Näin saat kauniin ja kestävän nurmikon

Nurmikko tehdään käyttöä varten. Siitä tulee kuitenkin tasainen ja tiivis vain silloin, kun perusta on hyvä. Jos esimerkiksi multaa ei ole tarpeeksi, ei nurmesta tule kunnollista vaikka kuinka kastelisi ja lannoittaisi. Näillä ohjeilla saat pihaasi kestävän nurmikon.

Yleisohjeena on, että nurmikko tarvitsee vähintään parikymmensenttisen hiekka-multaseoksen kasvualustakseen.

Hiekkamaata parannetaan eri tavoin kuin savimaata. Hiekkamaan ongelmana on ravinteiden häviäminen ja maan kuivuminen. Savinen maa taas tiivistyy helposti, joten ainakin maanpinnan ilmastoimisesta on huolehdittava. Savimaan laatua parannetaan lisäämällä sinänsä ravinnepitoisen saven joukkoon hiekkaa ja turvetta, jolloin maasta saadaan vähemmän tiivistyvää.

Perustamisvaiheessa maa kannattaa yleensä sekä lannoittaa että kalkita. Sopiva happamuusaste on 5,5−6.

Vanhan nurmikon hengittävyyttä voi parantaa pistelemällä tiivistyneeseen maahan reikiä ja tehostamalla vaikutusta täyttämällä reiät hiekalla. Tätä voi tehdä läpi kevään ja kesän.

Valitse siemenseos

Nurmikon kylvämiseen kannattaa valita sopiva sekoitus. Yleensä siinä on mukana esimerkiksi niittynurmikkaa. Seos varmistaa kylvöksen kestävyyden. Yksi laji kestää paremmin kuivuutta, toinen leikkaamista. Kolmas taas pärjää varjoisassakin paikassa.

Kannattaa myös valita aina huippuseos laadusta tinkimättä. Yleisohjeena voi puutarhuri Hannu Heikkilän mukaan pitää sitä, että pieni siemen on parempilaatuinen kuin suuri.

Kymmenestä kilosta nurmikonsiementä saa reilut 300 neliötä nurmikenttää.

Paikkaa tasaiseksi

Vanhan nurmikon talvesta kärsineiden ja kuluneiden kohtien paikkaukseen sopivat samat säännöt kuin uuden nurmikentän tekoon. Riko ensin pinta ja laita kasvualustaksi uutta multaa.

Nykyisissä talviolosuhteissa nurmikko joutuu koville. Jääpolte iskee helposti painuneisiin kohtiin, joten nurmikkoa kannattaa tarkkailla talven jäljiltä.

Vettä ja leikkausta

Kevät on parasta nurmikon kylvöaikaa. Maassa on luonnollista kosteutta. Lisäksi tarvitaan säännöllistä kastelua.

Siemenet peitetään kevyesti haraamalla. Lopuksi pinta jyrätään. Itäminen kestää 1−3 viikkoa.

Nurmikko vahvistuu, kun se leikataan pari kertaa ja lyhyt leikkuujäte jätetään paikoilleen. Se rikastuttaa maaperää ja vauhdittaa pieneliöiden luonnollista työskentelyä.

Jos uutta nurmikkoa ei saada riittävän vahvaksi, se palaa helposti kuivuuteen eikä lähde sen jälkeen kasvamaan niin kuin vanhempi nurmikko tekee.

Lannoita säännöllisesti

Säännöllisesti lannoitettu nurmikko palkitsee hoitajansa. Keväällä lannoittaminen antaa hyvää kasvupuhtia. Kesällä se vahvistaa kasvua.

Puutarhuri Heikkilän mielestä elokuu on vielä hyvää lannoitusaikaa, mutta sen jälkeen kannattaa nurmikko päästää talven lepoon.

− Nurmikkoon käytetään yleensä typpipitoisia lannoitteita. Ne eivät sitoudu maahan, vaan huuhtoutuvat pois, joten niistä ei ole mitään hyötyä kevättä ajatellen.

Laiskempi lannoittaja voi valita pitkävaikutteisen lannoitteen, josta vapautuu maahan eri aineita lämpötilan mukaan.

Eroon sammaleesta

Sammaleen ilmestyminen nurmikon sekaan on luultavasti merkki maan happamuudesta. Sitä voi parantaa kalkilla.

Sammaleen poistoon löytyy tehokkaita aineita. Ne kuivattavat sammaleen pois, mutta eivät saa nurmikkoa kasvamaan tilalle itsestään. Kohdat pitää paikata tavalliseen tapaan.

Kaikkien mielestä sammal ei myöskään ole huono asia. Jotkut jopa kyselevät, miten saisi pehmeän sammalmaton. Sammal voi olla kaunista ja käytännöllistä. Kestävyydessä se kuitenkin häviää selvästi nurmikolle.

Voikukille kyytiä

Sammaleen ohella nurmikon vihollisia ovat rikkaruohot, joista monille pahin on voikukka. Siitä eroon pääseminen on työlästä, jos lähistöllä on kukkivia voikukkapeltoja. Hävittämiseen voi kokeilla sekä erillistä työkalua että ruiskutettavaa voikukkahävitettä.

Millä leikkaat ja siistit

Nurmikon leikkaus on läpi kesän jatkuva huoltotoimenpide, jota varten kannattaa hankkia tarkoituksenmukaiset työkalut.

Kun leikkaat usein ja vähän, pääset helpommalla. Voit jättää leikatun ruohon juurien suojaksi ja maanparannusaineeksi.

Ensimmäinen kriteeri leikkuria valittaessa on leikattavan nurmikon pinta-ala. Pienille ja keskisuurille nurmikoille sopivat kevyet ja helppokäyttöiset ruohonleikkurit. Suuremmille on valittavissa lisävarusteisia, itsevetäviä ja leikkuuleveydeltään suurempia koneita.

Monille riittää näppärä työnnettävä leikkuri. Jos leikattava ala on pienehkö eikä sähköjohdolle ole esteitä, sähkökäyttöinen leikkuri on kevyt ja pienikokoinen vaihtoehto bensiinikäyttöisille. Sähkömoottori on lisäksi hieman hiljaisempi ja leikkaa ilman pakokaasuja. Sähköleikkuri ladataan käyttöjen välillä.

Kun haluat siistin nurmikon ja kenties kompostoida leikkuujätteen, vältyt haravoinnilta valitsemalla keräävän leikkurin.

Lisäksi tarvitset reunustojen viimeistelyä varten trimmerin ja hyvät sakset.

Teksti: Marjo Rautvuori / Mediafocus

Asiantuntija: Puutarhuri Hannu Heikkilä, Uudenkaupungin Puutarha ja Siemen

Kuvat: Biolan, Bosch ja Fiskars

Lue myös:

    Uusimmat