Nainen piti koiriaan vuosikausia pienissä, likaisissa häkeissä ilman säänsuojaa – syyttäjä vaatii ehdollista vankeusrangaistusta ja eläintenpitokieltoa

Vihdissä asuvalle naiselle vaaditaan Länsi-Uudenmaan syyttäjänviraston haastehakemuksessa rangaistusta törkeästä eläinsuojelurikoksesta.

Haastehakemuksen mukaan nainen on muun muassa jättänyt eläimensä vaille hoitoa ja ravintoa tahallaan tai huolimattomuuttaan. Syyttäjä vaatii naiselle ehdollista vankeusrangaistusta ja eläintenpitokieltoa.

Haaastehakemuksesta selviää, että tapauksessa vastaajana toimivalla vihtiläisnaisella on ollut vuosien 2012 ja 2017 välillä hoidossa vähimmillään 12 ja enimmillään 34 koiraa. Niihin on lukeutunut koiranpentuja, joita vastaaja on myynyt.

Vastaaja on pitänyt koiria lainvastaisesti liian pienissä häkeissä, jotka ovat olleet täynnä ulostetta ja virtsaa. Häkkien ilmanlaatu on ollut varsin huono.

Osa koirista on ollut tarhoissa ilman säänsuojaa tai kunnollista koppia. Emoja oli suljettu pieneen tilaan pentujensa kanssa likaisiin häkkeihin, jotka olivat huonossa kunnossa. Lisäksi koirien vedensaanti on ollut puutteellista.

Syyttäjä katsoo, että vastaajan menettelystä on aiheutunut koirille huomattavaa kärsimystä.

Kehotukset eivät auttaneet

Teko on kohdistunut suureen määrään koiria vuosien saatossa. Vastaaja sai valvontaeläinlääkärien tarkastuksissa toistuvia kehotuksia lopettaa eläinten kaltoinkohtelu, mutta tämä ei muuttanut toimintatapojaan.

Haastehakemuksesta käy ilmi, että vastaaja ei ollut myöskään vienyt koiria eläinlääkäriin aina tarpeen vaatiessa.

Eläinsuojelulain mukaan hoidossa olevaa eläintä ei saa jättää hoidotta. Laki edellyttää, että eläimen on saatava riittävästi sille sopivaa ravintoa, juotavaa ja muuta sen tarvitsemaa hoitoa.

Vastaaja kieltäytyi lausumasta esitutkinnassa mitään. Aluehallintoviraston tutkintapyynnössä syinä esitutkinnan alkamisella oli useaan otteeseen tarpeettoman kärsimyksen aiheuttaminen ja koirien pitopaikkojen sijainnit.

Lue myös:

    Uusimmat