Näin raikastat tunkkaisen maton – ilmaiseksi

Lumi on saapunut viimein myös eteläisimpään Suomeen. Vaikkeivät talvisäät muuten innostaisi, kinokset kannattaa hyödyntää mattojen pesussa.

Lumella pestäessä maton päälle kasataan puhdasta lunta, joka harjataan pois matosta. Mattovalmistaja VM-Carpetilta vinkataan, että ennen pesua mattoa kannattaa pitää puoli tuntia ulkoilmassa: näin lumi ei jää maton pintaan kiinni. Tuloksena on puhdistunut ja raikas matto.

Erityisesti lumipesu sopii villamatoille. Se sopii lähes kaikille muillekin yleisimmille matoille, kuten polyamidista tai polyesteristä tehdyille nukkamatoille sekä paperinarumatoille.

– Ei tule mieleen sellaista mattoa, joka ei kestäisi lumipesua, kommentoidaan VM-Carpetilta.

Kuivaaminen tarkkaa

Maton pesun hankaluus on usein kuivauksessa. Jos matto on liian kauan kostea, sen hajusta voi tulla tunkkainen – aivan kuin liian kauan pesukoneessa olleiden vaatteiden hajusta. Kuivatuksen täytyisi siis olla tarpeeksi ilmava.

Mattoja ei tulisi kuivattaa suorassa auringonpaisteessa. Mattovalmistajalta kerrotaan, että se voi vaikuttaa maton väriin.

– Matot kannattaa pestä pilvisenä päivänä tai kuivattaa varjoisalla paikalla.

Milloin pesulaan?

Varsinaiseen tahrojen poistoon mattojen lumipesusta ei ole. Tahra tulisi poistaa tuoreeltaan kostealla hinkkaamatta tahraa kuitenkaan mattoa vasten. Mattoa ei saisi liottaa. Jos tahra on pinttynyt, matto kannattaa viedä pesulaan.

Vaikka maton pesu raikastaa mattoa, mattoja ei ole pakko pestä. VM-Carpetin mukaan säännöllinen imurointi ja tuuletus usein riittää, joten mattojaan ja rahojaan ei tarvitse kantaa säännöllisesti pesulaan.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat