Näin säästät sähkölaskussasi: 5 huikean helppoa vinkkiä!

Kodinsisustuksessa ja kodinaskareissa keskitytään usein lähinnä käytännöllisyyteen sekä visuaaliseen ilmeeseen, mutta pienillä arjen valinnoilla voit vaikuttaa suuresti myös kotisi energiankulutukseen. Näillä tehokkailla vinkeillä vähennät sähkönkulutustasi ja säästät rahaa.

Säästä siis selvää rahaa muokkaamalla kodistasi energiatehokkaampi!

1. Pese ikkunat ja säästä sähkölaskussa

Helpoin keino vähentää valaistuksen tarvetta on ikkunoiden peseminen. Ajan mittaan ikkunoiden pinnalle kertyvä pöly ja lika estävät valon pääsyn sisälle ja voivat näin viedä valon tehosta jopa huikeat 40 prosenttia. Myös verhojen värivalinta vaikuttaa asuntoon pääsevän valon, ja näin tarvittavan valaistuksen määrään. Valitsemalla ikkunoihin vaaleat, läpikuultavat verhot maksimoit helposti valon pääsyn asuntoosi. Vähennetty valaistus on yhtä kuin pienempi sähkölasku.

2. Valitse valaistus huolella

Valaistuksen osuus kotien energiankulutuksesta on kaiken kaikkiaan jopa noin neljännes. Kiinnitä siis huomiota oikeanlaisten valaisinten ja lamppujen valintaan ja sijoitteluun asunnossasi. Lamppujen wattimäärän lisäksi on hyvä vertailla myös valon määrän ilmoittavia lumen-lukuja. Yleisvalon tuojaksi paras vaihtoehto lienee tehokas mutta energiaa niukasti kuluttava energiansäästölamppu.

3. Asettele huonekalut oikein

Harva meistä tulisi ajatelleeksi että huonekalujen asemointi asunnossa vaikuttaa siihen kuinka paljon kotia tarvitsee lämmittää. Älä sijoita sohvia, kirjahyllyjä tai muita suurikokoisia kalusteita suoraan lämpöpatterin eteen, sillä ne estävät näin lämmön siirtymisen huoneeseen. Televisiokin voi hieman lämmittää ympäristöään, joten myös sen ympärille on hyvä jättää vapaata tilaa. Asemoimalla huonekalusi uudelleen voit siis säästää lämmityskustannuksissasi.

4. Siivoa harvemmin, mutta paremmin

Mitä harvemmin sinun tarvitsee kotonasi siivota, sitä vähemmän käytät energiaa ja sitä pienempi on myös sähkölaskusi. Siivouksen tarvetta voi vähentää valitsemalla sisustukseen kestäviä ja helppohoitoisia materiaaleja jotka keräävät mahdollisimman vähän pölyä. Vähiten pölyä kerääviä ja sitä ympärilleen levittäviä kankaita ovat sileäpintaiset ja tiiviit tekstiilit, kuten satiinisidoksiset kankaat. Myös keinokuidut toimivat sisustustekstiileinä hyvin, sillä ne eivät rypisty helposti ja ovat yleensä aina vesipestäviä. Huonekaluissa helppohoitoisimpia materiaaleja ovat erityisesti nahka ja keinonahka, jotka voi pyyhkäistä puhtaaksi kätevästi kostealla liinalla.

5. Pyykkää fiksummin

Pyykinpesuun kuluu paljon vettä ja sähköä. Pidä siis huoli että pyykkäämisestäsi ei koidu enempää kuluja kuin pakollista. Käytä korkeita pesulämpötiloja ja esipesua vain tekstiilin sitä vaatiessa. Pyri myös hyödyntämään eko-ohjelmia, jolloin vähennät veden ja sähkön kulutusta huomattavasti. Tiesitkö että sähkönkulutus puolittuu, kun muutat pesulämpötilan 60 asteesta 40 asteeseen? Sähkönkulutus puolestaan voi jopa kaksinkertaistua muuttaessasi pesulämpötilan 60 asteesta 85-95 asteeseen.

Älä koskaan pese puolityhjiä koneellisia pyykkiä, vaan pidä huoli siitä että pesukoneesi on aina riittävän täynnä. Tarvitessasi vain yhden tietyn vaatekappaleen puhtaaksi, peset sen kätevämmin käsin. Muista myös, että koneellinen kuivaus kuluttaa aina enemmän energiaa kuin itse pyykinpesu. Kuivata pyykki siis ulkona auringonpaisteessa, tai kuivaustelineessä asunnossasi aina kuin mahdollista.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat