4-vuotiaan tytön hyväksikäyttötapaus: "Pedofiilejä on ainakin kahdenlaisia"

 4-vuotiaan seksuaalinen hyväksikäyttötapaus on herättänyt monissa suomalaisissa vahvaa järkytystä. MTV uutiset kertoi aiemmin tällä viikolla tapauksesta, jossa nelivuotias oli jätetty tuttavamiehelle hoitoon, ja tämä oli käyttänyt lasta useita kertoja seksuaalisesti hyväkseen.

Oikeuspsykiatri Alo Jüriloo Vantaan psykiatrisesta vankisairaalasta sanoo tapauksen olevan äärimmäisen harvinainen ja julma.

– Se, että ihminen kykenee menemään näin pitkälle kertoo hyvin vakavasta häiriintyneisyydestä, kommentoi Jüriloo tapausta.

Pedofilia luokitellaan sairaudeksi

Jüriloo ei ole tutustunut 4-vuotiaan tapaukseen yksityiskohtaisesti, mutta kommentoi pedofiliaa yleisellä tasolla. Oikeuspsykiatrisesta näkökulmasta pedofilia on häiriö eli sairaus, jossa aikuisen seksuaalinen kiinnostus kohdistuu teini-ikäisiin tai nuorempiin lapsiin. 

– Pedofilia on kuitenkin hyvin monimutkainen ja monitahoinenkin ilmiö, jossa puhutaan itsepintaisesta himosta, joka suuntautuu nimenomaan lapsiin. Osa pedofiileistä on kiinnostunut pojista ja osa tytöistä, osa molemmista. Osa on kiinnostunut yksinomaan lapsista, osa myös aikuisista. Pedofiilejä on jaettu myös fiksoituneisiin ja regressoituneisiin. Fiksoituneet ovat olleet aina pedofiilejä, regressoituneet turvautuvat lapsiin stressitilanteessa tai jonkun sairauden laukaisemana, Jüriloo kertoo. 

Hiljattain julkaistun amerikkalaistutkimuksen mukaan noin puolella tutkituista oli parafiilisia* fantasioita ja eräässä toisessa tutkimuksessa joka viidennellä miesopiskelijalla oli pedofiilisia fantasioita. 

– Lievät ja ohimenevät pedofiiliset fantasiat, jotka eivät realisoidu käytöksen tasolla eivät ole laittomia. Pedofiilisen häiriön tapauksessa ihminen kärsii fantasioistaan ja haluistaan, pahemmassa tapauksessa myös toteuttaa niitä, kuvaa Jüriloo.

Hoitoon jo ennen rikosta 

Jüriloon mielestä ihmisten, jotka joutuvat jatkuvasti taistelemaan vakavien pedofiilisten fantasioiden kanssa, olisi tärkeää saada hoitoa. Seksuaalihäiriöiden osaamiskeskuksen perustaminen voisi hänen mielestään parantaa tilannetta merkittävästi. 

– Olisi tärkeää, että hoitoon motivoituneilla pedofiileillä olisi mahdollisuus hakeutua hoitoon ennen kuin mitään rikollista tapahtuu. He saattaisivat hyvinkin hyötyä terapiasta tai lääkityksestä.

Pedofiilisen rikoksen tehneen oikea paikka on Jüriloon mielestä vankila.

– Kyllä tällaiset ihmiset tietävät hyvin, että he ovat tehneet väärin ja laittomia tekoja. Vankiloissakin on kuitenkin mahdollista saada sekä psykiatrista hoitoa että lääkehoitoa.

Moni pedofiilisen rikoksen takia vankilaan joutunut ei Jüriloon mukaan kuitenkaan halua hormonaalista lääkehoitoa ongelmaansa. Terapia hoitokeinona on halutumpaa. Osalla seksuaalirikollisista ei ole lainkaan hoitomotivaatiota.

– Lääkehoitoa hakeneita on ollut hyvin vähän, vaikka se on tehokasta, Jüriloo sanoo. Suomessa hormonihoito ei lyhennä tuomiota tai ole vankeustuomion vaihtoehto.

Uusivat rikoksensa melko harvoin

Toisin kuin usein luullaan vankilaan joutuneet seksuaalirikolliset uusivat rikoksensa melko harvoin. Uusimisprosentti on noin 15. Henkilöt, jotka käyvät vankilassa STOP-kurssin uusivat tekonsa noin 6,5 prosentin todennäköisyydellä. Terapia ei välttämättä poista ongelmaa, mutta vähentää uusimisriskiä.

– On olemassa pieni osa hyvin vaarallisia seksuaalirikollisia, jotka tekevät saman uudelleen. Uusimisriski nousee jyrkästi, jos henkilö joutuu vankilaan toistamiseen seksuaalirikoksesta.

4-vuotiaan tytön tapauksessa, kuten muissakin pedofiliatapauksissa, kansalaisten oikeustaju joutuu usein koetukselle. Se purkautuu keskustelupalstoilla kovana tekstinä.

– Se primitiivinen kerros meillä ihmisillä nousee helposti pintaan tällaisissa tapauksissa. Se on ymmärrettävää, että tapaus herättää ihmisissä suuttumusta.

Vankiloiden alinta kastia

Vankiloissa vangit suhtautuvat pedofiliasta tuomion saaneeseen hyvin aggressiivisesti. He ovat vankiloissa vankien määritelmien mukaan alinta kastia.

– Suomessa seksuaalirikollisten istuminen muiden vankien kanssa samoilla osastoilla on käytännössä mahdotonta. Seksuaalirikollisille pitää yleensä katsoa oma osastonsa väkivaltaisuuksien välttämiseksi, sanoo Jüriloo.


*Parafilia eli ent. perversio tarkoittaa voimakkaan seksuaalisen kiihotuksen kokemista epätyypillisistä esineistä, tilanteista tai yksilöistä. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja