Mainos

Näin iskee huijarivuokraaja: Teeskentelee kuuroa, pyytää ulkomailta tuhtia ennakkomaksua

Kalustettu asunto, halpa hinta, muutaman sadan euron takuuvuokra. Ja omistaja avaimineen ulkomailla. Tämä on asuntohuijauksen arkkityyppi.

Nettihuijausten yritykset ovat yleistyneet vuokramarkkinoilla. Yleensä huijarit pyytävät ulkomailta ennakkovuokraa ennen kuin suostuvat toimittamaan asunnon avaimet.

Facebookin Vuokra-asunnot Helsinki -ryhmässä moni on törmännyt vuokrahuijauksiin tai niiden yrityksiin. Nimettömänä pysyttelevä käyttäjä kertoo, että hänen ystävänsä menetti huijauksessa satoja euroja.

– Asiasta tehtiin rikosilmoitus, mutta tuskin koskaan saadaan huijaria kiinni saati rahoja takaisin. Ystäväni ei halua edes asiasta puhua, kun tuntee olonsa niin petetyksi ja koko asia ärsyttää niin paljon.

Maksa 2 100 euroa parissa päivässä

Linda Blomster kertoo samassa ryhmässä, että häntäkin on yritetty huijata. Rahoja hän ei onneksi maksanut brittinä esiintyneelle huijarille, joka vuokrasi asuntoa Helsingin Kalliosta epäilyttävän halvalla.

– Halusivat ensin rahat (2kk takuu + eka vuokra) ennen kuin olisi kämpän saanut nähdä. Lens Homes (yritys) olisi tuonut/postittanut avaimet. Tämä henkilö laittoi minulle pitkiä ja selkeästi henkilökohtaisia sähköposteja, että vaikuttaisi aidolta, mutta ei kyllä miehen kanssa haksahdettu ansaan.

Huijari kirjoitti Lindalle hyvin yksityiskohtaisesti, miten asunnon vuokraaminen etenisi.

"Jos päätätte vuokrata asunnon, pyydän ensimmäisen kuun vuokraa 700 euroa ja 1 400 euron takuuvuokraa, yhteensä 2 100 euroa. Tilisiirron aloittamiseen tarvitsen koko nimesi, osoitteen, kaupungin, postinumeron ja maan."

Vastausaikaa viestin lähettänyt "Madeleine" antoi kahdesta kolmeen päivää.

Tarjolla oleva asunto oli epäilyttävän edullinen ja hyväkuntoinen. 

"Pyydän vuokraa 700 euroa ja 1400 euron takuuvuokraa, yhteensä 2100 euroa."

Ote huijausviestistä

"Asunnossa on kaksi makuuhuonetta, kaksi kylpyhuonetta, parveke, pesukone ja kuivausrumpu, ilmastointi, tiskikone ja tallipaikka yhdelle autolle. Vuokraan kuuluu myös nettiyhteys. Asunto on lähellä julkista liikennettä ja muita palveluita." 

Todellisuudessa alueen vuokrataso on paljon korkeampi. Esimerkiksi Oikotie.fi -sivun vuokrailmoituksissa oli heinäkuun 22. päivä tarjolla vain yksi kaksio, jonka vuokra on alle 700 euroa kuussa. Sitäkin vuokrattiin vain ensimmäisen vuoden opiskelijoille. 700 pintaan sai alueelta noin parinkymmenen neliön kaksion. 

Yksi asunto, kaksi omistajaa

Antti Iltanen kertoo huijausyrityksestä, jossa kaksi ihmistä tarjosi asuntoa liki samalla ilmoituksella. Vain vuokranantajan nimi ja ikä muuttuivat.

Ilmoitusten mukaan asunnon omistaja asui Britannian Liverpoolissa eikä enää itse tarvinnut asuntoaan Helsingissä.

Ilmoituksissa asunnosta kerrottiin vain perustiedot.

"Asunto on täysin kalustettu, mutta voit myös tuoda omat huonekalusi. Vuokra on 700 euroa kuussa ja se sisältää veden, sähkön, internet-yhteyden ja kaapelitelevision. Voit vuokrata asunnon kuinka pitkäksi aikaa tahansa, mutta lyhin mahdollinen vuokra-aika on kolme kuukautta."

"Olen kuuro, lähetä lisäkysymykset sähköpostilla"

Anna törmäsi epäilyttävään viestiin suositulla oikotie.fi-sivulla. Anna etsi kaksiota, kun silmiin osui ilmoitus komeasta, suuresta ja halvasta yksiköstä Espoossa. Oikotien ilmoituksessa vuokranantajan nimi oli satu. Annalle kuitenkin vastasi Gregor, joka oli hyväntekäväisyysjärjestön komennuksella Puolassa.

Asunto on täysin kalustettu, mutta voin tyhjentää sen parissa tunnissa.

Ote huijausilmoituksesta.

"Teemme sopimuksen ensin vuodeksi ja uusimme sopimuksen kuuden kuukauden välein. Lemmikit ova tervetulleita asuntoon. Asunto on täysin kalustettu, mutta voin tyhjentää sen parissa tunnissa, jos pyydät. Olen kuuro, enkä voi puhua puhelimessa, joten lähetä ole ystävällinen lisäkysymykset sähköpostilla."

Huijausviestin lähettäjä oli myös liittänyt ilmoitukseen komean kuvasarjan. Reilulla kuudellasadalla vuokrattiin pääkaupunkiseudulta 40 neliön yksiötä, jonka kalusteet olisivat voineet olla suoraan sisustuslehdestä.

Netti-ilmoitusten perusteella samalla kadulla joutuu maksamaan huomattavasti kovempia vuokria pienistä asunnoista.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.