Näin pienennät taloyhtiön hoitovastiketta ja omaa sähkölaskuasi

Kerros- ja rivitaloissa kulutetaan 10 prosenttia kaikesta Suomessa käytettävästä energiasta. Useimmissa taloyhtiöissä olisi paljon parannettavaa energiansäästössä.

- Tärkein yksittäinen keino, jolla asukas voi pienentää energiankulutustaan on kuuman veden vedenkäyttö. Viidesosa taloyhtiön energiasta menee tällä hetkellä suoraan viemäriin eli älä lotraa suihkussa, muistuttaa kehityspäällikkö Heikki Kauranen Isännöintiliitosta.

Asukas voi itse vaikuttaa lämmitykseen, vedenkäyttöön, sähkönkulutukseen ja ilmanvaihtoon. Lämmitykseen vaikutetaan huonelämpötilojen ja tuuletuksen kautta. Vedenkäyttöön vaikuttaa esimerkiksi suihkukäyntien pituus. Valaistus, valmiustilat, kodinkoneet ja sauna kuluttavat sähköä. Ilmanvaihtoon vaikuttaa esimerkiksi tuuletus. Asukas voi helposti säästää 5-10 prosenttia energiankulutuksessa muuttamalla käyttäytymistään.

10-15 prosentin energiansäästö syntyy helposti

Taloyhtiö voi pienentää energiankulutustaan laittamalla tekniset säädöt, erityisesti lämpöpatterien säädöt, kuntoon. Jo sillä saavutetaan helposti 5-10 prosentin energiansäästö. Tehostamalla energianeuvontaa taloyhtiössä saadaan yhtä suuret säästöt.

- Jos kaikissa taloyhtiöissä hoidetaan neuvonta ja säädöt kuntoon, voidaan vähentää Suomen energiankulutusta yhdellä prosentilla, laskee Kauranen.

Rivi- ja kerrostaloissa asuu 2,7 miljoonaa suomalaista.

Esimerkiksi 60 neliön asunnon energiakulut ovat noin 1 700 euroa vuodessa. Siitä maksetaan yhtiövastikkeen mukana noin 1 200 euroa ja asukkaan omassa sähkölaskussa noin 500 euroa.

- Yleisin harhaluulo on se, että energiansäästö tarkoittaa kylmässä ja pimeässä asumista. Enemmänkin se tarkoittaa asumismukavuuden paranemista ja rahan säästöä, oikaisee Kauranen.

Asukkaiden mielipiteet energiansäästöstä vaihtelevat paljon.

- Enemmistö on passiivisia eikä tiedä tarpeeksi energiansäästöstä. Sen takia taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijöiden pitäisi valistaa asukkaita enemmän, neuvoo Kauranen.

Isännöintiliitto julkaisi tänään oppaan, jossa kerrotaan, miten energiaa käytetään fiksusti kotona ja kotitalossa.

Lue myös:

    Uusimmat