Näin voit vakuuttua terveydestäsi joka ikinen aamu!

Jos ainoa kerta kun tarkastelet vartaloasi kriittisellä silmällä on silloin, kun nypit kulmakarvojasi, saatat jättää huomaamatta jotain. Tällä nopealla pikatarkastuksella voit vakuuttua terveydentilastasi vaikka joka aamu!

Yksi hieno asia vartalossasi on se, että siinä on sisäänrakennettu hälytysjärjestelmä, jonka pieniä merkkejä lukemalla voit tarkastaa terveydentilasi helposti. Pari minuuttia hieman tarkempaa peiliin katsomista riittää.

1. Kynnet

Kellertävät, ruskeat tai mustat viivat kynsiesi alla voivat olla merkki soluvaurioista, jotka pahimmillaan voivat merkitä melanoomaa, eli ihosyöpää. Taudin toteaminen varhaisessa vaiheessa johtaa yleensä hyviin lopputuloksiin – 95 prosenttia tautitapauksista paranee.

Jos taas kynsiesi alla on kirkkaan valkoisia viivoja, se voi olla merkki munuaisten huonosta toiminnasta. Yleensä munuaisongelmiin liittyy myös väsymys. Valkoiset viivat voivat tulla kynsien alle siitä syystä, etteivät munuaiset anna proteiinin imeytyä elimistöösi, vaan se tulee suoraan läpi. Jos näet vastaavia merkkejä, kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin ja sopia aika virtsanäytteen antamiselle.

2. Kainalot

Jos näet kainaloissasi selvästi muita alueita tummempia länttejä, se voi merkitä kahta asiaa: joko käytät aivan liikaa itseruskettavia voiteita tai sinulla voi olla diabetes. Liiallinen insuliinin määrä elimistössä nimittäin vauhdittaa solujen lisääntymistä, ja näin ollen kudoksiin kertyy tummaa melaniinia. Diabeteksen voi käydä tutkituttamassa yksinkertaisella verikokeella.

3. Silmäluomet, polvet ja kyynärpäät

Jos näet pieniä, vaaleita ja vahamaisia kyhmyjä, ne eivät ole finnejä vaan pieniä määriä kolesterolia. Yleensä siinä vaiheessa, kun pieniä kyhmyjä alkaa ilmestyä, kehon kolesteroliarvot alkavat olla taivaissa. Tarkistuta siis kyhmyt lääkärilläsi, ja hän voi ohjeistaa sinua elämäntapamuutoksiin tai ottamaan kolesterolia alentavia lääkkeitä.

4. Päänahka

Jos näet ohuita tai runsaasti lähteneitä hiuksia, se voi olla merkki kilpirauhasen toimintahäiriöistä. Lääkärisi voi mitata veresi tyreotropiiniarvot, ja saat tietää, onko kilpirauhasesi toiminnassa jotakin ongelmia.

Myös päänahan liiallinen "kesiminen" voi aiheuttaa lumipyryefektin olkapäillesi. Hilseily voi johtua esimerkiksi stressistä tai immuunijärjestelmän toimintahäiriöstä. Hilsettä voit yrittää eliminoida apteekeissa myytävin lääkeshampoin ja yksinkertaisesti yrittämällä joskus myös rentoutua.

5. Vatsa

Jos näet navan ja vatsan seudulla paksua, karkeaa ja tiheää tummaa karvaa, se voi olla merkki munasarjojen monirakkulataudista. Taudin muita oireita voivat olla painonnousu, akne sekä pahimmillaan sydänsairaudet ja hedelmättömyys. Jos epäilet tautia itselläsi, kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin. Tautia voidaan saada mahdollisesti kuriin pelkillä hormonihoidoilla.

6. Kieli

Jos huomaat valkoista, keltaista tai oranssia peitettä, se saattaa olla merkki siitä, että suolistostasi ikään kuin palaa takaisin ruokaa, jonka olet jo kertaalleen niellyt. Ruoan "takaisinpaluu" tapahtuu, kun ruokatorvi avautuu spontaanisti ja ruoan sisältämät hapot putkahtavat kielesi päälle. Kyseisen vaivan nimi on refluksitauti, ja se pitää tietenkin käydä toteamassa lääkärin vastaanotolla.

7. Silmät

Jos silmiesi alla tai ympäristössä on paljon tummaa väriä, se saattaa olla merkki allergiasta. Allergiaoireita aiheuttava histamiini turvottaa verisuonia ja kerää nestettä, joka näkyy ihon ohuimmissa kohdissa tummina kohtina. Ihon ärsytystesti voi kertoa sinulle, mikä allergeeni on aiheuttanut oireet

Jos silmämunissasi näyttäisi taas olevan kellertävää sävyä, yleisimmin syynä on vaaraton tila nimeltä pinguecula. Oireet voivat saada alkunsa esimerkiksi silloin, kun aurinko paistaa, tuuli puhaltaa silmiin tai niihin joutuu syystä tai toisesta paljon pölyä. Voit välttää tautia pitämällä silmät kosteina ja käyttämällä kesäaikaan aurinkolaseja.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja