Näin Venäjä pyrkii pitämään Ukrainan naapurimaankin otteessaan: "Transnistriaa hallitsee venäläinen mafia"

Venäjän olisi vaikeaa hyökätä Moldovaan 1:43
Katso video: Kuinka todennäköinen Venäjän hyökkäys Moldovaan on? Petteri Kajanmaa arvioi.

Viime päivinä on keskusteltu siitä, voisiko Moldova olla Venäjän seuraava kohde. Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen johtaja pitää Venäjän hyökkäystä Moldovaan vaikeana ja Moldovan mahdollista puolustusta heikkona. 

Viiden jälkeen ohjelmassa vieraillut Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen johtaja ja eversti Petteri Kajanmaan mukaan Venäjän joukot eivät saavuttaisi Moldovaan hyökkäämällä mitään suurta. 

– Kovin vaikeaa se Venäjälle on, koska Moldova ei ole naapurimaa. Venäjä joutuisi menemään sinne Mustanmeren yli. Käytännössä ne joukot, jotka Venäjällä on Transnistriassa, ovat vähäiset. Ne pystyisivät Moldovaan hyökkäämään, mutta eivät saavuttaisi mitään sen suurempaa. 

Venäjä tukenut aluetta jo 30 vuotta

Venäjä on tukenut Transnistrian separatistialuetta 30 vuotta, vaikka se ei ole muiden maiden tavoin tunnustanut sen itsenäisyyttä. Kajanmaan mukaan Venäjä pyrkii Transnistrian kautta pitämään entistä neuvostotasavaltaa Moldovaa otteessaan. 

– Transnistriaa hallitsee venäläinen mafia. Siellä on 1500 venäläistä rauhanturvaajaa, jotka ovat siellä turvaamassa vuoden 1991 sisällissodan jälkeen. Transnistrian asevoimat ovat venäläisellä rahalla ylläpidetty joukko, noin 8000 sotilasta, Kajanmaa kertoo. 

Transnistrian asevoimat ovatkin suuremmat kuin Moldovalla. Mitä voisi tapahtua, jos Venäjä lähtee etenemään kohti Moldovaa?

– En usko, että Moldova kykenee vastustamaan millään tavalla, ei millään tavalla verrattavissa Ukrainaan, Kajanmaa sanoo. 

Ukrainan sota ja Transnistrian tilanne 7:12
Mikä on Ukrainan sodan tilanne tällä hetkellä? Katso koko haastattelu. 


Lue myös:

    Uusimmat