Nainen, näin sinusta saatetaan ajatella ulkonäkösi takia!

Jäätelökioskin myyjällä suuri rintavarustus on plussaa, eikä huvipuistossa saa käyttää meikkiä. Suomalaisten naisten jakamien tarinoiden mukaan tällainen on totuus osalla työpaikoista.

MTV3.fi uutisoi lokakuussa tuoreesta väitöksestä, josta käy ilmi, että seksikkääksi miellettyjä opettajia kiusataan ja nimitellään.AVA haastatteli naispuolisia suomalaisia siitä, miten ulkonäkö vaikuttaa työelämässä tai uraa luodessa muillakin aloilla.

Kauniit kasvot ja muodokas vartalo saattavat olla suhteita luodessa plussaa, mutta monessa tilanteessa työpaikan muut naiset ovat häikäilemättömiä kuvankaunista kohtaan. Naisille joko työhaastattelutilanteessa tai muuten työn tiimellyksessä osoitetuista seksistisiä kommenteista kävi ilmi, että kaunis ja näyttävä nainen ei voi olla älykäs – tai ainakin näin ajatellaan.

Rinnat litteiksi urheilurintaliiveillä

Olin töissä kaupankassalla, jossa työasuumme kuului kutiseva kauluspaita. Sain usein ihottumaa dekolteen alueelle, sillä paita hiersi ja hankasi. Avasin automaattisesti paidan ylimmän napin, mikä ei kyllä paljoa paljasta pintaa ulkopuolisille näyttänyt. Jouduin kuitenkin aiheesta puhutteluun: työnantajani pyysi minua napittamaan paitani kokonaan, sillä kuulemma asiakkaita häiritsi "vihjaileva ulkonäköni". Hän myös pyysi minua unohtamaan kynsilakan käytön ja kysyi, omistanko kenties urheilurintaliivejä, joita voisin käyttää työpäivänäni.

"Miksi ihmeessä?" kysyin.

"Jotta rintasi eivät olisi niin esillä", hän vastasi. Nainen, 23

Kaunis ja rintava ei voi olla älykäs

Muistan, kun nuorempana koin, että minua ei otettu vakavasti tai pidetty kovinkaan älykkäänä, mutta se kyllä huomattiin, että olin ihan simpsakan näköinen ja minulla oli muuhun kroppaan verrattuna kohtuullisen suuret rinnat. Sitten kasvatin paksun nahan, ohitin kaikki ulkonäkökommentit ja pyrin siihen, että osaamiseni puhui puolestaan!

Nykyisin olen oppinut käyttämään tilannetta jopa hyväkseni. Miehisellä alalla on välillä etua siitä, jos minua pidetään tyhmänä tai viehättävänä. Minulle kerrotaan helposti asioita, joita ei ehkä muuten sanottaisi. Nainen, 28

Silmäniloa toimiston miehille

Hain työpaikkaa konttoritöihin pari vuotta sitten kesäkuumilla. Vastassa minua oli keski-ikäinen nainen, joka heti ensi töikseen sanaakaan vaihtamatta kanssani katsoi minua päästä varpaisiin kulmakarvat koholla, selvästi arvioiden. Olin tarkoituksella laittanut ylleni kauniin ja varmasti tarpeeksi peittävän t-paidan sekä mustan liivin, jotta antaisin itsestäni siistin vaikutelman. Toisin sanoen jätin tarkoituksella valitsematta avonaisemman kaula-aukon ja meikkasinkin yleistä hillitymmin, vaikka mielestäni ihminen saisi näyttää siltä, millainen hän on.

Haastattelu sujui alusta asti todella nihkeästi. Nainen kirjaimellisesti nyrpisti minulle nokkaansa. Lopulta hän tokaisi minulle syyttävään sävyyn: "Olisihan se varmasti mukavaa miespuolisten työntekijöidemme ja asiakkaittemme puolesta, jos täällä keikkuisi tuollainen meikattu blondi pimatsu."

Siinä vaiheessa tiesin, että naisella oli asenneongelma minua ja ulkonäköäni kohtaan. Hän myös kyseenalaisti kovaan ääneen älykkyyteni, vedoten vain ja ainoastaan vaaleisiin hiuksiini ja rintojeni kokoon. Nainen, 29

Lisämyyntiä rintavarustuksella

Tämä ei tapahtunut minulle, vaan tuttavalleni, nykyisin kolmekymppiselle naiselle. Hän oli nuorempana jäätelökioskilla myyjättärenä ja kertoi, että esimies oli kehottanut nuorehkoa, mutta hyvin kehittynyttä, tyttöstä kumartelemaan antoisasti miespuolisille jäätelökioskin asiakkaille, jotta kesäkuumalla viilentävä herkku kävisi hyvin kaupaksi. Nainen, 28

Meillä ei meikata

Hain aikoinani töihin huvipuistoon. Ensimmäinen kommentti, jonka sain, kuului näin: "Meillä on periaate, etteivät työntekijämme käytä paljoa meikkiä. Vain ja ainoastaan vähän ripsiväriä ja puuteria, jos sitäkään." Sain syyttävän silmäyksen, vaikka minulla oli huulissani punaista huulipunaa, ei raskaita goottimeikkejä. Suutuin niin paljon, että en ottanut töitä vastaan. Nainen, 24

Lue myös:


AVA

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja