Näin varmistat lihan ja kalan tuoreuden

Viimeaikainen kohu tuoretiskien lihan ja kalan laadusta on saanut kuluttajat varpailleen. Uskaltaako tiskin takana makaavia eväkkäitä enää pistää suuhunsa? Entä onko marinoitu liha todennäköisemmin pilaantunutta? Miten kuluttaja voi varmistua tuotteen laadusta?

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ylitarkastajan Anne Fagerlundin mukaan paniikkiin ei ole syytä.

– Julkisuuteen tulleet väärinkäytökset ovat olleet yksittäisten ihmisten kirjoituksia. Näin viranomaisnäkökulmasta sanoisin, että mitään tutkimustuloksia tuoretiskien lihan heikosta laadusta ei ole.

Vastuu lihan laadusta on aina kauppiaalla. Päivittäistavarakauppojen elintarvikevalvonta puolestaan on kuntien vastuulla.

Liha tummuu, kala pehmenee

Tuoreen ja huonoksi menneen lihan erottamisessa kuluttajan on syytä käyttää silmiä ja nenää. Tuoreella lihalla ja kalalla on miellyttävä tuoksu, eikä se ole kuivaa tai limaista. Myös väri kertoo paljon.

– Tuore liha on punaista. Kuivuessaan liha tummuu ja vanhentuneen lihan pinnalla alkaa kasvaa pilaajabakteereja. Väri voi olla tällöin tumma tai harmahtava, Fagerlund kertoo.

Pilaajabakteerit eivät ole terveydelle vaarallisia, mutta makukokemuksen ne pilaavat – ja toimivat varoitusmerkkinä siitä, ettei liha ole enää tuoretta.

Tuoreen kalan puolestaan tunnistaa parhaiten sormituntumalla.

– Kun kala vanhenee, se pehmenee. Kalan liha ei ole enää kiinteää, vaan sormi menee siitä läpi, Fakerlund kertoo.

Mikäli kalaa ei pääse kokeilemaan sormin, kannattaa myös sen kohdalla katsoa väriä. Myös kala tummuu vanhetessaan.

Pullistunut pakkaus ei kerro pilaantumisesta

Fagerlundin mukaan kuluttajien huoli marinoidun lihan laadusta on ainakin teoriassa aiheellinen: voimakkaasti maustetulla marinadilla voi peitellä huonoksi menneen lihan hajua. Tästä ei kuitenkaan pidä tehdä sitä johtopäätöstä, että kaikki marinoitu liha olisi huonoa.

– Periaatteessa marinointi tarjoaa mahdollisuuden vilppiin, Fagerlund toteaa.

Pakatun lihan kohdalla kannattaa kiinnittää huomiota pakkaukseen. Toisin kuin monet luulevat, pullistunut kalvo pakkauksessa ei kerro pilaantumisesta. Pullistuma johtuu suojakaasusta, jonka tarkoitus on estää bakteerien kasvu.

– Vasta jos kalvo on rikki tai roikkuu löysänä, tuotetta ei pidä ostaa, Fagerlund kertoo.

Sen sijaan säilykkeiden kohdalla pullistuma voi olla merkki jopa hengenvaarallisista bakteerikasvustoista, eikä tällaista tuotetta saa missään nimessä ostaa.

Teksti: Tuulikki Laine / MTV3

Lue myös:

    Uusimmat