Näin säästät sähköä mökillä – lue toimivat vinkit!

Monet suomalaiset kesämökit ovat siirtyneet nykyaikaan ja mökeillä ei enää tiskata järvessä ja istuta kynttilänvalossa. Sähköyhtiö Vattenfallin mukaan noin 90 prosentissa loma-asunnoista onkin tänä päivänä sähköt.

Muutaman vinkin avulla mökki ei rohmua sähköä ylenpalttisesti ja sähkölaitteet pysyvät kunnossa.

Paljonko mökissä kuluu energiaa?

Kesäkodin sähkönkulutus riippuu varustetasosta. Jos mökistä löytyvät valaistuksen lisäksi vain peruslaitteet – liesi, jääkaappi ja televisio - kulutus on kerrostaloasunnon luokkaa eli noin 1000–1500 kWh.

– Kulutus riippuu tietysti myös mökin koosta ja lämmitystavasta sekä siitä, onko mökki ympärivuotisessa käytössä vai vain kesäkäytössä. Jos mökillä on sähkölämmitys ja pyykinpesu- ja astianpesukone, ja siellä oleskellaan myös talvella, kulutus alkaa olla omakotitalon luokkaa, kertoo energia-asiantuntija Airi Laakkonen Vattenfallilta.

Näin säästät sähköä

Energiansäästö mökillä sujuu samojen kommervenkkien avulla kuin vakituisessakin kodissa. Sähkölaitteiden virta on hyvä katkaista, kun laitteita ei käytetä, ja ne kannattaa pitää hyvässä kunnossa. Jääkaappi on hyvä sijoittaa sellaiseen paikkaan, jossa aurinko ei pääse porottamaan suoraan sen kylkeen, sillä silloin sähköä kuluu enemmän. Kun illat pimenevät, kannattaa harkita ulkovalaistuksen ohjaamista liiketunnistimilla tai ajastimilla.

Suurin haaste energiankulutuksen tehostamisessa on lämmitystarpeen vähentäminen talvella. Vesi- ja viemäröintijärjestelmien jäätyminen sekä sisäilman kosteusvaihtelut voivat aiheuttaa ongelmia.

Sähköt poikki talveksi?

Jos mökkiä käytetään vain kesällä, monet mökkeilijät haluavat syksyllä napsauttaa sähköt pois päältä pääkytkimestä ja kytkeä päälle taas keväällä. Tämä saattaa vaikuttaa laskutukseen riippuen siitä, luetaanko mittarit etänä vai perustuuko laskutus arvioon ja onko mökin sähkökaappi uusi vai vanha.

– Jos laskutus perustuu arvioon, sähköjen kytkeminen pois päältä ei vaikuta laskutukseen. Jos mittari puolestaan luetaan etänä ja laskutus perustuu todelliseen käyttöön, sähkön kytkeminen pois päältä saattaa vaikuttaa siihen, saako sähköyhtiö mittariin etäyhteyden. Uusissa sähkökaapeissa mittarit voidaan lukea etänä, vaikka sähköt ovat pois päältä, mutta vanhoissa se ei onnistu, Laakkonen selvittää.

– Mikäli mittareita ei voida talven aikana lukea etänä, mökkeilijän kannattaa ottaa yhteyttä sähköyhtiön asiakaspalveluun, jotta mökin laskutus voidaan vaihtaa kulutuslaskutuksesta arviolaskutukseen.

Tarkista laitteiden kunto

Mökkikauden alkaessa on hyvä tarkistaa sähkölaitteiden kunto. Laitteiden pitää antaa kuivua ennen kuin ne kytketään päälle ja myös pölyt on pyyhittävä. Samalla kannattaa tarkistaa, että johdot ja pistorasiat ovat ehjiä ja sähköpumpun venttiilit ja tiivisteet kunnossa. Lämminvesivaraajan käyttö puolestaan aloitetaan keväällä niin kuin varaaja otettaisiin käyttöön ensimmäistä kertaa.

– Mökille mennään keväällä yleensä niin innoissaan, että nämä asiat unohtuvat. Seurauksena voi olla kuitenkin epämiellyttävää palavan pölyn hajua tai pahimmillaan oikosulkuja ja sähköiskuja. Etenkin jääkaapin taakse jäävä lika ja pöly kasvattavat sekä sähkönkulutusta että palovaaraa, Laakkonen varoittaa.

Muistilista mökkikauden loppuun

Syksyllä mökkeily kannattaa lopettaa samanlaiseen tarkistuskierrokseen. Vesikalusteet, kuten esimerkiksi pesukone ja lämminvesivaraaja, tyhjennetään, sähköjohdot otetaan irti seinästä ja laitteet kytketään pois päältä. Jääkaappi ja pakastin on hyvä tyhjentää ja pestä, ja niiden ovet kannattaa jättää auki.

Sähkötön mökki verkkoon?

Mökille voi hankkia sähköt myös jälkikäteen. Paikallisessa verkkoyhtiössä osataan kertoa, kuinka helposti sähköt voidaan vetää ja kuinka iso lasku operaatiosta on luvassa. Syrjäisellä paikalla tai esimerkiksi saaressa sijaitsevaan mökkiin kannattaa kuitenkin harkita aurinkoenergian, pientuulivoimalan tai aggregaatin hankkimista, sillä verkkoon liittäminen voi tulla turhan kalliiksi.

– Aggregaatin tai oman aurinkopaneelin tuottama energia riittävät hyvin, mikäli mökki ei ole varustetasoltaan vakituisen kodin luokkaa. Niistä riittää energiaa esimerkiksi valaistukseen, tv:n katseluun, kylmälaitteisiin ja yleensäkin pienitehoisiin laitteisiin. Sähkölieden tai tiskikoneen käyttäminen ei kuitenkaan onnistu niiden varassa, sanoo energia-asiantuntija Airi Laakkonen Vattenfallilta.

Lähde: Vattenfall

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat