Näin Novak Djokovic selittää kuohuttavaa kirjoitustaan – serbitähdelle vaaditaan rangaistusta: "Tämä on vähintä, mitä olisin voinut tehdä"

Tennistähti Djokovicin kyseenalainen kannanotto kohahdutti – mitä Kosovossa tapahtuu? 13:23
Tennistähti Djokovicin kyseenalainen kannanotto kohahdutti – mitä Kosovossa tapahtuu?

Novak Djokovic aiheutti poliittista kuohuntaa Ranskan avointen avauskierroksen voittonsa jälkeen kirjoittamalla Kosovoon liittyvän viestin kameran linssiin. Tähtipelaaja seisoo vankasti tekonsa takana.

Viestissään Djokovic toisti Serbian näkemyksen siitä, että Kosovo olisi osa Serbiaa. Tähtipelaajan kotimaa ei ole tähän päivään mennessä tunnustanut Kosovon itsenäisyyttä niin kuin kansainvälinen yhteisö Venäjää lukuun ottamatta on tehnyt.

– Kosovo on Serbian sydän. Lopettakaa väkivalta, Djokovic kirjoitti viitaten Kosovossa viime päivinä vallinneisiin levottomuuksiin etnisten serbien ja Kosovon viranomaisten sekä Naton rauhanturvaajien välillä.

Ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa Djokovic perusteli viestiään kansainväliselle medialle.

– En ole poliitikko, eikä minulla ole aikeita mennä mukaan poliittiseen kiistelyyn. Se aihe on erittäin herkkä. Serbinä kaikki, mitä tapahtuu Kosovossa, satuttaa minua paljon, Djokovic totesi The Guardianin mukaan.

Kosovon tennisliitto vaati tapauksen jälkeen Djokovicille rangaistusta ATP-kiertueelta, Kansainväliseltä tennisliitosta ja Ranskan avointen järjestäjiltä.

– Djokovic jatkaa kansallismielistä kiihkoiluaan Kosovon valtiota vastaan, Kosovon tennisliiton julkaisemassa tiedotteessa jyristiin.

Tähtipelaaja seisoi kuitenkin vankasti tekonsa takana.

– Tämä on vähintä, mitä olisin voinut tehdä. Tunnen velvollisuutta julkisena henkilönä osoittaa tukea. Etenkin Kosovossa syntyneen miehen poikana tunnen tarvetta tukea heitä ja Serbiaa. En tiedä, mitä tulevaisuus tuo Serbian kansalle ja Kosovolle, mutta on tarpeen osoittaa tukea ja yhtenäisyyttä näissä tilanteissa.

Djokovic tiesi astuvansa poliittisella viestinnällään harmaalle alueelle. Yleisesti ottaen poliittisia kannanottoja on karsastettu Ranskan avointen tapaisilla urheilunäyttämöillä.

– En tiedä, mitä tästä seuraa – olen kuullut, että sosiaalisessa mediassa on tullut paljon vastustusta – rangaistaanko minua. En kuitenkaan pidättele itseäni, tekisin niin uudelleen, Djokovic totesi.

Djokovic korosti samalla olevansa jyrkästi sotaa ja väkivaltaisia konflikteja vastaan.

– Ymmärrän ihmisten (eriäviä) näkemyksiä, mutta tilanne Kosovossa on ennakkotapaus kansainvälisessä laissa. Olen todella pahoillani tilanteesta, jossa olemme. Kosovo on sydänmaatamme, linnakkeemme, tärkeimmät luostarimme sijaitsevat siellä, Djokovic virkkoi.

Osa Kosovon serbiväestöstä on viime päivinä ottaneet tulisesti yhteen Kosovon viranomaisten ja Naton rauhanturvaajien kanssa. Myös Serbia on reagoinut tilanteeseen nostamalla armeijansa valmiustasoa.

Vuonna 2008 itsenäiseksi julistautuneessa Kosovossa sodittiin verisesti 1990-luvun lopulla. Konflikti alueella seisahti vuonna 1999 Naton sotilaallisen väliintulon jälkeen. Etniset kiistat alueella ovat kuitenkin jatkuneet maassa näihin päiviin asti.

Lue myös:

    Uusimmat