Näinkö Venäjä aikoo kääntää Moskovan iskun voitokseen? "Päivä venäläisessä vankilassa ja tunnustat mitä tahansa"

Millaisia vaikutuksia terrori-iskulla on Venäjän sodankäyntiin? 9:24
Haastattelussa Pekka Toveri pohtii, millaista sisäistä kuohuntaa ja jopa pahenevaa työvoimapulaa iskun jälkimainingeissa voi syntyä.

Venäjä etsii tapansa hyötyä Moskovan terroriteosta, vaikka isku onkin Putinille kova kolaus, arvioi kenraalimajuri evp, kansanedustaja Pekka Toveri (kok.).

– Terroristit riehuvat Moskovassa, ja menee täysin längistä läpi Venäjän turvallisuusviranomaisilta, niin eihän se mikään hyvä asia ole, Toveri toteaa.

Putinille tapaus ei kuitenkaan ole kohtalokas.

– Ei se hänen asemaansa tai valtaansa uhkaa, mutta on melkoinen nöyryytys. 

Pekka Toveri: Venäjä hyödyntää terrori-iskua Ukrainan sodassa – "Päivä venäläisessä vankilassa ja tunnustat ihan mitä tahansa" 2:05
Videolla Toveri kertoo, miksi Venäjä on islamisteille sopiva kohde ja miten Venäjän asenne länteen puri tällä kertaa omaan nilkkaan.

Iskusta bensaa Ukrainan sodan liekkeihin?

Toveri epäilee, että Venäjä pyrkii hyödyntämään Moskovassa tapahtunutta terrori-iskua niin, että sitä voidaan käyttää kotirintaman yhdistämiseen, värväyksen edistämiseen tai syyksi kiristää turvatoimia entisestään. Tähän pyrittäneen yhdistämällä isku tavalla tai toisella Ukrainaan.

– Tässä venäläiset ovat hyviä. Välillä he tekevät todella suuria virheitä, kuten tässä turvallisuusviranomaiset ovat selvästi epäonnistuneet. Mutta aika nopeasti keksitään, miten tätä voidaan käyttää hyväksi, Toveri sanoo. 

Toverin mukaan Venäjä pyrkii syyttämään länttä vastoinkäymisistään. Perusteet tarvittaessa keksitään.

– Tyypilliseen tapaan, parhaillaan yritetään väärentää jos jonkinlaisia todistusaineistoja tukemaan tätä väitettä, Toveri uskoo.

– Pidätetyt varmaan aika pian tunnustavat olevansa Ukrainan palkkalistoilla, mutta tosiasia on se, että päivä venäläisessä vankilassa, niin kerrot ja tunnustat ihan mitä tahansa.

Jarno Limnell: Näin terroriteko Venäjän sydämessä voi vaikuttaa Ukrainan sotaan ja Putinin asemaan 2:14
Moskovan terrori-isku voi vaikuttaa Putinin asemaan, ja lopulta Ukrainan sotaan, arvioi kansanedustaja Jarno Limnell.

Lue myös:

    Uusimmat