Kaarle Kustaa tasan 50 vuotta Ruotsin kuninkaana – perjantai kului näyttävien juhlallisuuksien parissa

Ruotsin kuningas Kaarle Kustaalle tuli perjantaina täyteen tasan 50 vuotta maan monarkkina. Päivä kului juhlallisuuksien parissa.

Aamupäivästä ohjelmassa oli Te Deum -kiitosjumalanpalvelus Tukholman kuninkaanlinnan kirkossa. Siihen ottivat osaa myös presidentti Sauli Niinistö ja hänen puolisonsa Jenni Haukio.

Ruotsalaispiispa Johan Dalman sanoi palveluksessa, että kuninkaan puolivuosisataisen valtakauden tiivistäminen puheeseen on yhtä hankalaa kuin "valita Bergan lähtöviivalta komein pipo Vasahiihdossa".

Vertaus sai muuten vakavana tilaisuudessa olleen kuninkaan hymyyn.

Suomen presidenttiparikin parvekkeella

Jumalanpalveluksen jälkeen linnan sisäpihalla suoritettiin vahdinvaihto, jota kuningas seurasi yhdessä kutsuvieraiden kanssa. Tämän jälkeen linnan parvekkeelle noussut kuningas tervehti häntä onnittelemaan tullutta kansaa.

Myös Suomen presidenttipari nähtiin iltapäivästä parvekkeella.

Viimeisenä perjantai-illan ohjelmaan oli merkittynä juhla-ateria kuninkaanlinnassa.

Viikonlopun juhlallisuuksiin osallistuu runsaasti merkkihenkilöitä, muun muassa Pohjoismaiden valtionjohtajat.

Tukholman keskustan kaduilla juhlitaan

Lauantaina kuningas ja kuningatar ajavat Tukholman keskustan halki hevoskärryillä. Keskustassa järjestetään myös runsaasti musiikkitapahtumia, joissa soitetaan musiikkia salsasta aina ruotsalaisiin euroviisuhitteihin.

Poliisin mukaan paikalle odotetaan satoja tuhansia ihmisiä.

– Tämä tuntuu todella jännittävältä. On hienoa saada kokea tällaista elinaikanaan. Olin vasta pikkulapsi, kun hänestä tuli kuningas, kolmivuotias, joten en juuri muista sitä, kertasi Jenny Schannong, 53, uutistoimisto AFP:lle.

Kaarle Kustaa nousi kuninkaaksi 27-vuotiaana 15. syyskuuta 1973, kun hänen isoisänsä Kustaa VI Aadolf kuoli. Kaarle Kustaa on nykyisin varsin pidetty, sillä Göteborgin yliopiston julkistamien SOM-instituutin selvitysten mukaan hänen suosionsa on viime vuosina kasvanut. Kuningastakin suositumpi on hänen tyttärensä, kruununprinsessa Victoria.

Lue myös:

    Uusimmat