Näin Ruotsin kuningasperheelle vuosittain myönnettävä määräraha jakautuu perheen kesken

Näin Ruotsin kuningasperheelle vuosittain myönnettävä määräraha jakautuu perheen kesken 1:28
Katso video: Näin Ruotsin kuningasperheelle vuosittain myönnettävä määräraha jakautuu perheen kesken

Kuningas päättää, miten vuosittaiset määrärahat jaetaan perheen kesken. 

Perjantaina 15. syyskuuta 2023 tulee kuluneeksi päivälleen 50 vuotta siitä, kun Kaarle Kustaa nousi Ruotsin kuninkaaksi. Kaarle Kustaasta tuli kuningas vain 27-vuotiaana, kun hänen edeltäjänsä ja isoisänsä kuningas Kustaa VI Aadolf kuoli syyskuuna 15. päivä vuonna 1973.

Kuningas Kaarle Kustaa viettää vallassaolonsa 50-vuotisjuhlavuotta kansan susiosta nauttien. Dagens Nyheterin teettämän kyselyn mukaan 62 prosenttia ruotsalaisista haluaa säilyttää nykyisen valtiomuodon. Miltei samansuuruinen joukko on sitä mieltä, että kuningas on onnistunut työssään hyvin.

Joka neljäs ruotsalainen olisi kuitenkin kyselyn mukaan valmis luopumaan monarkiasta. Yleisin syy on se, että kuninkaallisten koetaan tulevan liian kalliiksi.

Kuningashuonetta ylläpidetään verovaroin. Kuukausipalkan sijaan kuninkaallisille maksetaan vuosittain könttäsumma, joka oli tänä vuonna miltei 16 miljoonaa euroa. Tälle vuodelle myönnetty summa oli edellisvuoden summaa suurempi, sillä siinä on muun muassa huomioitu kuninkaan juhlavuoden menot. 

Iso osa määrärahasta menee muun muassa yhdentoista kuninkaallisen linnan toiminnan pyörittämiseen. Kuningas puolestaan päättää, miten rahat perheen kesken jaetaan. 

Miten kuningasperheen määräraha jakautuu vuodessa ja miksi? Katso yllä olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat