Näin sähkölaskussa voi säästää jopa satoja euroja – ”Ei pelkällä valojen sammuttelulla saavuteta”

Sähkön pörssihinta ponnahti kovaan nousuun – mitä tämä tarkoittaa itse kuluttajille? 8:17
Katso videolta asiantuntijan linkit sähkölaskun nipistämiseksi.

Sähkön tuntihinta ponkaisi tämä maanantaina tämän talven ennätyslukemiin. Energiaviraston johtaja Antti Paananen kertoi Viiden jälkeen -ohjelmassa, että sähkön hintavaihteluita tulee olemaan jatkossa aiempaa enemmän, sekä kalliimpaan että halvempaan suuntaan.

Miten sitten ottaa hyöty näistä hintavaihteluista? Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uski kertoo, että hinnanvaihtelut vaikuttavat siihen kymmeneen prosenttiin suomalaisista, joilla on pörssisähkösopimus. Näiden henkilöiden sähkön hinta vaihtelee sähkön hintavaihteluiden mukaan.

Automaatio avuksi

Suur-Uskin mukaan pörssisähkö tulee vuositasolla halvemmaksi, ja kovinta säästöä saa se, joka esimerkiksi automaation avulla voi ohjata sähkön kulutuksen niihin hetkiin, joina sähkö on halvimmillaan. Sähkön hintavaihtelut korostuvat, kun käytetään sähköä tuotetaan uusiutuvin luonnonvaroin.

– Aurinko ei aina paista ja tuulee kuin tuuleen. Pitäisi pystyä ajoittaa käyttöä niihin hetkiin, kun uusiutuvaa energiaa on tarjolla, Suur-Uski sanoo.

Käytännössä sähkön kulutuksen ja sopimusten avulla suurinta säästöä on hankittavissa taloissa, joissa on sähkölämmitys. Videolla Suur-Uski kertoo, mitä toimenpiteitä tuntuva sähkölaskun pienentäminen vaatii.

– Ei pelkällä valojen sammuttelulla saavuteta satojen eurojen säästöjä, hän kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat