Rapujuhlat ovat osa suomalaisten syysperinteitä, mutta miten kovakuoristen herkkupalojen nauttiminen tapahtuu? Näillä vinkeillä onnistuu ensikertalainenkin!
Rapuja syödään sormin ja rapuveitsellä kuorien sekä imeskellen ja ryystäen. Monet aloittavat syömisen saksista tai pyrstöstä. Ravun voit syödä joko sitä mukaan kun lihaosia irtoaa tai laittaa lihapalat tillisilpulla maustetun paahtoleivän päälle.
Väännä ravun sakset irti kuoresta. Taita nivelet irti ja imeskele niistä keitinliemi. Irrota saksen pienempi osa murtamalla se kärjestä ja imaise liha suuhun.
Saksen suuremmassa osassa on maukasta lihaa. Naksauta saksen isomman osan kärki poikki ja imaise mehu suuhun veitsessä olevan reiän kautta. Irrota liha avaamalla saksen kylki rapuveitsen avulla.
Väännä pyrstö irti keskiruumiista. Ota kiinni selkäpanssarista silmien takaa ja väännä panssari irti kokonaisena. Kaavi kuoren alla oleva kellertävä rapuvoi veitsellä suuhun tai lautaselle talteen.
Pyrstö on ravun herkullisin osa. Pyrstölihan saa ulos kuorta avaamatta vetämällä sen ulos pyrstön tyvestä. Jos pyrstöliha ei lähde irti, pyrstön lihaosan voi irrottaa ottamalla pyrstön molempiin käsiin ja painamalla kuoren irti toisesta sivusta. Apuna voi käyttää rapuveistä. Pidä rapua selkäpuoli alaspäin etteivät mehut valu hukkaan.
Pyrstölihan päällä oleva lihassuikale irrotetaan ja sen alla oleva suoli poistetaan. Tämän jälkeen pyrstöliha on valmis syötäväksi.
Vinkki: Rapuja ei syödä kovaan nälkään, koska yhdessä ravussa on vain noin 6-8 grammaa syötävää lihaa.
Keitä saksiniekat huolella
Ennen kun saksiniekoista pääsee nauttimaan, ne on syytä valmistaa huolella. Huuhdo ravut perusteellisesti juoksevan veden alla ja tarkista, että ne ovat eläviä. Lisää kattilaan kahdeksan litraa vettä, seitsemän palaa sokeria, neljä desiä merisuolaa sekä puolet isosta tillinipusta. Toinen puoli tillinipusta käytetään keittämisen loppuvaiheessa.
Lisää ravut vatsa edellä yksitellen kiehuvaan veteen. Kannattaa aloittaa aina suurimmista yksilöistä ja keittää kerrallaan vain noin kaksikymmentä rapua.
Rapuja on syytä keittää noin 8-12 minuuttia niiden koosta riippuen. Muista, että keittoaika lasketaan siitä, kun liemi alkaa kiehua uudelleen. Valmiin ravun erottaa kuoren ja pyrstön väliin tulevasta raosta.
Säilytä kylmässä
Nosta kypsät ravut liemestä ja jäähdytä. Poista liemestä myös tillinippu.
Nosta lopuksi kattila altaaseen ja valuta kylmää vettä sen ympärille, jotta kattilassa oelva liemi jäähtyisi. Laita ravut takaisin liemeen niin, että liemi peittää ravut. Lisää joukkoon vielä loput tillinipusta ja jäähdytä 8-10 asteiseksi.
Rapuja on syytä säilyttää kylmässä myös kuljettaessa. Parhaimmillaan ravut ovat 6-12 tuntia keittämisen jälkeen.
Uusimmat
-
15:04
EK7: Sateesta vielä lisämauste Hyundain katastrofipäivään? Rovanperä ja Toyota dominoivat – MTV seuraa
-
14:35
Hurja pamaus! Ott Tänakin Hyundai romuksi silmänräpäyksessä – "Nosti auton ilmaan"
-
14:04
Tornitalo liekeissä Brasiliassa – tulipalo valaisi yön
-
14:04
Varkaat murtautuivat DNA-liikkeeseen – poliisi: Huomattava saalis
-
14:04
Suomen ainoa parfymööri Max Perttula kertoo, mihin kohtaan hajuvettä kannattaa suihkuttaa: "Tuoksu tulee aika lempeästi esille"
-
13:57
Näin sarjahuijarit onnistuvat höynäyttämään uhrejaan – peruskeino aina sama
-
13:40
Esapekka Lappi ulkona: "Minä en pääse täältä pois" – Hyundai paljasti pettymyksen syyn
-
13:37
Leonardo DiCaprio, 49, ja tyttöystävä Vittoria Ceretti, 25, kihlahuhujen keskellä – tämä on tilanteen todellinen laita
-
13:32
Moskovan konserttisali-isku: Tadzhikistanissa kiinniottoja
-
13:30
Podetko jatkuvasti flunssaa tai "tupakkayskää"? Tämä sairaus saattaa olla taustalla
-
13:04
Max Verstappenin luottomies lähti: "Viimeinen päiväni" – mitä tekee maailmanmestari?
-
13:01
Aikuinen nainen löi kyynärpäällä alaikäistä tyttöä kesken keikan – käräjäoikeus tuomitsi sakkoihin
-
12:54
Kalle Rovanperä teki sen taas – mestarin tavaramerkki oli muille liikaa: "Aina siinä ei onnistu"
-
12:47
Sivulliset pelastivat jäihin pudonneen pilkkijän Helsingissä – jäille ei enää asiaa etelärannikolla
-
12:37
Huhtikuun sää: Onnekkaimmat nauttivat pääsiäisenä jopa 15 asteen lämpötiloista, kuun aikana lämpötila sahaa kylmästä lämpimään
-
12:31
10 000 suomalaista sairastuu vuosittain borrelioosiin – mistä tartunnan tunnistaa?
-
12:09
Opettaja ahdisteli nuorena Mira Luotia ja luokkakavereita – koko vyyhti selvisi vasta aikuisiällä
-
12:01
Esapekka Lappi yllätti itsensäkin – puseroon hiipi poikkeuksellinen pelko: "Normaalisti tykkään, nyt en"
-
11:29
Nato-maasta löytynyt dronen sirpaleita läheltä Ukrainan rajaa
-
11:15
Putin löysi syyn hyökätä Naton lentokentille
-
Lataa lisää