Näin kohtaat Alzheimer-potilaan – tuo tapaamiseen iloa

Monelle muistisairaan läheisen kohtaaminen voi olla hankala paikka – tutun ihmisen käyttäytymistä voi olla sairauden edetessä vaikea ymmärtää. Kirjailija Marie Marley listasi vinkkejä Alzheimer-potilaan kohtaamiseen.

Kirjailija Marie Marley on kirjoittanut palkitun teoksen Come Back Early Today: A Memoir of Love, Alzheimer’s and Joy. Marley myös kirjoittaa blogia ja tarjoaa nettisivustollaan hyödyllistä tietoa Alzheimerin tautia sairastavien omaishoitajille. Marleyn vinkeillä voit tehdä kanssakäymisestä ilahduttavampaa sekä itsellesi että läheisellesi. 

Katselkaa vanhoja valokuvia

Vanhojen valokuvien katselu voi auttaa läheistäsi muistamaan tapahtumia menneisyydestä ja näin ilahduttaa.

Tehkää taidetta

Nappaa mukaan taidetarvikkeet ja piirtäkää tai maalatkaa. Taide antaa potilaalle mahdollisuuden ilmaista itseään.

Tervehdi lemmikin tai lapsen kanssa

Lasten tai eläinten kohtaaminen voi olla Alzheimer-potilaalle virkistävää.

Menkää taidemuseoon

Voit yhä viedä läheisesi ulos – voitte käydä vaikkapa taidemuseoissa tai näyttelyissä. Tutkimusten mukaan pelkästään taiteen katsominen voi tehdä potilaalle hyvää.

Kuunnelkaa musiikkia

Useat Alzheimerin tautiin sairastuneet muistavat ja voivat laulaa laulujen sanoja vaikka eivät muuta muistaisikaan – kuten mitä he söivät lounaalla tai söivätkö ylipäätään mitään.

Kuunnelkaa musiikkia, josta läheisesi piti nuoruudessaan, tai musiikkia, josta hän piti ennen Alzheimerin etenemistä.

Voit myös laittaa taustamusiikkia, jollei se häiritse läheistäsi. Välttäkää kuuntelemasta liian surullista, aggressiivista tai hyvin riitasointuista musiikkia.

Voit järjestää myös aitoa live-musiikkia paikan päälle. Oikeilla soittimilla soitettu musiikki on parempi virike kuin vain pelkän levyn tai radion kuuntelu.

Jos läheisesi soitti soitinta, anna hänen kokeilla

Pyri järjestämään Alzheimeria sairastavalle mahdollisuus taas soittimen soittoon – hän saattaa yhä onnistua musisoimaan ja nauttia siitä.

Voit tarjota alkeellisiakin soittimia kokeiltavaksi. Tarjoa vaikkapa rumpuja tai tampuriinia soitettavaksi musiikin tahtiin.

Laulakaa yhdessä. Yhteislauluhetkissä läheisesi saa aktiivisesti osallistua musiikkiin.

Anna lahja

Suurin osa ihmisistä nauttii lahjoista, eivätkä Alzheimer-potilaat liene poikkeus. Paketoi lahja, olipa se kuinka pieni tahansa. Läheisesi varmasti ilahtuu, kun saa avata lahjapaperin. 

Vie läheisesi ihmisten pariin

Sosiaalinen kanssakäyminen voi rentouttaa ja tuoda elämään kaivattua vuorovaikutusta. Vie läheisesi esimerkiksi kahvittelemaan ihmisten – vaikkapa muiden Alzheimeria sairastavien – pariin.

Pelatkaa yksinkertaisia pelejä

Alzheimer-potilas saattaa pystyä pelaamaan pelejä, joista piti ennen sairastumistaan. Saatat kuitenkin joutua hieman muuttamaan pelien kulkua tai sääntöjä.

Älä unohda naurua

Alzheimeria pidetään kuolemanvakavana sairautena ja toisaalta syystäkin. Joskus nauru voi kuitenkin olla parasta lääkettä, sekä hoivaajalle että potilaalle.

Katsokaa vanhoja elokuvia

Millaisista elokuvista läheisesi piti ennen sairastumistaan? Hän saattaisi vieläkin pitää niiden katselusta.

Ilahduta nukella tai pehmolelulla

Erilaiset lelut tai tavarat voivat olla muistisairaalle hyvin merkityksellisiä.

Älä kysy vaikeita

Kysy läheiseltäsi vain helppoja kysymyksiä, joihin ei oikeastaan ole oikeaa eikä väärää vastausta. Näin vältät hämmentämästä häntä.

Älä tuo kahta vierasta enempää kerrallaan

Liian monet vieraat voivat rasittaa ja hämmentää muistisairasta.

Kunnioita yksityisyyttä

Jos vierailet läheisen luona hoitolaitoksessa, koputa huoneen oveen ja pyydä lupaa astella sisään.

Anna läheisellesi oikeus säädyllisyyteen ja siirry pois huoneesta kun hänelle esimerkiksi vaihdetaan vaatteita tai hän saa muuta henkilökohtaista hoitoa.

Muista, että hän saattaa yhä olla läsnä

Läheisesi voi havaita monia tapahtumia ympärillään vaikka hän ei siitä enää puhuisikaan. Älä koskaan puhu pahaa läheisestäsi hänen kuultensa. 

Rasvaa hänen käsiään, peittele lämpimästi

Nämä voivat tehdä ihmiselle erityisen hyvää aivan taudin viimeisissä vaiheissa.

Lähde: mariashriver.com, terveyskirjasto.fi

Kuvat: All Over Press

Lue myös:

    Uusimmat