Näin Sanna Marin puhui SDP:n kesäkokouksessa – lue puhe sanasta sanaan

Sanna Marin pyytää Jutta Urpilaista SDP:n presidenttiehdokkaaksi – "Voin luvata, että saat taaksesi yhtenäisen SDP:n" 11:04
Katso SDP:n puheenjohtajan Sanna Marinin kesäkokouspuhe tästä kokonaisuudessaan

SDP:n väistyvä puheenjohtaja Sanna Marin kertoi puheessaan puolueen kesäkokouksessa pyytävänsä europarlamentaarikko Jutta Urpilaista puolueen presidenttiehdokkaaksi. Lisäksi hän arvosteli Petteri Orpoin (kok.) hallitusta ilmastotoimien laistamisesta. Tästä voit lukea Marinin koko puheen sanasta sanaan.

Arvoisat sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän jäsenet ja muu kokousväki, median edustajat,

Mukavaa nähdä taas kaikkien kanssa täällä Vantaalla. Toivottavasti jokainen teistä on saanut kesän aikana hieman ansaittua lepoa pitkän vaalikevään jälkeen.

Politiikan syksy käynnistyy ja eduskunta kokoontuu pian haastavassa tilanteessa. Geopoliittisiin jännitteisiin on voitava vastata politiikalla, joka ei jätä Suomen ja Euroopan asemoitumista epäselväksi. Ilmastonmuutoksen hidastaminen ja pysäyttäminen edellyttää valintoja, joista meillä ei ole varaa tinkiä. Samaan aikaan jokaisen suomalaisen tulisi voida luottaa hyvinvointivaltioon, joka luo uskoa tulevaan eikä vie hyvän arjen edellytyksiä inflaation jo valmiiksi heikentäessä ostovoimaamme.

Arvot ohjaavat kaikissa näissä teemoissa tehtyjä poliittisia valintoja enemmän kuin pitkään aikaan. Siksi juuri arvoista ja niiden takana seisomisesta on syytä keskustella myös tulevissa presidentinvaaleissa. Suomalaiset ansaitsevat arvoiltaan tinkimättömän, kokeneen ja maailmanpolitiikkaa syvällisesti tuntevan presidentin. Nämä kriteerit täyttävän ehdokkaan SDP aikoo myös ehdolle asettaa.

Hyvät kuulijat,

Venäjän laiton sota Ukrainassa jatkuu. Yhä jatkuvista pakotteista ja muusta lännen Ukrainalle osoittamasta tuesta huolimatta hyökkäyksen vaikutukset leviävät entistä laajemmalle. Putinin hallinto esimerkiksi käyttää ruokaa ja nälänhätää kiristysruuvina myös Euroopan ja sen lähialueiden ulkopuolella.

Ruplan vakava huojunta, Venäjän rintamalla kokemat menetykset tai tiettyjen hyödykkeiden loppuminen maasta eivät vaikuta sodan jatkumiseen.

Venäjä tai autoritaariset valtiot eivät noudata logiikkaa, jota me olemme tottuneet pitämään rationaalisena.

Tämän tunnistamien on muistutus siitä, miten jokaisen valtion, poliittisen päättäjän ja kansalaisen on tehtävä yhä uudelleen ne valinnat, joille läntiset demokratiat on sotien jälkeen rakennettu.

Meidän täytyy yhä uudelleen valita jakamaton ihmisarvo, oikeusvaltio ja median sekä kansalaisten vapaus. Samalla meidän tulee syventää suhteitamme arvomme jakaviin maihin ja yhteisöihin. Näiden arvojen nimissä sekä liittolaistemme kanssa meidän on myös edelleen vahvistettava tukeamme Ukrainalle.

On surullista ja järkyttävää huomata, että kesän aikana kuulemiemme viestien perusteella Suomen uusi hallitus ja sen pääministeri Petteri Orpo eivät tätä valintaa täysimääräisesti ymmärrä.

Petteri Orpon hallituksen jäsenten taustoista selviää jatkuvasti mitä synkempiä rasistisia ja ihmisarvoa loukkaavia näkemyksiä. Julki tulleet kirjoitukset kertovat järkyttävää kieltä hallitusvastuussa toimivien poliitikkojen arvomaailmasta ja ihmiskuvasta.

Ministerien taustoista uutisoivia toimittajia ja vapaata mediaa vastaan on hallituspuolueiden riveistä hyökätty tavalla, jollaista olemme tottuneet näkemään muualla kuin Suomen kaltaisissa vapaissa demokratioissa.

SDP ei voi hyväksyä sitä, että Petteri Orpon hallitus on valmis normalisoimaan rasistisen kielenkäytön ja murentamaan demokraattisen yhteiskunnan perusarvoja vain päästäkseen toteuttamaan oikeistolaista talouspoliittista linjaansa.

Ihmisten yhdenvertaisuuden kunnioittaminen ja edistäminen on oltava kaiken politiikan peruslähtökohta. Tämä tarkoittaa esimerkiksi kunnianhimoisen rasisminvastaisen työn jatkamista. Toimenpiteitä ja tukea syrjinnän ehkäisemiseen tarvitaan kaikilla yhteiskunnan aloilla, kuten kouluissa, työpaikoilla ja palveluissa. Samalla viranomaisten mahdollisuuksia puuttua syrjintään pitää vahvistaa. Maalittaminen kaventaa sananvapautta ja uhkaa oikeusvaltion toimintaa, ja siksi se on kriminalisoitava.

Hyvät kuulijat,

Heinäkuu oli kuumin kuukausi, joka maapallolla on koskaan mitattu. Helleaallot ja kuivuus ovat johtaneet laajoihin maastopaloihin. Myrskyjen kaltaiset sään ääri-ilmiöt aiheuttavat entistä enemmän vahinkoja, terveyshaittoja ja kuolonuhreja.

Asiantuntijoiden mukaan tämä on vasta alkusoittoa. Jos ihmisen aiheuttamaa ilmaston lämpenemistä ei saada pysäytettyä, olemme matkalla kohti entistä vaarallisempaa ja epävakaampaa maailmaa.

Petteri Orpon hallitusohjelmasta ei löydy riittäviä toimia vuoden 2035 hiilineutraalisuustavoitteen saavuttamiseksi. Hallituksen päästövähennystavoitteet nojaavat liikaa vapaaehtoisiin ilmastotekoihin ja tulevaisuuden teknologioihin. Samaan aikaan hallitus ottaa ilmastotoimissa takapakkia tukemalla fossiilisten polttoaineiden käyttöä verovaroin sekä leikkaamalla luonnonsuojelusta.

SDP seisoo vahvasti vuoden 2035 hiilineutraalisuustavoitteen takana.  Fossiilisista polttoaineista pitää päästä eroon ja Suomen energiaomavaraisuus on rakennettava päästöttömien teknologioiden varaan. Maankäyttösektorin hiilinieluja pitää vahvistaa ja metsien ekologisesti kestävä käyttö varmistaa. Luonnon monimuotoisuutta on turvattava vahvistamalla sen lainsäädännöllisiä kehyksiä.

Päättyvän kesän sääilmiöt muistuttavat meitä siitä, miten kriittisen tärkeää kunnianhimoinen ilmastopolitiikka on.

Arvoisat kuulijat,

Suomalaisten tavallisen, hyvän elämän edellytykset ovat kovemmalla koetuksella kuin pitkään aikaan. Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa aiheuttaa turvattomuutta ja voimistaa inflaatiota.

Tilanne on vakava. Esimerkiksi SAK:n selvityksen mukaan pienituloisimpien palkansaajien ostovoima on heikentynyt keskimäärin 166 eurolla kuukaudessa. Asuntolainojen korot nousevat ja energian hintakehitys aiheuttaa tulevanakin talvena epävarmuutta.

Samalla kun sota Euroopassa kiristää ihmisten toimeentuloa ja hyvinvointia, on hallitus tehnyt pitkän listan poliittisia päätöksiä heikentää suomalaisten turvatun arjen edellytyksiä ennennäkemättömällä tavalla.

Orpon hallituksen neljän miljardin leikkaukset osuvat heikoimmin toimeentuleviin ja kaikkiin, jotka tarvitsevat yhteiskunnan palveluita. Leikkauksista noin puolitoista miljardia kohdistuu heikoiten toimeentulevien etuuksiin. Hallitus heikentää työntekijöiden asemaa rajoittamalla lakko-oikeutta, lisäämällä köykäisesti perusteltuja määräaikaisuuksia ja helpottamalla työntekijän irtisanomista. Työttömille tarjolla on leikkauksia, mutta työttömyyden taustalla oleviin terveyden ja osaamisen ongelmiin hallitus ei tarjoa ratkaisuja.

Toisin kuin hallitus antaa ymmärtää, pieni- ja keskituloisilta leikattua rahaa ei käytetä täysimääräisesti julkisen talouden tasapainottamiseen. Sen sijaan hallitus alentaa varakkaimpien verotusta samalla kun syöttää varoja polttoaineiden muutaman sentin veronalennukseen tilanteessa, jossa meidän pitäisi kaikin keinoin pyrkiä irti fossiilisista energianlähteistä.

Oikein ajoitetuilla ja kohdennetuilla säästötoimilla voi olla rooli talouden tasapainottamisessa, mutta Orpon hallituksen politiikassa on kyse tulonsiirroista pienitulosilta suurituloisille. Tällaista politiikkaa SDP ei voi hyväksyä.

Työmarkkinoiden epävarmuuden lisäämisen sijaan me haluamme vahvistaa työntekijän asemaa ja reilua sopimista. Fossiilisten polttoaineiden käytön tukemisen sijaan vihreää siirtymää pitää vauhdittaa panostamalla koulutukseen, tutkimukseen ja hiilineutraalisutavoitetta tukeviin investointeihin.

Suomalainen hyvinvointivaltio voi menestyä vain pitämällä ihmisistään huolta.

Hyvä kokousväki,

Alkava poliittinen syksy tuo mukanaan myös käynnistyvän keskustelun seuraavasta tasavallan presidentistä.

Vuoden 2024 presidentinvaalit ovat poikkeuksellisen tärkeät ja merkitykselliset. Toivon, että ne tuovat Suomeen uudenlaisen kulttuurin ja tavan keskustella ulko- ja tuvallisuuspolitiikasta avoimesti, moniäänisesti ja samalla kaikkia kunnioittaen.

Presidentin tehtävä vaatii poikkeuksellista kykyä ymmärtää maailmaa ja sen kehityssuuntia, on kysymys sitten turvallisuudesta tai kansainvälisen sääntöpohjaisen järjestelmän puolustamisesta. Samalla se edellyttää taitoa edistää Suomen etua tiukasti, mutta kestävällä ja arvoihin nojaavalla tavalla.

Suomi tarvitsee presidentin, joka ymmärtää Suomen pärjäävän parhaiten vain osana vahvaa Euroopan unionia.

Sosialidemokraatit tulevat asettamaan presidentinvaaleihin kokeneen ja liikkeemme perusarvoja – vapautta, ihmisoikeuksia ja yhdenvertaisuutta sekä demokratiaa – puolustavan ehdokkaan. Päätös ehdokkaasta tehdään SDP:n puoluekokouksessa valittavien puolue-elinten toimesta loppuvuoden aikana.

Henkilökohtaisesti toivon pääseväni alkuvuodesta äänestämään Jutta Urpilaista tasavallan presidentiksi ja siksi olen pyytänyt häntä olemaan käytettävissä SDP:n ehdokkaaksi tähän vaativaan tehtävään. Jutta - jos lähdet ehdokkaaksemme, voin luvata että saat taaksesi yhtenäisen SDP:n ja meidän kaikkien tuen.

Lue myös: Onko kokoomus jäänyt perussuomalaisten jalkoihin? Tutkijat vastaavat

Hyvät toverit,

teimme yhdessä keväällä hienon vaalituloksen. Myös viimeisimmät kannatusmittaukset kertovat siitä, että SDP:hen luotetaan.

Vapauden, tasa-arvon ja solidaarisuuden politiikalle on syvällinen tarve. Puolustetaan sitä tänäkin syksynä yhdessä.

Oikein hyvää kesäkokousta!
 

Lue myös:

    Uusimmat