Näin sotilaskone pyöri Alaskan rannikolla, kun Yhdysvallat oli ampunut alas "tuntemattoman korkealla lentävän kohteen" – nettikansa seurasi herkeämättä

Näin sotilaskone pyöri Alaskan rannikolla, kun Yhdysvallat oli ampunut alas "tuntemattoman korkealla lentävän kohteen" 1:30
Näin sotilaskone pyöri Alaskan rannikolla, kun Yhdysvallat oli ampunut alas "tuntemattoman korkealla lentävän kohteen"

Alaskan yllä alas ammuttu "tuntematon kohde" on yhä monin osin mysteeri.

Perjantaina Yhdysvaltain presidentti Joe Biden määräsi maan puolustusvoimien hävittäjän ampumaan alas "korkealla lentävän tuntemattoman kohteen" Alaskan pohjoisrannikolla.

Pohjois-Amerikan ilmapuolustuskomentokeskus oli havainnut kohteen jo torstaiaamuna tutkassa, ja lähetti F-35-hävittäjiä tutkimaan sitä tarkemmin.

Perjantaina kohde päätettiin ampua alas, koska se aiheutti "kohtuullista uhkaa" siviililentoliikenteelle, Pentagonin lehdistösihteeri Pat Ryder kertoi tiedotustilaisuudessa.

Vartia vaille kaksi iltapäivällä paikallista aikaa (kello 20.45 Suomen aikaa) puolustusvoimien F-22-hävittäjä ampui kohteen alas AIM-9X-ohjuksilla, joilla se ampui alas myös Kiinan vakoilulaitteeksi epäillyn tiedustelupallon aiemmin helmikuussa.

BBC:n mukaan lentokoneita ja helikoptereita on lähetetty Beaufortinmerelle keräämään kohteen jäänteitä.

Tapahtumat alueella herättivät myös ihmisten huomion internetissä, kun Flightradar24-sivustolla käyttäjät seurasivat Yhdysvaltojen sotilaskoneen kiertelyä rannikon tuntumassa Alaskan pohjoispuolella. Voit katsoa lentokoneen reittiä videolta artikkelin alusta.

Yksityiskohdat hämärän peitossa

– Meillä ei ole tällä hetkellä tarkempia yksityiskohtia alasammutusta kohteesta, mukaan lukien sen kapasiteetista, tarkoituksesta tai alkuperästä, Ryder totesi.

Puolustusministeriö kuitenkin kertoi kohteen olleen pienen auton kokoinen ja lentäneen noin 12 kilometrin korkeudessa.

Ryderin mukaan se ei siis muistuttanut tiedustelupalloa, jonka Yhdysvallat ampui alas 4. helmikuuta Etelä-Carolinassa. Kyseisen laitteen on kuvailtu olevan kooltaan lähempänä kolmea bussia, eli se on huomattavasti perjantaista kohdetta suurempi.

Yhdysvallat on syyttänyt tiedustelupallon lähettämisestä Kiinaa, joka kiistää syytökset.

Lue myös:

    Uusimmat