Nainen raiskasi toisen naisen auton takapenkillä – harvinainen rikos tuli uhrin tietoon vasta tekstiviestillä

Helsingin hovioikeus on tuominnut kolmikymppisen naisen ehdolliseen vankeusrangaistukseen toisen naisen raiskauksesta. Raiskaus tapahtui elokuussa 2014 henkilöauton takapenkillä. Uhri oli 18-vuotias ja tapahtumahetkellä päihtynyt ja unessa.

Kyseessä on poikkeuksellinen rikos, sillä Tilastokeskuksen tilastojen mukaan naista epäillään raiskauksesta vain harvoin. Vuosittain tällaisia epäilyjä on korkeintaan muutama ja lukuun on laskettu myös sellaiset tapaukset, joissa raiskauksen uhrina on ollut mies.

Tapahtuma-aikaan 29-vuotias ja 18-vuotias olivat tavanneet vain kerran aiemmin ennen raiskausta. He olivat viettäneet iltaa ravintolassa, minkä jälkeen 29-vuotiaan oli tarkoitus viedä uhri autolla tämän kotiin. 

Naiset raiskauksesta epäiltynä

Tilastokeskuksen mukaan poliisi selvittää vuosittain muutamia raiskauksia, törkeitä raiskauksia tai niiden yrityksiä, joissa epäilty on nainen.

Vuosien 2006-2015 välisenä aikana kirjattiin 35 selvitettyä raiskausrikosta, joissa epäiltynä oli nainen.

Tyypillisesti epäilyjä on ollut vuosittain yhdestä viiteen, mutta vuonna 2012 koettiin tilastopiikki, jolloin naisten tekemiksi epäiltyjä raiskausrikoksia oli 12.

Lähde: Tilastokeskus

Päästyään autolle 29-vuotias oli kuitenkin puhaltanut alkometriin sellaiset lukemat, ettei enää halunnut hypätä ratin taakse. Kaksikko jäi auton takapenkille makaamaan ja silloin 29-vuotias oli työntänyt sormensa uhrin emättimeen.

Todistaja: Uhri meni "aivan shokkiin"

29-vuotiaalla ja 18-vuotiaalla oli oikeudessa täysin eri käsitys tilanteen luonteesta. 29-vuotiaan mielestä molemmat olivat seksissä mukana, mutta 18-vuotias ei ollut samaa mieltä. 

Hänen mukaansa 29-vuotias oli yrittänyt jo aiemmin avata hänen housujaan, jolloin hän oli kieltänyt tätä jatkamasta. 18-vuotias oli kuitenkin nukahtanut penkille ja herättyään huomannut, että hänen housujensa nappi oli auki.

Uhri ei kuitenkaan ollut epäillyt mitään vakavaa sattuneen ja kaksikko tapasi vielä muutaman kerran. Tapaamisten aikana naiset olivat suudelleet ja kosketelleet toisiaan, mutta sukupuoliyhteyttä ei enää tapahtunut.

Sormilla tunkeutuminen selvisikin uhrille vasta myöhemmin, kun 29-vuotias oli lähettänyt tekstiviestin asiasta uhrin ystävälle. Ystävän mukaan uhri oli silminnähden järkyttynyt kuultuaan takapenkin tapahtumista.

– Todistajan kertomuksesta ilmenee, että asianomistaja oli sen jälkeen, kun asia oli ilmennyt tekstiviesteistä, sanonut ensin, että "sen on pakko valehdella" ja järkyttynyt ihan selvästi ja mennyt "aivan shokkiin", asiaa ensimmäisenä käsitelleen Helsingin käräjäoikeuden tuomiossa sanotaan. 

Molempien oikeusasteiden mukaan uhrin kertomus oli kauttaaltaan uskottava ja todistajan kertomus 29-vuotiaan lähettämästä tekstiviestistä ja uhrin reaktiosta sen sisältöön tukivat kertomusta.

Lisäksi 29-vuotiaan olisi pitänyt noudattaa erityistä huolellisuutta varmistaessaan 18-vuotiaan halukkuutta seksiin, sillä 29-vuotias tiesi 18-vuotiaan olleen päihtynyt. Siten sekään, ettei 29-vuotias olisi huomannut uhrin nukahtaneen, ei olisi tehnyt teosta hyväksyttävää.

29-vuotias tuomittiin Helsingin käräjäoikeudessa vuoden mittaiseen ehdolliseen rangaistukseen raiskauksesta viime vuoden toukokuussa. Helsingin hovioikeus piti rangaistuksen ennallaan tänään antamassaan tuomiossa.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja