Näin presidentti Tarja Halonen asuu kesäisin

Kultaranta tarjoaa tasavallan presidentille upeat, luonnonkauniit puitteet kesäasumiseen. Hyvällä onnella turisti saattaa nähdä presidentin ajelemassa golf-autolla Kultarannan valtavassa puutarhassa.

Suomessa tavallinen kansalainen voi päästä harvinaisen lähelle tasavallan presidenttiä. Kultaranta-kierrosten oppaana presidentti Urho Kekkosen ajoista toiminut Aava-Leena Kurki kertoo esimerkin, joka hämmästytti turisteja.

− Pyysin ryhmää astumaan kesken kierroksen sivuun, sillä saunarannasta oli lähestymässä auto. Golf-autoa ajoi presidentti Halonen, vieressä istui presidentti Ahtisaari. Presidentti Koivisto istui takapenkillä selkä menosuuntaan, pitkät jalat maata viistäen.

− Turistit eivät olleet uskoa silmiään: kolme presidenttiä yhdessä tällä tavalla. Siinä kamerat räpsyivät, Kurki kertoo.

Golf-autolla, kävellen ja pyöräillen

Kurki on päässyt todistamaan työnsä kautta epätavallisen vapaata yhteiseloa, jossa tavallinen turisti voi kohdata spontaanisti tasavallan presidentin.

Ylös Linnanmäelle vierailijoilla ei ole asiaa silloin, kun presidentti on kesäasunnossaan paikalla. Alapuolella olevassa puistossa sen sijaan voi vierailla oppaan johdolla ja turvamiesten seurannassa.

Olof Palmen murhan jälkeen turvatoimet kiristyivät, mutta siitä huolimatta presidentin voi nähdä liikkuvan Kultarannan alueella turistikierrosten aikana. Ahtisaaret tulivat usein juttelemaan, ja myös presidentti Tarja Halonen tervehtii tavattaessa, Kurki kertoo.

Presidentti ajelee mielellään alueella golf-autolla ja esittelee vierailleen linnan upeaa ympäristöä. 54 hehtaarin laajuinen puisto tarjoaa hienot puitteet myös ulkoiluun. Tarkkasilmäinen turisti saattaa kohdata presidentin turvamiehineen vaikkapa kävelyltä luonnonmaan metsäpoluilla ja kyläteillä.

− Presidentti Tarja Halonen on innokas sauvakävelijä. Koivistot harrastivat pyöräilyä, ja presidentti Urho Kekkonen juoksi mielellään, Kurki tietää.

Puistokäytävillä vastaan saattavat hiippailla myös presidentin kissat, jotka liikkuvat alueella vapaasti. Kissoilla on tosin kaulassaan radiolähetin, jotta niiden retkikohteet pysyvät tiedossa.

− Rontti, kiertelevä poikamies, ei paljoa ihmisistä piittaa. Miska, aito naisellinen kaunotar, old lady, sen sijaan hieraisee itseään mielellään alamaisten kinttuihin, Kurki sanailee.

Luonto joka puolella

Aava-Leena Kurki puhuu työstään Kultarannan oppaana innostuneeseen sävyyn, eikä ihme. Kultarannassa liikkuja kohtaa niin järveä, metsää, merenrantaa kuin valtavaa puistoaluettakin.

Alueelta löytyy luonnollisesti presidentille oma sauna. Erillinen rakennus sijaitsee kahden punaisen graniittikalliosaaren välissä.

− Sauna tehtiin jo presidentti Kekkoselle. Rakennuksessa on myös perinteinen savusauna. Presidentti Halonenkin viihtyy siellä. Saunasta on suojaisaa pulahtaa mereen, Kurki sanoo.

Vapaa-ajan viettoon on tarjolla myös muun muassa tenniskenttä, kaksi lentopallokenttää, pienoisgolf sekä kolmatta kesää käytössä oleva edustusvene Kultaranta VIII.

Valoa ja upeita näköaloja

Itse Kultarannan linna käsittää 360 neliötä kahdessa kerroksessa. Kun Koivistot muuttivat taloon vuonna 1982, talossa tehtiin suuri remontti. Vuoden 1994 remontin yhteydessä esille otettiin kauniit vanhat ovikoristeet.

− Presidentti Halosen aikana Kultarannassa ei ole tehty mitään muutoksia. Taide tosin muuttuu presidenttien makujen mukaan.

Mielikuvitus alkaa lentää, kun Kurki kuvailee Kultarantaa sisältä. Vanhan kivilinnan huoneet ovat rakennuksen massiivisuudesta huolimatta pieniä, mutta varsin kodikkaita. Värimaailma on rauhallinen.

− Talossa on paljon valoa ja upeat näköalat. Yksityiset tilat sijaitsevat toisessa kerroksessa. Siellä on muun muassa pikkuruinen olohuone sekä aamiaishuone, josta aukeaa näköala Naantalin puolelle.

Presidenttiparin makuuhuoneen lisäksi tytär Anna Halosella on talon yläkerrassa oma huone. Vieraille on tarjolla yhden ja kahden hengen makuuhuoneet henkeäsalpaavine näköaloineen.

− Alueella sijaitsee myös uusi, moderni vierastalo, jonne presidentti majoittaa kesävieraitaan.

Kultarannan puisto on auki yleisölle ympäri vuoden: talvisin to-iltaisin klo 18.00-20.00, kesäisin pe-iltaisin klo 18.00-20.00.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja