainen vitsi.

– Siinäkään tilanteessa ei ollut ammatillisesti sen jälkeen mitään ongelmaa, mutta oletusarvo oli siis, että suomalainen insinööri on mies, Antola kuittaa kokemuksen.

Toimiminen hyvin miesvaltaisella alalla vaatii naiselta usein asennetta ja kovanahkaisuuttakin. Antolalla on ollut niiden lisäksi omat lääkkeensä.

– Oma hengissäselviytymisstrategia on ollut huumori. Olen yrittänyt suhtautua huumorilla, mutta määrätietoisen napakasti, hän kertoo.

Antola selittää varhaisella työuralla kokemiaan asenteita osaksi nuorella iällä. Myös nuorella teekkaripojalla on hänen mukaansa varmasti ollut omat taistelunsa vanhempien kollegoiden keskellä.

Opiskellessa tyttökin oli "one of the guys"

Antola muistelee omaa opiskeluaikaa lämmöllä. Hän ei muista törmänneensä Otaniemessä lainkaan ikäviin sukupuoliasenteisiin.

– Olin ylioppilaskunnassa mukana ja monissa muissa aktiviteeteissa. Ei siellä ajateltu, ketkä ovat teekkarityttöjä, ketkä -poikia. Sä olit siellä ihan niin kuin one of the guys, Antola toteaa.

Eipä silti, on teekkariopiskelijoillakin omat hyvin asenteelliset äijälinnakkeensa, kuten Äpy, Julkku ja Retuperän WBK. Antola jättää ne kuitenkin omaan arvoonsa.

– Mä en kyllä koe, että se on mikään vihanilmaus naissukupuolta kohtaan – päinvastoin! hän naurahtaa.

Asenteet työelämässä sukupuolirajoja rikkovia kohtaan ovat tiukassa ja voivat valitettavan hyvin vielä nykyäänkin. Siitä kertoo sosiaalisessa mediassa äskettäin paljon huomiota saanut teekkarityttö.

Tuula Antola kiittelee ongelman esille nostamista.

– Veikkaanpa, että se mikä oli minunkin kokemus silloin ensimmäisenä opiskelukesänä, siihen samaan törmää tänä päivänäkin moni.

Tytön - teekkarin tai muun - ei pidä Antolan mukaan niellä tätä.

– Sinä olet ja sinusta tulee ihan mitä sinä itse haluat! Kenenkään muun ei pidä määrittää, mikä se on! opastaa Antola  - kolmen tytön äiti, muuten.  


Lue myös:

    Uusimmat