Näin pitkäksi aikaa stop-merkille pitäisi pysähtyä

Älä kuole tasoristeyksessä – muista nämä asiat 1:04
KATSO MYÖS: Älä kuole tasoristeyksessä. Nämä asiat jokaisen on syytä tietää.

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen vastaa lukijoidemme auto- ja liikenneaiheisiin kysymyksiin joka viikko. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen lifestyle@mtv.fi.

Kysymys: Kuinka pitkäksi aikaa stop-merkille pitää pysähtyä?

Vastaus: Olennaista on pitää mielessä, miksi stop-merkkejä ylipäänsä käytetään. Stop-merkillä (Pakollinen pysäyttäminen B6) osoitetaan, että ajoneuvo ja raitiovaunu on pysäytettävä pysäytysviivan kohdalle. Missä pysäytysviivaa ei ole, ajoneuvo ja raitiovaunu on pysäytettävä sellaiseen kohtaan, josta on hyvä näkemä risteävään suuntaan.

Tasoristeyksessä merkillä osoitetaan, että ajoneuvo on ennen tasoristeyksen ylittämistä pysäytettävä merkin kohdalle. Väistämissääntöjen osalta merkki vastaa kärkikolmiota (Väistämisvelvollisuus risteyksessä B5).

Erityisen vaarallinen risteys

Stop-merkkiä käytetään kärkikolmion sijaan risteyksissä, joissa turvallinen ajaminen edellyttää pysäyttämistä. Kyseessä on usein näkyvyydeltään haasteellinen risteys ja pakottamalla autoilija pysäyttämään, pyritään varmistamaan, että havainnointiin jää enemmän aikaa ja että se tulee varmasti tehtyä huolellisesti.

Jo stop-merkin näkemisen pitäisi saada kuljettajan sisäiset hälytyskellot soimaan. Kyseessä on tällöin aina erityisen vaarallinen risteys, jossa pitää olla vielä normaaliakin varovaisempi ja huolellisempi. 

Stop-merkkiä voidaan käyttää samaisista syistä myös rautatien tasoristeyksissä, joissa ei ole puomia eikä liikennevalo-ohjausta. 

Pysäyttämisen riittävä kesto

Pysäyttäminen tarkoittaa käytännössä, että pyörät eivät pyöri eikä auto liiku. Mitään aikamäärää sille, että kuinka kauan auton pitäisi olla pysähdyksissä, ei ole. 

Olennaista on pitää mielessä, että pysäyttämisellä on tarkoitus pelata – sekä itselle että muille – aikaa havainnoida, arvioida, ajatella ja toimia. Kun tämän kaiken tekee huolellisesti, se ei onnistu sekunnissa tai kahdessa – puhumattakaan siitä, että välillä näkee autoilijoiden suhtautuvan stop-merkkiin kuin kärkikolmioon ja vain hiljentävän nopeutta niiden suunnasta tullessaan. 

Välinpitämättömällä suhtautumisella tai hosumalla menetetään kaikki merkillä tavoitellut turvallisuushyödyt.

Lue myös:

    Uusimmat