Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Näin varmistat lihan ja kalan tuoreuden

Lihatiskin valikoimaa. Kuva: Lehtikuva
Lihatiskin valikoimaa. Kuva: LehtikuvaLehtikuva
Julkaistu 25.08.2009 12:07(Päivitetty 25.08.2009 12:11)

Viimeaikainen kohu tuoretiskien lihan ja kalan laadusta on saanut kuluttajat varpailleen. Uskaltaako tiskin takana makaavia eväkkäitä enää pistää suuhunsa? Entä onko marinoitu liha todennäköisemmin pilaantunutta? Miten kuluttaja voi varmistua tuotteen laadusta?

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ylitarkastajan Anne Fagerlundin mukaan paniikkiin ei ole syytä.

– Julkisuuteen tulleet väärinkäytökset ovat olleet yksittäisten ihmisten kirjoituksia. Näin viranomaisnäkökulmasta sanoisin, että mitään tutkimustuloksia tuoretiskien lihan heikosta laadusta ei ole.

Vastuu lihan laadusta on aina kauppiaalla. Päivittäistavarakauppojen elintarvikevalvonta puolestaan on kuntien vastuulla.

Liha tummuu, kala pehmenee

Tuoreen ja huonoksi menneen lihan erottamisessa kuluttajan on syytä käyttää silmiä ja nenää. Tuoreella lihalla ja kalalla on miellyttävä tuoksu, eikä se ole kuivaa tai limaista. Myös väri kertoo paljon.

Lihatiskillä kannattaa olla tarkkana. Kuva: Lehtikuva
Lihatiskillä kannattaa olla tarkkana. Kuva: LehtikuvaLehtikuva

– Tuore liha on punaista. Kuivuessaan liha tummuu ja vanhentuneen lihan pinnalla alkaa kasvaa pilaajabakteereja. Väri voi olla tällöin tumma tai harmahtava, Fagerlund kertoo.

Pilaajabakteerit eivät ole terveydelle vaarallisia, mutta makukokemuksen ne pilaavat – ja toimivat varoitusmerkkinä siitä, ettei liha ole enää tuoretta.

Tuoreen kalan puolestaan tunnistaa parhaiten sormituntumalla.

Tuoreen kalan tunnistaa väristä ja kiinteydestä. Kuva: LehtikuvaTuoreen kalan tunnistaa väristä ja kiinteydestä. Kuva: LehtikuvaLehtikuva

– Kun kala vanhenee, se pehmenee. Kalan liha ei ole enää kiinteää, vaan sormi menee siitä läpi, Fakerlund kertoo.

Mikäli kalaa ei pääse kokeilemaan sormin, kannattaa myös sen kohdalla katsoa väriä. Myös kala tummuu vanhetessaan.

Pullistunut pakkaus ei kerro pilaantumisesta

Fagerlundin mukaan kuluttajien huoli marinoidun lihan laadusta on ainakin teoriassa aiheellinen: voimakkaasti maustetulla marinadilla voi peitellä huonoksi menneen lihan hajua. Tästä ei kuitenkaan pidä tehdä sitä johtopäätöstä, että kaikki marinoitu liha olisi huonoa.

Marinointi voi peittää huonolaatuisen lihan. Kuva: LehtikuvaMarinointi voi peittää huonolaatuisen lihan. Kuva: LehtikuvaLehtikuva

– Periaatteessa marinointi tarjoaa mahdollisuuden vilppiin, Fagerlund toteaa.

Pakatun lihan kohdalla kannattaa kiinnittää huomiota pakkaukseen. Toisin kuin monet luulevat, pullistunut kalvo pakkauksessa ei kerro pilaantumisesta. Pullistuma johtuu suojakaasusta, jonka tarkoitus on estää bakteerien kasvu.

Suojakaasu estää bakteerien kasvun lihapakkauksessa. Kuva: LehtikuvaSuojakaasu estää bakteerien kasvun lihapakkauksessa. Kuva: LehtikuvaLehtikuva

– Vasta jos kalvo on rikki tai roikkuu löysänä, tuotetta ei pidä ostaa, Fagerlund kertoo.

Sen sijaan säilykkeiden kohdalla pullistuma voi olla merkki jopa hengenvaarallisista bakteerikasvustoista, eikä tällaista tuotetta saa missään nimessä ostaa.

Teksti: Tuulikki Laine / MTV3

Lisää aiheesta:

Haluatko tehdä järkevän päätöksen? Nuku yön yli!Palkitulta kokilta yllättävä vinkki: "Myrkyksi" tuomittu raaka-aine onkin erinomainen mausteMiten lieden tahroista pääsee eroon – ja pääseekö? Tukehtumisvaara! Lasten suosikkinaksuja vedetään myynnistä17-vuotiaille kuljettajille esitetään öistä ajokieltoaParas salmiakki on valittu – poikkeuksellinen voittaja
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 19:15
    Mielenhallinta

    Haluatko tehdä järkevän päätöksen? Nuku yön yli!

  • 17:22
    Ruoka

    Palkitulta kokilta yllättävä vinkki: "Myrkyksi" tuomittu raaka-aine onkin erinomainen mauste

  • 15:16
    Siivous

    Miten lieden tahroista pääsee eroon – ja pääseekö?

  • 13:39
    Takaisinvedot

    Tukehtumisvaara! Lasten suosikkinaksuja vedetään myynnistä

  • 11:35
    Ajokortti

    17-vuotiaille kuljettajille esitetään öistä ajokieltoa