Näin syöt rapuja oikein

Rapujuhlat ovat osa suomalaisten syysperinteitä, mutta miten kovakuoristen herkkupalojen nauttiminen tapahtuu? Näillä vinkeillä onnistuu ensikertalainenkin!

Rapuja syödään sormin ja rapuveitsellä kuorien sekä imeskellen ja ryystäen. Monet aloittavat syömisen saksista tai pyrstöstä. Ravun voit syödä joko sitä mukaan kun lihaosia irtoaa tai laittaa lihapalat tillisilpulla maustetun paahtoleivän päälle.

Väännä ravun sakset irti kuoresta. Taita nivelet irti ja imeskele niistä keitinliemi. Irrota saksen pienempi osa murtamalla se kärjestä ja imaise liha suuhun.

Saksen suuremmassa osassa on maukasta lihaa. Naksauta saksen isomman osan kärki poikki ja imaise mehu suuhun veitsessä olevan reiän kautta. Irrota liha avaamalla saksen kylki rapuveitsen avulla.

Väännä pyrstö irti keskiruumiista. Ota kiinni selkäpanssarista silmien takaa ja väännä panssari irti kokonaisena. Kaavi kuoren alla oleva kellertävä rapuvoi veitsellä suuhun tai lautaselle talteen.

Pyrstö on ravun herkullisin osa. Pyrstölihan saa ulos kuorta avaamatta vetämällä sen ulos pyrstön tyvestä. Jos pyrstöliha ei lähde irti, pyrstön lihaosan voi irrottaa ottamalla pyrstön molempiin käsiin ja painamalla kuoren irti toisesta sivusta. Apuna voi käyttää rapuveistä. Pidä rapua selkäpuoli alaspäin etteivät mehut valu hukkaan.

Pyrstölihan päällä oleva lihassuikale irrotetaan ja sen alla oleva suoli poistetaan. Tämän jälkeen pyrstöliha on valmis syötäväksi.

Vinkki: Rapuja ei syödä kovaan nälkään, koska yhdessä ravussa on vain noin 6-8 grammaa syötävää lihaa.

Keitä saksiniekat huolella

Ennen kun saksiniekoista pääsee nauttimaan, ne on syytä valmistaa huolella. Huuhdo ravut perusteellisesti juoksevan veden alla ja tarkista, että ne ovat eläviä. Lisää kattilaan kahdeksan litraa vettä, seitsemän palaa sokeria, neljä desiä merisuolaa sekä puolet isosta tillinipusta. Toinen puoli tillinipusta käytetään keittämisen loppuvaiheessa.

Lisää ravut vatsa edellä yksitellen kiehuvaan veteen. Kannattaa aloittaa aina suurimmista yksilöistä ja keittää kerrallaan vain noin kaksikymmentä rapua.

Rapuja on syytä keittää noin 8-12 minuuttia niiden koosta riippuen. Muista, että keittoaika lasketaan siitä, kun liemi alkaa kiehua uudelleen. Valmiin ravun erottaa kuoren ja pyrstön väliin tulevasta raosta.

Säilytä kylmässä

Nosta kypsät ravut liemestä ja jäähdytä. Poista liemestä myös tillinippu.

Nosta lopuksi kattila altaaseen ja valuta kylmää vettä sen ympärille, jotta kattilassa oelva liemi jäähtyisi. Laita ravut takaisin liemeen niin, että liemi peittää ravut. Lisää joukkoon vielä loput tillinipusta ja jäähdytä 8-10 asteiseksi.

Rapuja on syytä säilyttää kylmässä myös kuljettaessa. Parhaimmillaan ravut ovat 6-12 tuntia keittämisen jälkeen.

Lue myös:

    Uusimmat