Mainos

Näin Valintatalon kassi päätyi afgaanisissien haltuun – katso kuvat

Toimittaja Rauli Virtasen 1980-luvun lopulla ottama valokuva afgaanisisseistä ja Valintatalon kassista levisi eilen sosiaalisessa mediassa.

Kuvassa neljä afgaanisissiä poseeraa kranaatinheittimen vierellä. Yhdellä sisseistä on kädessään Valintatalon muovikassi. Facebookissa kuva levisi kulovalkean tavoin, osa epäili valokuvaa jopa käsitellyksi.

Virtanen kertoo MTV3 Uutisille ottaneensa kuvan 1980-luvun loppupuolella Jalalabadin kaupunkia ympäröiviltä vuorilta.

Virtanen sanoo käyneensä ostoksilla Valintalossa Helsingissä ennen lähtöä Pakistaniin, josta laittomasti siirtyi rajan yli Afganistaniin afganistanilaisten vastarintaliikkeen sissien kanssa.

– Kävin ostamassa retkimuonaa ja tuliaisia, jotka helpottavat työntekoa, lähinnä savukkeita. Helposti säilyvää retkimuonaa Valintatalon myymälästä, joka siihen aikaan oli Mannerheimintien ja Lönnrotinkadun kulmassa, Virtanen muistelee.

"Kokivat kunnia-asiakseen"

Kassi kulkeutui Virtasen mukana Afganistaniin saakka.

– Jos muistan oikein, niin repussa oli kameraa ja muuta varustusta, ja kassi kulkeutui mukana siinä. Aina kun lähdettiin liikkeelle, sissit halusivat kantaa mahdollisimman paljon vieraiden tavaroita. Jossain vaiheessa huomasin, että kuvan sisseille oli tärkeää kantaa sitä kassia.

– Sissit tiesivät, että kassissa oli savukkeita, mutta eivät voineet päätellä, mitä niissä säilykepurkeissa oli. Kokivat kunnia-asiakseen saada kantaa kassia. Kassi oli niin houkuttelevasti esillä, ajattelin että siitä on hauska ottaa kuva muistoksi.

Kuva levisi eilen ilman Virtasen lupaa. Esimerkiksi Radio SuomiPOP ja Radio Rock levittivät sitä Facebook-sivuillaan. Virtanen latasi myöhemmin kuvan Facebook-sivunsa taustakuvaksi.

Alun perin kuva sisseistä ja Valintatalon kassista julkaistiin Virtasen kirjassa Saigonista Afganistaniin, joka ilmestyi vuonna 2009.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.