Viini reagoi samoihin asioihin kuin ihminenkin: valoon, lämpötilan vaihteluun ja matkusteluun. Viiniasiantuntija Meeri Lavi kertoo, kuinka tunnistat pilaantuneen viinin.
Valo, happi ja lämpötilan vaihtelut pilaavat viiniä, samoin kuin liian rankka matkustaminenkin. Sen vuoksi esimerkiksi laivalta ostetun viinin kannattaa antaa levätä ennen nauttimista.
– Viinin pitäisi antaa levätä noin kuukausi matkan jälkeen, koska se maistuu ihan erilaiselta levon jälkeen, viiniasiantuntija Meeri Lavi kertoo.
Toisinaan pilaantunut viini saattaa pilata makuelämyksen kokonaan.
– Juomme viinipullollisen, emmekä tiedä että se on pilalla. Päätämme, ettemme koskaan enää juo sitä viiniä, vaikka se ei ole huono viini normaalisti, vaan pilalla.
Lavi painottaa, että suurin osa pilaantuneista viineistä on helppo tunnistaa jo korkista. Pilaantunutta viiniä ei tarvitse juoda, vaan sen voi rohkeasti viedä takaisin Alkoon.
– Klassinen merkki on, että korkki tuoksuu maakellarille ja homeiselle. Silloin siinä on todennäköisesti korkkivika.
Korkissa voi olla myös muita vikoja, jolloin on syytä epäillä viinin olevan pilaantunutta. Korkki voi olla esimerkiksi kuiva ja mureneva, jolloin se voi olla merkki siitä että pullo on ollut väärässä asennossa ja saanut ilmaa.

