Näin tulkitset pukeutumiskoodeja oikein

Tipahtiko postilaatikostasi kutsukortti, jossa on mainittu pukeutumiskoodi? Katso alla olevasta listasta, mitä mikäkin merkintä tarkoittaa.

Pukeutumiskoodeja ei tarvitse pelätä, päinvastoin. Kun olet varma, että asusi soveltuu tilaisuuteen, voit keskittyä rauhassa itse juhliin.

Pukeutumiskoodi merkitään miesten pukeutumisen kautta. Miesten koodi määrittää myös naisen asun.

Tumma puku

Tumma puku soveltuu kaikkiin tilaisuuksiin, riippumatta kellonajasta. Tumma puku voi olla käytännössä väriltään tumman harmaa, tumman sininen tai musta. Myös hillityt raidat käyvät.

Mies pukee tumman puvun alle valkoisen juhlapaidan. Liivin tulee olla samaa kangasta kuin takki. Hillitty, juhlava solmio täydentää asun. Kenkien tulee olla mustat, sukkien joko mustat tai tumman puvun mukaan.

Smokki

Smokilla tarkoitetaan iltapukua, jota käytetään kello 18.00 jälkeen päivällisillä, illallisilla, teatterien ja oopperan ensi-illoissa tai tilaisuuksissa, joiden kutsu sitä edellyttää.

Smokki on yleisimmin väriltään musta. Valkoisen smokin kanssa housut ovat joko valkoiset tai mustat.

Smokkiin kuuluu etiketin mukaan musta solmuke. Väriä voi lisätä asusteisiin, joita smokissa ovat cummerbund eli vyöliivi, solmuke ja taskuliina. Värejä käytettäessä kaikkien asusteiden tulee olla samanvärisiä.

Smokin alle tulee valkoinen smokkipaita, jossa on kaksiriviset kalvosimet. Kengät ovat mustat kiiltonahkaiset, sukat pitkävartiset, joko mustat tai housujen väriset.

Naisen asu

Kun kutsussa lukee tumma puku tai smokki, nainen valitsee ylleen iltapuvun.

Puvun tulee olla juhlavasta materiaalista valmistettu, yksimittainen tai kaksiosainen täyspitkä, nilkkapituinen tai polvipituinen puku. Myös juhlava housupuku käy.

Kengiksi soveltuvat joko sirokorkoiset avokkaat tai juhlasandaalit. Juhlasukat valikoituvat asun värin mukaisesti. Laukku on pieni ja siro kirjekuorimallinen.

Frakki

Frakki soveltuu promootioihin, häihin, suuriin päivällisiin ja tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhliin. Frakin voi korvata tummalla puvulla, mutta ei smokilla.

Frakille on ominaista se, että takin kauluskäänteet ovat silkkiset ja housuissa on silkkisivunauhat. Liivin tulee näkyä edessä 1-2 senttiä takin alta.

Frakin alle puetaan valkoinen frakkipaita sekä valkoinen frakkiliivi. Akateemisissa tilaisuuksissa liivi on musta ennen kello kuutta iltapäivällä. Asuun kuuluu myös valkoinen solmuke. Kengät ovat mustat ja kiiltonahkaiset, kaulahuivi valkoinen ja materiaaliltaan silkkinen.

Naisen asu

Kun kutsussa lukee frakki tai juhlapuku, naisen asu on juhlapuku.

Naisen juhlapuku on täyspitkä, juhlavasta materiaalista valmistettu asu, joko avonainen tai olkaimeton. Akateemisissa päiväjuhlissa puvussa tulee olla pitkät hihat, eikä se saa olla avokaulainen.

Juhlakengät ovat sirot ja avonaiset. Värin voi soinnuttaa juhlapukuun. Laukuksi valitse siro, pienikokoinen ja hihaton laukku, joka on kenkien kanssa joko samaa sävyä tai materiaalia.

Arkipuku

Perinteisesti arkipuku on väriltään harmaa tai sininen, jossa on mukana kravatti. Nykyään muutkin yksiväriset puvut kelpaavat.

Solmio

Jokainen voi itse valita minkälaisen vaatekappaleen valitsee, mutta solmion toivotaan olevan kaulassa.

Smart casual

Smart casual on juhlavampi kuin pelkkä casual. Usein kauluspaita, pikkutakki, nahkakengät ja yhdistelmään sopivat housut ovat hyvä valinta. Kuitenkin rennoimpiin tilaisuuksiin käyvät kauluspaita ja asialliset farkut. Solmiota ei tarvita.

Casual

Tarkoittaa rentoa ja epämuodollista pukeutumista.

Lähde: Turo Tailor ja Wikipedia

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja