Näin päätetään varoitukset huonosta ajokelistä – miksi pelkästä lumisateestakin varoitetaan?

Ilmatieteenlaitos ja teiden kunnossapitäjät päättävät, milloin liikenteeseen annetaan erityyppisiä kelivaroituksia.

Suomen eri osissa kelivaroitukset ovat samallakin kelillä hieman erilaisia. Myös autoilijoiden tottumukset vaikkapa talvikeliin otetaan huomioon.

Vuosittain käydään julkisestikin keskustelua siitä, annetaanko varoituksia liian heppoisin perustein – että onko esimerkiksi talvella satavasta lumesta pakko aina varoittaa?

– Karkeasti voi sanoa, että jos lunta tulee päivän aikana yli kymmenen senttiä, niin silloin kaikkia tienhoitotoimenpiteitä ei ehditä tehdä. Silloin keli on erittäin huono. Tai sitten tarvitaan tarpeeksi voimakas sade. Jos lunta tulee päivällä pari-kolme senttiä, niin silloin sanotaan, että keli on huono, kertoo päivystävä meteorologi Hannu Valta.

Huonon kelin varoitus annetaan helpommin pakkasella. Jos pakkasta on yli viisi tai yli kymmenen astetta, jolloin suola ei enää pure teihin, niin lumi pöllyää helpommin.

– Jos pakkasta on vaikka kymmenen astetta, niin silloin viiden millin vedeksi muutettu sademäärä tuottaa helposti jo kymmenen sentin lumimäärän. Lumi pöllyää helpommin ja silloin aletaan puhua erittäin huonosta kelistä.

Lapissa keli ei mene helposti huonoksi

Valta sanoo, että pakkasen kiristyessä jo muutama milli sadetta yhdistettynä pieneen tuuleen pöllyttää lunta ja aiheuttaa varoituksen huonosta ajokelistä.

Tienpintojen käyttäytyminen ja olosuhteet otetaan myös huomioon varoituksia pohdittaessa. Esimerkiksi lauhtumisen seurauksena teiden pinnat saattavat olla kuurassa ja keli on vaikea.

Vähemmän liikennöidyillä teillä varoitukset ovat toisenlaisia. Lapissa, Kainuussa ja Koillismaalla tiet ovat meteorologin mukaan yleensä polanteisia ja tienpinnat jääkerroksen peittämiä. Keli ei mene niin helposti huonoksi.

– Ihmiset ovat myös tottuneet ajaman niissä olosuhteissa. Normaali talvikeli Lapissa on sellainen, jossa lumi pöllyää vähän ja muutenkin lunta on siellä täällä.

Etelässä ja Uudellamaalla tarkimmat varoitukset

Etelässä ja Uudellamaalla katsotaan kaikkein tarkimmin tiestön ajokuntoa, pohjoisessa kriteerit erittäin huonon ajokelin varoituksiin ovat korkeimmat.

Nyt etelässäkin lämpömittari näyttää noin kolmea tai neljää pakkasastetta. Valta sanoo, että varoitukset saattavat muuttua hyvinkin vallitsevan kelin mukaan.

Tällä hetkellä sää on stabiloitunut normaaliksi talvikeliksi, eikä varoituksiin ole tarvetta.

– Autoilijatkin ovat taas oppineet ajaman lumikelissä.

Lue myös:

    Uusimmat