Mainos

Näin Suomessa tienattiin eri aloilla – katso suurimmat nousijat ja laskijat

Hallituksen tavoittelemasta sisäisestä devalvaatiosta eli palkkatason hillitsemistä ei näy vielä vahvoja merkkejä, mutta suunta saattaa olla kääntymässä.

Keskimäärin suomalaisten tienestit ovat nousseet viime aikoina, talouden vaikeuksista huolimatta. 

Koko taloudessa palkkasumma nousi maalis-toukokuussa 2,1 prosenttia.

Palkkasumma = työntekijöille maksettujen bruttopalkkojen summa ilman työsuhdeoptioita

Suurinta nousu oli yksityisissä terveys- ja sosiaalipalveluissa. Siellä kasvua oli miltei neljä prosenttia. Hitainta kehitys oli kaupan alalla, jossa tienestit kasvoivat 0,8 prosenttia. 

Hallituksen kaipaama sisäinen devalvaatio ei siis näytä käynnistyneen niin, että se selvästi näkyisi palkkasummien kehityksessä. Sisäisellä devalvaatiolla tarkoitetaan valtion suhteellisen kilpailukyvyn merkittävää parantamista esimerkiksi palkkoja alentamalla. 

Tilastokeskuksen yliaktuaari Jarkko Niemistö muistuttaa, että luvut eivät välttämättä kerro koko totuutta. 

– Yksi selitys voi olla vuoden 2014 vertailujakson heikot luvut. Toisaalta ehkä bonuksia on nyt maksettu vähän enemmän. Myös irtisanomiskorvaukset vaikuttavat lukuihin. 

Pieniä viitteitä kehityksen kääntymisestä voi kuitenkin havaita. Toukokuussa koko taloudessa palkkasumma niiasi edellisvuoden vastaavasta ajasta 0,1 prosenttia. 

– Siinä mielessä palkat alkavat jo vähän hiipumaan. Yhden kuukauden perusteella ei voi vielä paljon päätellä, mutta seuraava tilasto kertoo enemmän, Niemistö sanoo. 

Toimialojen palkkakehityksessä suuria eroja

Kun tarkastellaan yksittäisiä toimialoja, suurinta palkkasumman nousu on ollut koneiden ja laitteiden korjauksessa. Siellä maalis-toukokuun palkkasumma nousi peräti 13 prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajasta.

Aiempaa selvästi suurempia palkkasummia maksettiin myös muun muassa sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa sekä elokuva- ja tv-ohjelmatuotannossa. 

Suurinta laskua yksittäisten alojen palkkasummassa oli muiden kulkuneuvojen valmistuksessa. Ala pitää sisällään muun muassa laivojen, veneiden, raideliikenteen kulkuneuvojen valmistuksen. Palkkasumma laski siellä 13 prosenttia. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.