Näin pimeys ja kylmyys vaikuttavat suomalaisten liikkumiseen

Kysyimme AVAn lukijoilta, miten syksyn tullen saapunut pimeys ja sään kylmeneminen vaikuttavat motivaatioon liikkua. Suurin osa vastaajista kertoikin, että innostus ei ole samanlaista kuin kesäisin.

Innokaskin lenkkeilijä saattaa menettää motivaatiotaan, jos ikkunasta näkyy pelkkää synkkyyttä ja sadetta. Toisaalta kirpakat kelit voivat myös innostaa liikkumaan. Kysyimme AVAn lukijoilta, vaikuttavatko yhä aikaisemmin pimenevät illat liikuntainnostukseen vai riittääkö liikkumishalua vielä synkillekin keleille.

70 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoi syksyn kylmyyden ja pimeyden vaikuttavan liikkumiseen jollain tavalla – jopa piristävästi. 30 prosenttia vastaajista puolestaan vakuutti, ettei vuodenajalla ole treenaamisen kannalta väliä. Jos haluaa liikkua, lenkille pääsee syksylläkin, jos vain halu liikkua on tarpeeksi kova.

Näin syksy vaikuttaa liikkumiseen

"Jotenkin vuoden pimeimpänä aikana minuun iskee aina hirveä vimma saada oma kroppa kesäkuntoon. Treenaan tosissani jopa useita kertoja päivässä, mutta heti kun alkaa taas päivät pidetä, niin jostain syystä into katoaa jonnekin."

"Kesällä nautitaan ja völläillään enemmän ja syksyn tullen alkaa aina kunnon kuntokuuri, joka kestää kevääseen saakka. "

"Kesällä liikun vähiten, kun kaikki sunnuntaiharrastajat ovat samoilla poluilla ja "aloittamassa uutta harrastusta". Syksyn saavuttua väki vähenee ja varsinkin talvella saa lenkkeillä rauhassa. "

"Kesällä into on korkeimmillaan. Syksylläkin on ihanaa lähteä lenkille syyssateesta huolimatta, mutta talven pakkaset eivät ainakaan minua houkuttele. Tottakai silloinkin lenkille lähdetään, mutta kylmyys vaikuttaa pelottavan vahvasti kestävyyteen "

"Valitettavasti laiskistun etenkin liukkaiden kelien tullessa. Lenkkeilystä ei nauti, kun joutuu varomaan joka askelta. Täällä maaseudulla hiekoitus toimii pitkälle autoilijoiden ehdoilla. Jalkakäytävät ja syrjäkylien tiestö hoidetaan - jos hoidetaan - yleensä viimeisinä. Pimeyskin vaikuttaa liikuntaintooni. Täällä "takahikiälläkin" on kyttääjiä. Lenkkeilenkin yleensä joko mieheni tai lasteni kanssa. Olen ostanut kotiini mm. jumppapallon, kuminauhavastuspainot, ja jumppa-dvd:n. Kuntosalikin lakkasi kiinnostamasta, kun aloin sairastella flunssaa vähän väliä - selvisi, ettei kukaan puhdista laitteita/ välineitä. Yök. En pitänyt myöskään kuntosalien tunkkaisuudesta ja joidenkin miesten selvästä kyttäämisestä. Kotona on kaikkein parasta kuntoilla, tai ulkona luonnon keskellä. Nyt olen työtön, joten se onnistuu keskellä päivääkin! Yritän tällä kertaa tsempata itseäni. "

"Minuun kylmyys ja pimeys vaikuttavat piristävästi. Tekee mieli lähteä lenkille ihan eri tavalla kuin kesällä.. Olen talven lapsi!"

"Siksi, koska polkupyörällä ei enää voi turvallisesti liikkua, kun ei ole talvirenkaita, ei myöskään talvikypärää ja ilman kypärää en aja.Pimeällä ei myöskään tee mieli lähteä sauvakävelylle, kun nyt ei ole sellaista kävelykaveria."

"Jotenkin vaan ulkoilu ei iske. Inhoan tätä vuodenaikaa lokakuusta tammikuun loppuun. Olen tolkuttoman väsynyt, nukunpa miten paljon tai vähän tahansa. Olen kiireestä kantapäähän kesäihminen. Tosin viime kesäkin meni sisällä kiloja kerätessä - kiitos ennätyksellisten sateitten..."

"Pimeä, märkä ja kylmä syysilma eivät todellakaan houkuta! Ei yksinkertaisesti huvita nousta sängystä kullan kainalosta lämpöisten lakanoiden ja peittojen alta...Puhumattakaan siitä, että pyöräily on autottomalle ihmiselle talvisin tosi epäturvallista, oli kypärää tai ei, ja kun jo pelkästään kävellen voi kaatua tai vähintään kastua syystuiskussa."

"Ei kiinnosta lähteä talsimaan kuralätäköihin. Liukastumisvaara ei houkuta."

"Minulla syksy lisää intoa liikkua. Lähden mielelläni lenkkeilemään, kun säät ovat viileämmät kuin kesällä ja syksyllä tykkään kokeilla uusia lajeja ja jumppavaihtoehtoja, kun esim. kuntosaleilla uusia ryhmiä alkaa."

"Kyllä, vaikuttaa. Pimeällä ja kylmällä säällä ei tee mieli lähteä kotoa ulos tanssitunnille, uimaan tai muuhun liikuntaharrastukseen, vaikka oltaisiinkin varsinaisen liikunnan aikana sisätiloissa. Ulkoliikunta houkuttaa vielä vähemmän, mutta en muutenkaan harrasta sellaisia lajeja. -Syksyn sohvaperuna"

"Kyllä vaikuttaa. Kylmyys ei haittaa, mutta pelkään pimeää..."

"Huono sää ei voi olla tekosyy"

"Ei, koska olen pudottanut painoa aika paljon enkä anna armoa lainkaan painon nousemiselle kuin sen verran, mitä voi juhlien mässäilystä tulla.Kesät kävelen ja talvet uin ja välillä käyn salilla. Yleensäkin olen jäänyt koukkuun hyvään oloon, että on aivan pakko päästä liikkeelle tai tulee levoton olo."

"Miksi vaikuttaisi, kova urheilija on aina kunnossa vuodenajasta riippumatta. Kuntosalilla ja lenkillä pitää käydä vuoden ympäri. Tosin keväästä syksyyn voi maantiepyöräillä, mitä talvella kaipaa. "

"Syksyllä sisäliikunnasta saa lisää energiaa. Samalla tahdilla jatkuu kuin keväällä ja kesälläkin."

"Ei, koska en harrasta urheilua muutenkaan."

"Minun liikuntainnostus ei katoa.Nautin liikunnasta. Talvella hiihdän, juoksen, minulla on nastalenkkarit, teen kotona jumppaohjelmaa.Tietenkin kevät on parasta aikaa liikkua ulkona, Pidän huolta itsestäni, että jaksan tehdä työni ja paljon muuta hauskaa vapaa-ajalla. Aina löytyy tekosyitä, että ei viitsi lähteä liikkeelle."

"No ei todellakaan vaikuta syksyn tulo liikuntaintooni mitenkään. Eikä se oikein olisi mahdollistakaan, kun omistan jättirotuisen koiran. Siltikin, tulee kyllä lenkkeiltyä välillä ilman koiraakin. Kun liikuntakärpänen on kerran puraissut, ei siitä eroon hyvin helposti pääse. Jos JOUDUN päivänkin olemaan pääsemättä lenkille, tuntuu että seinät kaatuu niskaan ja olo on levoton - etenkin syyspimeällä! Joten hop hop muutkin - eikun pihalle vaan!"

"Kun on oikeanlaiset vaatteet aluspukeutumisesta vedenpitävään kuorikerrokseen, niin edes huono sää ei voi olla tekosyy. Saan liikunnasta niin paljon energiaa ja hyvää mieltä, että harmaimpanakin päivänä jaksaa."

"Mihin intoon...En pidä liikunnasta mihinkään aikaan vuodesta!"

"Pimeys, kylmyys, ja liukkaus - ne kaikki ovat minulle hyviä syitä olla lähtemättä ulos. Kuntosalikaan ei kiinnosta. Enkä aio pakottaa itseäni enää yhtään mihinkään!"

Kyselyyn vastasi 377 lukijaa.

LUE MYÖS:

AVA

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja