Mainos

Näin meitä valvotaan: Väritulostimet piilottavat seurantakoodeja tulosteisiin

Väritulostimien valmistajat ovat käyttäneet jo vuosikymmeniä teknologiaa, joka piilottaa tulosteisiin seurantakoodin. Koodin tarkoitus on auttaa asiakirjojen jäljittämistä ja estää väärennösten tekemistä.

Väritulostimet ovat sisällyttäneet seurantakoodeja tulosteisiin jo vuosikymmenien ajan. Koodi tulostetaan esimerkiksi joissain tulostinmalleissa paperin yläosaan keltaisina pisteinä, joita ei voi nähdä paljaalla silmällä. Koodi kertoo muun muassa tulostimen sarjanumeron sekä tulostushetken päiväyksen ja kellonajan.

Aihetta on käsitelty aikaisemmin esimerkiksi PCWorld-tietokonelehdessä, jossa koodin kerrottiin olevan käytännöllinen tapa seurata tulostettuja valtion asiakirjoja. Tulostimien piilottamat koodit tulivat jälleen ajankohtaiseksi, kun Yhdysvalloissa uutisoitiin kansallisesta turvallisuusvirastosta NSA:sta vuodetusta asiakirjasta. Vuodetun asiakirjan tulostajan pystyikin päättelemään seurantakoodin avulla.

Seurantakoodia on päivitetty

Electronic Frontier Foundation -yhteisö on julkaissut verkkosivuillaan oppaan seurantakoodien tulkitsemiseen. Yhteisö ilmaisi myös blogissaan huolensa siitä, että koodia väärinkäytetään ihmisten yksityisyyden kustannuksella.

EFF:n tutkija Seth Schoen kertoo, että seurantakoodi ei aina ole samanlainen kaikkien valmistajien malleissa, mutta arvelee koodia käytettävän tavalla tai toisella kaikissa tulostimissa.

Koodia ryhdyttiin kehittämään 1980-luvulla Japanissa, jossa tulostimien yleistyminen oli johtanut väärennösten yleistymiseen. Tulostimia valmistava Fuji-Xerox keksi sisällyttää väripisteitä tulosteisiin kopioiden tunnistamiseksi.

– Olemme tietoisia, että seurantakoodista on olemassa seuraavan sukupolven teknologiaa, jota eräät tulostinvalmistajat jo käyttävät. Emme ole vielä murtaneet uutta koodia tai edes löytäneet sitä, Schoen kertoo.

Lähde: Quartz


---

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.