Näin Vornanen selitti poliisille aseen hakemisen mukaan baariin: "Hän on kokenut uhkaa"

Näin Riikka Purra kommentoi Timo Vornasen tapausta perussuomalaisten risteilyn jälkeen 4:50
Näin Riikka Purra kommentoi Timo Vornasen tapausta perussuomalaisten risteilyn jälkeen.

Poliisin mukaan perussuomalaisten kansanedustaja Timo Vornanen ei säilyttänyt asetta työpaikallaan eduskunnassa tai kantanut sitä mukanaan eduskunnassa, kertoo poliisi MTV Uutisille. Eduskunnassa on turvallisuusosaston takana harrastusaseita varten lukollinen kaappi, mutta Vornanen ei ole säilyttänyt asettaan tässä kaapissa tai työhuoneessaan.

Vornasen epäillään ampuneen pienikaliiperisella käsiaseella maahan viime perjantaina aamuyöstä Helsingin keskustassa.

– Ase oli luvallinen, pienikaliiperinen käsiase eikä ase liity miehen virkatoimiin poliisina eikä ase ollut hänen virka-aseensa. Epäilty kantoi kuitenkin luvallista asetta väärässä paikassa ja käsitteli asetta juopuneena. Tästä syystä häntä epäillään ampuma-aserikkomuksesta, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jukka Larkio Helsingin poliisista kertoo.

Vornasen epäillään ampuneen pienikaliiperisella käsiaseella maahan viime perjantaina aamuyöstä Helsingin keskustassa. Tätä ennen Vornanen osoitti aseella kahta ihmistä.

Poliisi ei ole kertonut epäillyn miehen henkilöllisyyttä ja perustelee ratkaisua esitutkintalain määräyksillä. 

Otti aseen esiin taskustaan

Poliisitaustainen kansanedustaja Vornanen oli perjantaina aamuyöllä osallisena Helsingissä tapahtuneessa ampumavälikohtauksessa, joka tapahtui Antinkadulla Bar Ihkun edustalla.

54-vuotiaalle Vornaselle ja toiseen työpaikkaseurueeseen kuuluneelle jäsenelle oli tullut suusanallista riitaa ravintolassa. Riita oli poliisin käsityksen mukaan saatu sovittua baarissa, mutta tilanne jatkui noin puolen tunnin kuluttua aamuneljän aikaan ravintolan ulkopuolella, kun työpaikkaseurue ja Vornanen kohtasivat ulkona.

– Siitä ei ole tietoa, mistä riita sai alkunsa. Selkeää syytä riidalle ei ole ollut ja tästä on ristiriitaisia kuulustelukertomuksia. Alkoholilla on ollut osuutta asiaan, Larkio muotoilee.

Ravintolan edustalla suusanallinen riita jatkui ja tilanne tallentui valvontakameraan. Tallenteesta on ollut suuri apu poliisitutkinnassa.

– Samassa yhteydessä kun ulkona on ollut sanallista riitaa, 54-vuotias mies otti aseen esille taskustaan. Hän ei tähtäämällä osoitellut aseella ketään, mutta ladatun aseen piippu osoitti kuitenkin kahta henkilöä kohti. Tämän jälkeen mies ampui yhden laukauksen maahan.

Poliisi on kuullut työpaikkaseuruetta, jonka kaksi jäsentä on asianomistajia jutussa. Työpaikkaseurue oli yksityisen yrityksen porukka, johon kuului sekä miehiä että naisia. Seurue oli pääsääntöisesti suomalaistaustainen.

– Se on vielä selvittelyssä, onko 54-vuotias rikoksesta epäilty mies myös asianomistaja jutussa, eli oliko häntä uhkailtu suusanallisesti tilanteessa, Larkio sanoo.

Vornanen oli kuitenkin ainoa, jolla oli mukanaan ase tai ylipäätään mikään astalo.

Kertoi poliisille kokevansa uhkaa

Aiemmin on kerrottu, että Vornanen osallistui torstaina eduskunnan täysistuntoon. Jossain vaiheessa iltaa hän oli mennyt Bar Ihkuun ase mukanaan.

Poliisin mukaan ase ei ollut Vornasella mukana eduskunnassa, joten hän haki sen mukaansa jostakin ennen ravintolaan menoa. Vornasen asunto sijaitsee eduskuntatalon lähettyvillä.

– Hän on itse kertonut, että hän on kokenut uhkaa ja ase on ollut hänen mukanaan uhkatilanteita varten, Larkio kertoo.

Vornasella on tiettävästi myös muita luvallisia aseita. Kaikki hänen aseenkäyttölupansa selvitetään nyt ja poliisin lupahallinto hoitaa tätä asiaa.

Vornasta kuulusteltiin viikonlopun aikana, kun hän oli pidätettynä Helsingin poliisilaitoksella. Häntä tullaan mahdollisesti kuulustelemaan vielä uudestaan, mutta hänet kutsutaan kuulusteluihin vapaalta.

Poliisi epäilee Vornasta nyt vaaran aiheuttamisesta, laittomasta uhkauksesta ja ampuma-aserikkomuksesta.Tapahtumien alussa poliisi epäili Vornasta myös törkeän pahoinpitelyn yrityksestä, mutta tästä häntä ei enää epäillä.

– Teosta puuttuu vahingoittamistarkoitus ja tahallisuus, ja siksi häntä ei enää epäillä törkeän pahoinpitelyn yrityksestä, Larkio perustelee.

Poliisin mukaan Vornanen on vaikuttanut katuvan tekoaan.

Juttua muokattu kello 18.01: Korjattu jutun alusta rikosnimike ampuma-aserikos ampuma-aserikkomukseksi.

Lue myös: 

Lue myös:

    Uusimmat