Viimeaikainen kohu tuoretiskien lihan ja kalan laadusta on saanut kuluttajat varpailleen. Uskaltaako tiskin takana makaavia eväkkäitä enää pistää suuhunsa? Entä onko marinoitu liha todennäköisemmin pilaantunutta? Miten kuluttaja voi varmistua tuotteen laadusta?
Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ylitarkastajan Anne Fagerlundin mukaan paniikkiin ei ole syytä.
– Julkisuuteen tulleet väärinkäytökset ovat olleet yksittäisten ihmisten kirjoituksia. Näin viranomaisnäkökulmasta sanoisin, että mitään tutkimustuloksia tuoretiskien lihan heikosta laadusta ei ole.
Vastuu lihan laadusta on aina kauppiaalla. Päivittäistavarakauppojen elintarvikevalvonta puolestaan on kuntien vastuulla.
Liha tummuu, kala pehmenee
Tuoreen ja huonoksi menneen lihan erottamisessa kuluttajan on syytä käyttää silmiä ja nenää. Tuoreella lihalla ja kalalla on miellyttävä tuoksu, eikä se ole kuivaa tai limaista. Myös väri kertoo paljon.




