Mainos

Näin maailmalla uutisoidaan venäläisten tonttikaupoista: "Suomi on varpaillaan"

Arvostettu ulkopolitiikkaan keskittynyt amerikkalainen Foreign Affairs-lehti käsittelee tuoreimmassa numerossaan venäläisten tonttikauppoja Suomessa.

Lehden mukaan venäläisten tonttikaupat ovat saaneet Suomen varpailleen. Laaja artikkeli keskittyy erityisesti kohuttuun Taipalsaaren tonttiin, joka on tiettävästi siirtymässä venäläisten omistukseen. Tontti sijaitsee vain 20 kilomertin päässä Venäjän rajasta, ja sen naapurissa on Puolustusvoimien harjoitusalue ja ampumarata.

– Aluksi mikään ei vaikuttanut epätavalliselta: kansalaiset usein asuvat lähellä armeijan ampumaratoja. Yksi asia sai kuitenkin Suomen armeijan ja hallituksen huolestumaan: Mahdollinen ostaja oli venäläinen, artikkeli alkaa.

Artikkelissa muistutetaan, että monet venäläiset ostavat kesämökkejä Suomesta, mutta jotkut näistä mökeistä eivät kuitenkaan muistuta lomanviettopaikkoilta.

– Ne ovat lahoavia mökkejä tai tyhjiä tontteja sattumoisin lähellä strategisesti merkittäviä alueita, kuten ampumavarastoja, tutka-asemia ja merkittäviä sähkön jakelukeskuksia.

Suhtautuminen on muuttunut

Lehti myös nostaa esille, että erityisesti venäläisten tekemät raja-alueiden tonttikaupat ovat lisääntyneet. Artikkelissa haastatellaan Suomen Ulkopoliittisen Instituutin vanhempaa tutkijaa Charly Salonius-Pasternakia, jonka mukaan suhtautuminen venäläisten tekemiin tonttikauppoihin on muuttunut dramaattisesti viime vuosien aikana.

– Ennen yksikään viranomainen ei olisi sanonut, että näihin tonttikauppoihin liittyisi turvallisuusriski. Nyt asia on toisin, Salonius-Pasternak toteaa Foreign Affairsille.

Artikkeliin on haastateltu myös Aleksanteri-instituutin johtajaa Markku Kivistä. Hänen mukaansa todellinen syy venäläisten tekemille tonttikaupoille on se, että venäläiset näkevät kaupan vakuutuksen siltä varalta, että tilanne Venäjällä menee todella huonoksi.

Artikkelin lopussa todetaan, että ulkomaalaisten tekemät tonttikaupat puolustuksellisesti merkittävillä alueilla saa kansalaiset ja poliitikot paniikkiin. Tämän osoitti myös Dubain yritys investoida Yhdysvaltojen rannikko-alueiden infrastruktuuriin vuonna 2006. Lehden mukaan syy paniikkiin Suomessa johtuu tasapainoilusta: Suomen on vaalittava hyviä suhteita valtavaan naapuri-Venäjään ja samalla lepyttää suomalaisten pelkoja Venäjän hyökkäämisestä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.