Näin toimii suomalaisten kehittämä pedofiilitesti

Turussa Åbo Akademissa kehitetään parhaillaan testiä, jonka tavoitteena on löytää seksuaalirikollisista ne, joilla on riski uusia rikos vankilasta vapauduttuaan.

Testissä seksuaalirikoksesta tuomittu katsoo tietokoneen ruudulta kuvavirtaa, jossa on kuvia nuorista henkilöistä sekä aikuisista. Osa henkilöistä on alasti ja osa pukeissa. Testissä on kaikkiaan noin kaksi sataa kuvaa.

- Kuvissa on yhdeksän ärsykepistettä, joihin henkilön on reagoitava. Henkilön on vastattava pisteisiin vaaditulla tavalla näppäimistön avulla. Testissä seksuaalista kiinnostusta kuvassa olevaan henkilöön havainnoidaan sillä nopeudella, jolla henkilö painaa vaadittuja näppäimiä, sanoo tutkija Jan Antfolk Åbo Akademista.

Testin kehittämisessä on käytetty testihenkilöinä saksalaisia nuoreen henkilöön kohdistuvasta seksuaalirikoksista tuomittuja miehiä. Heidän testituloksiaan on verrattu sellaisiin miehiin, joita ei ole tuomittu tällaisesta rikoksesta.

-Seksirikoksia tehneillä miehillä on muihin miehiin verrattuna enemmän vaikeuksia olla katsomatta kuvia lapsista ja nuorista ja tämän takia he reagoivat muihin samanaikaisiin tehtäviin hitaammin, Antfolk kuvaa.

Henkilöiden reaktionopeuksien eroja tarkkaillaan myös kuvilla, joissa ei ole tunnistettavaa hahmoa. Näillä kuvilla pyritään havaitsemaan henkilön normaali reaktioaika.

Åbo Akademissa kehitettävän testin tavoitteena on ehkäistä seksuaalirikollisten uusintarikollisuutta ja ohjata uusimisriskissä olevia henkilöitä hoitoon.

Seksuaalirikoksissa rikoksenuusimiseen vaikuttavat useat eri tekijät, yksittäinen merkittävin tekijäksi on kuitenkin henkilön poikkeava seksuaalinen mielenkiinto. Mielenkiinnon diagnosointi on siksi merkittävä tekijä rikoksenuusimisen riskin arvioinnissa. Tutkimusten mukaan havainnointiin perustuvissa testeissä on vaikeata vääristää testitulosta.

Lue myös:

    Uusimmat