Naisen eläkepäivät usein hauraampia kuin miehen – varaudu etukäteen

Naiset seisovat eläkkeelle jäädessään usein huterammalla pohjalla kuin miehet. Huffington Post listasi asioita, jotka tulevaisuudestaan huolehtivan naisen kannattaa ottaa huomioon.

Naiset elävät pidempään

Esimerkiksi vuonna 2013 syntyneiden poikien elinajanodote on Suomessa 77,8 vuotta ja tyttöjen 83,8 vuotta. Koska naisten pitäisi pystyä maksamaan laskunsa joitakin vuosia miehiä pidempään, naisten tulisi myös säästää miehiä enemmän.

Varaudu: Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa säästämistä. Pienistäkin talletuksista kertyy mukava summa, kun rahaa laittaa sivuun määrätietoisesti joka kuukausi.

Naiset elävät viimeiset vuotensa todennäköisemmin yksin

Naiset paitsi elävät keskimäärin pidempään kuin miehet, myös usein naivat itseään vanhemman miehen. Tämän takia miehet ovat kuollessaan useammin naimisissa ja naiset taas leskiä.

Varaudu: Pidä yllä ystävyyssuhteita. Huolehdi, että sinulla on tuttavia, joiden kanssa matkustella tai seurustella tai jopa asua yhdessä. Opettele myös tekemään asioita itseksesi.

Älä tuudittaudu raha-asioissa miehen varaan, sillä se kostautuu mahdollisen avioeron tai muun takapakin osuessa kohdalle. Ota aktiivinen rooli yhteisessä taloudessanne.

Naisille tulee aukkoja työelämään

Kun lapset ovat pieniä, naiset ovat vähintään äitiysvapaan verran poissa töistä. Kovin pitkä vanhempainvapaa todennäköisesti jarruttaa ura- ja palkkakehitystä.

Työelämästä jättäytyminen voi tulla ajankohtaiseksi myös silloin, kun naisten omat vanhemmat tarvitsevat huolenpitoa. Kuten omaishoivan ja työssäkäynnin yhdistämistä tutkinut Kaisa Kauppinen Helsingin yliopistosta totesi Ylen haastattelussa marraskuussa 2014, usein hoivavastuu iäkkäistä vanhemmista kasautuu velvollisuudentuntoisille tyttärille. Iäkkäänä työelämään on tauon jälkeen vielä vaikeampi palata.

Varaudu: Ota selvää siitä, miten valintasi vaikuttavat eläkkeen kertymiseen, jottei asia tule ainakaan yllätyksenä. Jaa vastuuta muillekin. Koita säästää enemmän elämäntilanteessa, jossa kukkaronnyörit eivät ole niin tiukalla.

Naiset saavat vähemmän palkkaa kuin miehet

Naisten miehiä alempi palkkataso johtaa siihen, että säästöönkin on laitettavissa vähemmän rahaa.

Varaudu: Muista pyytää palkankorotusta, kun sellaisen ansaitset. Pysy selvillä alasi yleisestä palkkatasosta.

Lähteet: Huffingtonpost.com, Newyorklife.com, Mirror.co.uk, Tilastokeskus.fi, Yle.fi, Findikaattori.fi

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja