Näin moni uupuu työssään: "Elän toivossa, että elämä helpottaa joskus"

Suurin osa ihmisistä tekee toisinaan liikaa töitä, AVAn kysely paljastaa. Työperäinen stressi ei ole leikin asia, sillä tutkimusten mukaan se voi pahimmillaan aiheuttaa jopa vakavia sairauksia.

Työterveyslaitoksen ja Helsingin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan työperäinen stressi voi vaikuttaa negatiivisesti ulkonäköön ja altistaa erilaisille sairauksille. Vuonna 2012 julkaistun tutkimuksen mukaan valkosolujen kromosomien päiden pituus oli lyhyempi niillä, jotka altistuivat jatkuvasti työperäiselle väsymykselle. Siksi stressaantunut ihminen on myös alttiimpi vakaville sairauksille ja ennenaikaiselle vanhenemiselle. Työperäisestä uupumuksesta kärsi vuosituhannen alussa vakava-asteisesti 2,5 prosenttia ja lievästi joka neljäs työntekijöistä.

Samansuuntaisia tuloksia on julkaistu muuallakin. Salla Toppinen-Tannerin vuonna 2011 julkaistu väitöskirja esittää, että työuupumus vie sekä terveyden että työkyvyn. Metsäteollisuuden työntekijöitä tutkinut Toppinen-Tanner totesi, että työuupumus johtaa pitkällä aikavälillä mielenterveysongelmiin, sydän- ja verisuonisairauksiin sekä tuki- ja liikuntaelinsairauksiin.

Kysyimme AVAn lukijoilta, tekevätkö he liikaa töitä. Kyselyyn vastasi 473 lukijaamme. Vastanneista 44,07 prosenttia sanoi tekevänsä toisinaan liikaa töitä. Vastanneista 32, 85 prosenttia ei sen sijaan uurasta työpaikalla liikaa. Osa ihmisistä, 23,08 prosenttia, myöntää uupuvansa työtaakan alle. Näin kyselyymme vastanneet kommentoivat aihetta:

"Stressaan työtäni kohtuuttoman paljon. Kiire alkaa näkyä ulkonäössä ja jaksamisessa. Viikonloppu tuntuu liian lyhyeltä ajalta palautua viikon rasituksista."

"Yrittäjän elämää on tehdä niin pitkiä päiviä niin kauan kun henki pihisee. Suomessa ei yrittäjä elä, jos ei tee 12-16 tuntisia päiviä. "

"Olen perheen ainoa elättäjä. Ei oikein ole muuta vaihtoehtoa kuin painaa pitkää päivää, niin kauan kuin jaksaa. Onneksi työni on mielekästä, muuten en jaksaisi tätä tahtia. Elän toivossa, että elämäni helpottuu vielä joskus."

"Työskentelen unelma-alalla ja tuntuu siltä, että nykyään saa olla kiitollinen pelkästään siitä, että saa tehdä töitä. Siksi painan pitkää päivää. Vielä minulla ei ole lapsia enkä ole uupunut, mutta en ymmärrä, miten mahdollisen perhe-elämän pystyy tulevaisuudessa yhdistämään työntekoon."

"Toisinaan teen niin paljon töitä, että työpäivän jälkeen en jaksa muuta kuin valmistua seuraavaan päivään. Onneksi osaan välillä ottaa rennommin. Pakkohan se on. Elämä ei ole pelkkää työntekoa."

"No joskus teen, joskus en. Eivät ylityöt oikeastaan edes haittaa. Olen työorientoitunut ihminen."

"En tee töitä ollenkaan. Mutten myöskään elä millään tuilla. Aika unelma."

"Kiire on 2000-luvun trendi. Kaikki tekevät itsestään tärkeän olemalla muka niin kiireisiä ja stressaantuneita. On kuitenkin jokaisen omalla vastuulla, jos ei osaa pitää terveydestään huolta. Kumma että ylipainoisia pilkataan, mutta stressillä terveytensä pilaavia pidetään sankareina."

Lue myös:

AVA, Maarit Rasi

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat