Näin saat huonekasvisi kukoistamaan

Aina kesän lähestyessä menet sekaisin viherkasveista ja hankit niitä asuntosi täyteen. Eräänä päivänä voit vain apeana todeta, että uudet ystäväsi ovat nääntyneet. Huonekasveista löytyy onneksi vaihtoehtoja hieman laiskemmillekin viherpeukaloille.

– Jos pitäisi valita kymmenen helppohoitoisinta huonekasvia, niin lähtisin siitä, että ne olisivat jukkapalmu, lohikäärmepuu, kentiapuu, palmu-, viiri- ja malaganvehka sekä pullojukka, kissus, kultaköynnös ja anopinkieli, kertoo vihersisustaja Olli Valo Vihersisustuspalvelusta.

Helppohoitoisenkin viherkasvin elämä voi kuitenkin sammua ylihoitamiseen.

– Viherkasvien ongelmat johtuvat useammin liiallisesta kastelusta kuin kuivumisesta. Liian kosteassa mullassa kasvin juuret mädäntyvät, ja mitä pienempi juuristo, sitä herkemmin näin käy.

Helppohoitoiset kasvit tarvitsevat vettä noin 1–2 kertaa viikossa, mutta tästäkin säännöstä on muutamia maalaisjärkisiä poikkeuksia.

– Joskus kasviin ilmestyvät keltaiset lehdet voivat olla merkki kukan kuivumisesta tai valon puutteesta, mutta jos multa tuntuu kostealta, kasvin luo ei missään tapauksessa pidä mennä kastelukannun kanssa. Mullan pitää antaa välillä kuivua.

Tuholaiset karttavat nahkeita lehtiä

Moni viherkasvi osoittaa mieltään, jos huoneilma on liian kuivaa tai kuumaa. Helppohoitoiset viherkasvit eivät vähästä hätkähdä vaan puskevat lehteä toisen eteen. Ne eivät pudottele lehtiä eivätkä kerää tuholaisia.

– Mitä hauraammat lehdet, sitä herkemmin tuholaiset, kuten kirvat ja ripsiäiset käyvät käsiksi niihin. Kun lehdet ovat nahkeita ja kovia, kasvi pystyy paremmin puolustautumaan tuholaisia vastaan, toteaa Valo.

Paitsi että helppohoitoiset viherkasvit eivät ole janoisimpia, ne myöskään tarvitse niin paljon valoa kuin monet vaativat lajitoverit.

– Mitä vähemmän kasvi saa valoa, sitä vähemmällä kastelulla ja huolenpidolla se pärjää. Helppohoitoisista huonekasveista jukkapalmu kaipaa eniten valoa. Se kannattaakin sijoittaa ikkunan lähelle. Erityistä kukkavaloa jukkapalmukaan ei tarvitse.

Palmuvehka sopii aloittelijalle

Palmuvehka eli tikapuukukka on esimerkki viherkasvista, joka ei turhista nirsoile. Se kestää niin valoa, varjoa kuin kuivuutta. Palmuvehka soveltuu hyvin ensiviherkasviksi, sinkkumiehille ja ihmisille, jotka joutuvat reissaamaan paljon, sillä se kestää jopa kuukauden kastelutauon.

Myös anopinkieli nauttii sekä auringosta että puolivarjosta. Tämä kasvi kasvaa parhaiten matalassa ja leveässä ruukussa, aavistuksen hiekkapitoisessa mullassa.

Viherkasvit piristyvät, kun niitä lannoittaa keväällä voimakkaan kasvun aikana.

Mullan vaihto on ajankohtaista silloin, kun ruukku on jäämässä pieneksi tai kasvin juuret täyttävät ruukun. Ennen mullanvaihtoa kasvin juuret kannattaa kastella hyvin, jotta paakku irtoaa ruukusta helposti. Jotta multa säilyisi murumaisena, kannattaa uusi multa kastella erillisessä astiassa ennen ruukutusta.

Teksti: Marjo Hentunen / Mediafocus

Kuvat: Huiskula Oy, Helsingin Puutarha-allas Oy, Plantagen Oy

Lue myös:

    Uusimmat