Näin lapsesi menestyy koulussa

Koulumenestys on kiinni paitsi pienestä oppijasta myös häntä koulutielle luotsaavasta vanhemmasta. Lue, miten voit itse auttaa lastasi menestymään koulunpenkillä.

Koulut alkavat pian ja pienet koululaiset valmistautuvat jälleen uuteen oppivuoteen. Se, miten lapsesi suhtautuu koulunkäyntiin ja millä tavoin hän suoriutuu opinnoistaan on kuitenkin myös vanhempien asia – voit itse vaikuttaa paljonkin siihen, miten hyvin lapsesi menestyy koulussa.

1. Läksyjenluvusta päivärutiini

Ottakaa käyttöön yhteinen hetki, jolloin koko perhe hiljentyy omiin puuhiinsa ja omistakaa tämä hetki lasten osalta läksyjen lukemiseen. Hetken on hyvä olla päivittäin samaan aikaan, jotta siitä kehittyy rutiini, joka jatkuu läpi kouluajan.

Jos lapsi kertoo, ettei hänelle ole tullut läksyjä, kerratkaa koulupäivän aikana opittua – näin hän oppii, ettei läksyjen tekemisestä pysty luistamaan ja että kertaus on opintojen äiti.

2. Kannusta harrastuksiin

Valitkaa lapsen kanssa yhdessä muutama harrastus, joita hän haluaa kokeilla. On tärkeää, että et pakota häntä esimerkiksi balettitunneille, jos hän ei itse ole niistä kiinnostunut, mutta vaadi myös pitkäjänteisyyttä uuden harrastuksen aloittaneelta – asioita ei saa jättää heti kesken, eikä tuntia jätetä väliin, jos sinne ei jostain syystä huvita tällä kertaa mennäkään.

Erilaisten kokemusten kerääminen saa hänet luottamaan itseensä enemmän, opettaa hänet tuntemaan itsensä paremmin ja osoittaa, että uusien asioiden kokeileminen kannattaa. Muista myös antaa positiivista palautetta pienelle oppijallesi, sillä se on tärkeää hänen minäkuvalleen.

3. Tunnista tekosyyt

Älä anna lapsesi perääntyä suunnitelmista tekosyiden varjolla – se opettaa hänet vain turvautumaan tekosyihin myös myöhemmässä elämässä.

4. Ole innostunut

Ole kiinnostunut ja innostunut lapsesi koulunkäynnistä, etenkin silloin kun hän aloittaa uuden kouluaineen. Jos itse suhtaudut innokkaasti esimerkiksi kielten opiskeluun, lapsesi omaksuu asenteesi ja hänen asenteensa ennen ensimmäistä tuntia on positiivinen, mikä vaikuttaa enemmän kuin arvaatkaan.

5. Ota turhautuminen tosissaan

Jos lapsellasi on vaikeuksia oppiaineiden kanssa tai läksyt tuottavat ongelmia, ole hänen tukenaan ja ota pienen oppijasi turhautuminen tosissaan. Selvitelkää ongelmia yhdessä ja ajan kanssa, mutta älä toisaalta jää niihin vellomaan – kaikki eivät voi olla hyviä kaikessa.

6. Opeta lapsellesi ongelmanratkaisua ja arjen tehtäviä

Ota lapsesi mukaan arjen askareisiin, joiden kautta hän oppii ongelmanratkaisua ja saa käyttää koulussa oppimiaan taitoja jokapäiväisessä elämässä.

Esimerkiksi kokkaamisessa lapsi tarvitsee avukseen käden taitojen lisäksi laskutaitoa, päättelytaitoa ja kykyä seurata ohjeita.

7. Tue oppimista ja kehitystä kodissasi

Hanki kotiisi kirjoja ja lehtiä, jotka kiinnostavat myös lastasi ja innostavat lukemaan. Keskustelkaa ajankohtaisista aiheista ja äläkä ohita lapsesi kysymyksiä, vaan selitä hänelle asiat, joita hän ei ymmärrä.

Muista, että myös muun muassa elokuvat, musiikki ja videopelit ovat hyödyllisiä lapsesi oppimisen kannalta.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat