Näin pääset avustajaksi

Kiinnostuitko avustajan töistä kotimaisissa elokuvissa, tv-sarjoissa ja mainoksissa? Pasi Aittokumpu Media-avustajat ry:stä kertoo, miten toimintaan pääsee mukaan.

Älä tuijota peiliin turhaan kriittisesti. Avustajiksi ovat tervetulleita kaiken näköiset, ikäiset ja kokoiset ihmiset.

− Ulkonäkökriteerejä ei ole. Jos olet jollain tapaa eksoottisen näköinen, tilaajalla saattaa olla käyttöä juuri sinunlaisellesi henkilölle, Aittokumpu kannustaa.

Media-avustajat ry:n kautta on mahdollista päästä avustajaksi sekä tv-sarjoihin, mainoksiin että elokuviin. Toimintaan pääsee mukaan rekisteröitymällä.

Rekisteröitymisen jälkeen jokainen luo itselleen yhdistyksen internet-sivuilla profiilin.

− Profiilissa kannattaa kertoa osaamisestaan mahdollisimman tarkasti. Jos on esimerkiksi tanssitaitoinen, se kannattaa mainita, Aittokumpu neuvoo.

Mitään erikoisosaamista avustajalta ei kuitenkaan vaadita. Profiilien perusteella tilaajat pystyvät etsimään kuhunkin projektiin mahdollisimman sopivaa henkilöä. Ihmisiä tarvitaan yhtä lailla taustahenkilöiksi kohtauksiin kuin pieniin puherooleihin.

− Emme voi luvata kenellekään mitään Salkkari-tähteyttä tai roolia elokuvassa. Tätä kautta pääsee kuitenkin kokemaan viihdeteollisuutta ja saa jalan oven väliin.

Myös tulokkaille on kysyntää

Yhdistyksessä on tällä hetkellä parisensataa jäsentä. Mukaan mahtuu uusiakin.

− Rekisterissä on naisia hieman miehiä enemmän. Pulaa on erityisesti kolmikymppisistä nuorista miehistä.

Aittokumpu muistuttaa, että avustajan työssä kyse on harrastuksesta, ja hommaan kannattaa suhtautua sen mukaisesti.

− Tv-avustaja saa tilaajasta riippuen työstään pienen korvauksen. Joskus matkat kuvauspaikoille korvataan, ei tosin aina. Mainoskuvauksista maksetaan hieman enemmän. Mistään isoista summista ei silti ole kyse. Avustajan tärkein palkka on itse kokemus, Aittokumpu painottaa.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat