Näin tavalliset naiset muuttaisivat muotimaailmaa

Helmi kysyi lukijoiltaan, miten he muuttaisivat muotimaailmaa, jos johtaisivat sitä yhden päivän ajan.

Lukijat kertoivat Helmelle, miten he muuttaisivat muotimaailmaa, jos saisivat päivän ajan päättää siihen liittyvistä asioista. Suurin osa vastanneista, 31 prosenttia, muuttaisi muotivaatteiden hintaa. 27 prosenttia lakkauttaisi koko muotiteollisuuden, kun taas 26 prosenttia vastanneista muuttaisi muotimaailmaa muilla keinoin. 14 prosenttia toisi takaisin jonkun muoti-ilmiön, siinä missä kolme prosenttia pakottaisi kaikki pukeutumaan tietyllä lailla:

– Joka ikinen maailman ihminen saisi pukeutua kuin Lady Gaga. Myös miehet!

Muotia aikuiseen makuun kohtuuhinnalla on vaikea löytää

Vaatteelta vaaditaan kestävyyttä, mutta myös inhimillistä hintaa. Lukijoista 31 prosenttia poistaisi muotivaatteiden hintalapuista ylimääräiset nollat. Vastaajat pohtivat, pitääkö tyylitajun todella olla sidonnainen lompakon paksuuteen.

– Ei ole mitään järkeä maksaa vaatteesta tyhjää vain siksi, että se on muodissa. Lisää eriarvoisuutta.

– Aikuiselle naiselle laadukkaita vaatteita kohtuuhinnalla myyviä kauppoja on hyvin vähän, sen sijaan nuorisolle suunnataan halpoja ja huonolaatuisia trikoovaatteita usean myymäläketjun voimin ja opetetaan samalla kertakäyttökulttuuriin.

– Myös vähän köyhemmillä ihmisillä on oikeus muotiin! Tiedän itse henkilökohtaisesti kuinka ärsyttävää on lukea Vogueta ja katsoa Sinkkuelämää, kun tietää ettei itsellään tule koskaan olemaan varaa mihinkään Fendin laukkuun tai muuhun vastaavaan.

– Hinta ei yleensä ole suhteessa vaatteen käyttömahdollisuuksiin tai kestoon.

– Tuotteen hinnan kuuluisi tulla materiaalikustannuksista ja osa merkkivaatteiden hinnasta tuleekin, mutta suurin osa hinnasta tuntuu kuitenkin tulevan merkin nimestä. Huippumuodin tulisi olla kaikkien ulottuvissa senkin takia, että merkkinimien tuotteet ovat myös laadukkaampia – mutta eivät kai niin paljoa, että hintaan saisi sen takia lisätä muutamaa nollaa lisää. Tavallisella kuluttajalla pitäisi olla sama oikeus vaihtoehtoihin kun varakkaammallakin kuluttajalla. Halpaketjut myyvät samoja malleja joka vartalotyypille. Jos vaatteen hintaa korottaa kolminumeroiseksi tuntuu saavan myös omalle päärynävartalolle sopivia vaatteita ja tässä syy siihen miksi lompakko alkaa itkeä tuskan kyyneleitä.

– Miksi vain varakkailla tulee olla mahdollisuus hankkia upeita muotiluomuksia tai vaikkapa vain upean villapaidan? Miksi meillä ei-niin-rikkailla ei saa olla huvia kauniista vaatteista?

Pannaan koko muotiteollisuus

Toiseksi eniten kannatusta, 27 prosenttia, sai koko muotiteollisuuden lakkauttaminen. Kertakäyttökulttuuri mietityttää kuluttajaa. Entä millaisissa oloissa vaatteita loppujen lopuksi valmistetaan?

– Luonnonvarojen tuhlausta, kertakäyttökulutusta, köyhien maiden työvoiman häikäilemätöntä hyväksikäyttöä... Tarvitseeko jatkaa listaa?

– Nyttemmin olen täysin tippunut muodin kelkasta, mutta muistan kuinka kauheaa oli olla köyhästä perheestä yläasteikäisenä. Silloin oli tietyt merkit joita kuului kantaa päällänsä, ja jos ei niin tehnyt sai osakseen osoittelua, tirskumista ja ivaa. Tämä tapahtui vielä niin, että "epämuodikas" varmasti oli tietoinen asiasta. Omalla kohdallani episodi tapahtui 2000-luvun alkupuolella, ja uskallan epäillä että sama meno jatkuu tänäkin päivänä.

– Vaatteet, kengät, korut.. Ah! Mutta muotiteollisuus oikkuineen ei ole pelkästään turhake, vaan jossain määrin jopa haitallinen. Typerää, että jotkut kävyt tuolla huitsin nevadassa päättää miten pitää pukeutua, jotta näyttää hyvältä ensi keväänä. Monimuotoisuus on hienoa pukeutumisessakin.

"Luonnollista kauneutta kehiin"

26 prosenttia vastanneista muuttaisi muotimaailmaa muilla tavoin. Ensimmäiseksi puututtaisiin kauneusihanteeseen, joka on muotimaailman myötä kallistunut hyvin hoikkaan suuntaan. Liian laihat mallit kismittävät myös heitä, jotka ovat itse pienikokoisia tai hoikkia. Mainoksiin ja muotilavoille kaivataan sopusuhtaisia, terveen näköisiä ihmisiä. Isokokoiset naiset kaipaavat valikoimiinsa muodikkaampia vaatteita, sillä ne tuntuvat olevan kiven alla. Seuraavaksi tartuttaisiin ekologisiin ja eettisiin ongelmiin. Moni suosisi enemmän kierrätysmateriaaleja ja pitäisi huolen, ettei vaatteita luotaisi lapsityövoimalla tai muuten epäilyttävissä olosuhteissa.

– Yrittäisin vaikuttaa malli-ihanteeseen, ei langanlaihoja idoleita enää!

– Muoti kuuluu myös muille kuin aivan hoikille ja pitkille. Myös isoilla ihmisillä voi olla muita vaatteita kuin muodottomia "telttoja".

– Jos saisin päättää, markkinoilta vedettäisiin saman tien kaikki anorektiset luuviulumallit pois ja jatkossa hyväksyttäisiin vain normaalipainoisia ja terveitä malleja!

– Toisin pyöreämmät muodot ja isommat koot markkinoille. Normaalikokoisia muotinukkeja, pieni pyöreys olisi in kuten ennen vanhaan ja isojen tyttöjen vaatteet olisivat yhtä kauniita kuin muidenkin – vain vähän isompia. Kaupoissa kun myydään järkyttäviä pallokuosisia telttoja, johon sirkusnorsukaan ei pukeutuisi.

– Vaikka olenkin niitä, joilla on vaikeuksia löytää tarpeeksi pieniä vaatteita, antaisin potkut kaikille hattunaulakkoa muistuttaville malleille. Joskus 50-luvulla taisi olla vielä ihan oikeasti kauniitakin malleja. Pistäisin koko porukan myös kävelemään normaalisti.

– Etsisin erilaisia miehiä ja naisia, eripituisia ja erilaisen vartalonmallin ja ruumiinrakenteen omaavia – sekä myös mahdollisimman erivärisiä ja -rotuisia. Pitäisin muotinäytöksen, jossa itse kullekin mallille etsittäisiin juuri hänelle sopivat vaatteet niin mallin kuin värienkin puolesta. Opettaisin näin ihmisiä tykkäämään itsestään sellaisina kuin he ovat ja korostamaan parhaita puoliaan.

– Lakkauttaisin lapsityövoiman käytön koko vaateteollisuudesta sekä muunkin ihmisten halpatyövoiman käytön ja hyväksikäytön.

– Kiinnittäisin huomiota muodin ekologisiin ja eettisiin ongelmiin.

– Lopettaisin kuluttajien kertatäyttökulttuurin ruokkimisen. Tällöin vaatteet olisivat laadukkaampia, kalliimpia, kestävämpiä, työolosuhteet eettisempiä ja ympäristön kuormitus pienempää, sillä vaatteita ei tarvitsisi ostaa niin paljon.

– Lakkauttaisin turkisten kauppaamisen ja turkistarhauksen.

– Tekisin vaatteita isorintaisille naisille, jotka ovat muuten pienikokoisia. Itselläni ärsyttää mennä kokeilemaan hienoja paitoja tai mekkoja, jotka eivät mene rintojen kohdalta kiinni.

– Muuttaisin muotiteollisuuden käyttämään pelkkiä kierrätystekstiilejä ja -tuotteita.

– Tekisin lisää kokoja vaatteissa, kengissä, rintaliiveissä niin alas- kuin ylöspäin. Itse olen erittäin pientä kokoa, enkä jaksa enää shoppailla lastenosastolla.

– Kieltäisin vaarallisen alipainoiset mallit ja liiallisen kuvankäsittelyn. Luonnollista kauneutta kehiin.

– En tekisi yhtään mitään. Ihannoin muotia, trendejä, suunnittelijoita, langanlaihoja malleja jne. Muoti inspiroi ja tuo estetiikkaa elämään. Muotiteollisuudessa ei ole mitään väärää.

MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat