Näin tunnistat pilaantuneen viinin

Viini reagoi samoihin asioihin kuin ihminenkin: valoon, lämpötilan vaihteluun ja matkusteluun. Viiniasiantuntija Meeri Lavi kertoo, kuinka tunnistat pilaantuneen viinin.

Valo, happi ja lämpötilan vaihtelut pilaavat viiniä, samoin kuin liian rankka matkustaminenkin. Sen vuoksi esimerkiksi laivalta ostetun viinin kannattaa antaa levätä ennen nauttimista.

– Viinin pitäisi antaa levätä noin kuukausi matkan jälkeen, koska se maistuu ihan erilaiselta levon jälkeen, viiniasiantuntija Meeri Lavikertoo.

Toisinaan pilaantunut viini saattaa pilata makuelämyksen kokonaan.

– Juomme viinipullollisen, emmekä tiedä että se on pilalla. Päätämme, ettemme koskaan enää juo sitä viiniä, vaikka se ei ole huono viini normaalisti, vaan pilalla.

Lavi painottaa, että suurin osa pilaantuneista viineistä on helppo tunnistaa jo korkista. Pilaantunutta viiniä ei tarvitse juoda, vaan sen voi rohkeasti viedä takaisin Alkoon.

– Klassinen merkki on, että korkki tuoksuu maakellarille ja homeiselle. Silloin siinä on todennäköisesti korkkivika.

Korkissa voi olla myös muita vikoja, jolloin on syytä epäillä viinin olevan pilaantunutta. Korkki voi olla esimerkiksi kuiva ja mureneva, jolloin se voi olla merkki siitä että pullo on ollut väärässä asennossa ja saanut ilmaa.

– Jos punaviini kuplii tai poreilee, niin pullossa on bakteeri. Se voi olla koko erässä, tai päässyt vain kyseiseen pulloon korkin kautta tai korkista.

Kestävän kehityksen viineissä käytetään luonnollisia torjunta-aineita

Pilaantuneen viinin lisäksi makuelämystä voivat pilata viinissä olevat lisäaineet. Meeri Lavi puhuukin puhtaiden viinien puolesta.

Puhtain viini syntyy biodynaamisilla tiloilla. Kaikki eivät mainosta biodynaamisuutta, koska se perustuu Steinerin oppeihin ja sen vuoksi sillä on puoliksi huuhaa-imago.

Lavi kuitenkin kertoo, että tutkimukset ovat todistaneet biodynaamisten viinien olevan kokonaisuudessaan parempia. Selviä syitä ei ole tiedossa, mutta yksi todennäköinen syy on se, että maaperä on ollut pitkään puhdas.

– Varmasti tiedetään vain vain niiden olevan raikkaampia, uutokseltaan voimakkaita ja puhtaita, sekä selkeästi paremman makuisia, kertoo Lavi.

Kestävän kehityksen periaatteella valmistetuissa viineissä käytetään vähemmän torjunta-aineita. Torjunta-aineiden sijaan torjuntaan voidaan käyttää luonnollisia vihollisia.

– Voidaan esimerkiksi käyttää eläimiä, kuten vuohia tai hevosia pitämään rikkakasveja loitolla. Tai voidaan valita oikeanlaatuisia kasveja kasvamaan köynnösten väliin ja läheisyyteen. Ne houkuttelevat paikalle hyödyllisiä hyönteisiä, jotka torjuvat ei-toivottuja hyönteisiä ja rikkakasveja, sekä luovat täydellisen kokonaisuuden kasvaville köynnöksille.

Luonnollisia menetelmiä ovat myös maan muokkaaminen oikein, sekä maatuvien katteiden ja kompostoinnin käyttö.

– Viinin tuotantokustannukset muodostuvat helposti kalliimmaksi Euroopassa, koska viininviljely on tarkoin säädeltyä ja kontrolloitua. Täällä rypäleistä tulee viiniä luonnollista tietä, usein perinteisin keinoin, sen sijaan että niistä luotaisiin viiniä.

MTV3/Siiri L'Ecuyer

Lue myös:

    Uusimmat